ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

Київські динамівці залишаються єдиним клубом, який ще жодного разу не програвав у нинішній першості

Вітчизняні вболівальники були вкрай здивовані, коли дізналися про склад «Сток Сіті» у стартовому матчі групового турніру Ліги Європи проти «Динамо». Тренерський штаб гостей залишив на лаві запасних вісьмох найсильніших гравців. Щоправда, ця обставина не завадила англійцям здобути в українській столиці цілком комфортну нічию.

— Ключові виконавці команди готуються до чергового матчу Прем’єр-ліги із «Сандерлендом», — так лаконічно пояснив причину кардинальної ротації складу наставник британців.

Схоже, цінувати національний чемпіонат вище, ніж ігри континентальних клубних турнірів, починають і в Україні. Минулого тижня у Стамбулі Юрій Сьомін залишив у запасі свого єдиного яскраво вираженого швидкісного форварда Брауна Ідейє. Без нього біло-блакитні перший удар у площину воріт «Бешикташа» завдали на 84-й хвилині. Артем Мілевський і його партнери вийшли на поле «Іненю» з єдиною метою: не пропустити. Як це зазвичай трапляється, ставка на глуху оборону не спрацювала — кияни поступилося прямому конкуренту на вихід у плей-оф з групи Е.

У Харкові Олександр Шовковський на останньому рубежі творив дива. Фото УНІАН

У неділю в Харкові 23-річний нападник з Нігерії вийшов у стартовому складі і став головним героєм поєдинку між срібним і бронзовим призерами національної Прем’єр-ліги. Дубль Ідейє не лише дав змогу киянам зберегти за собою перший рядок турнірної таблиці: після того, як «Металіст» обіграв гірників у Донецьку, важко було визначити, хто з цих двох клубів має більше шансів на чемпіонський титул. Нині відстань між командами Юрія Сьоміна і Мирона Маркевича збільшилася до п’яти очок.

Без п’яти ключових виконавців — Артема Мілевського, Андрія Ярмоленка, Олега Гусєва, Тараса Михалика та Горана Попова — біло-блакитні перервали рекордну безпрограшну серію «Металіста», яка налічувала 19 зустрічей. Востаннє команда Марко Девича поступалася на внутрішній арені ще в попередній першості: 23 квітня в Донецьку вона програла майбутньому чемпіону — 1:2.

Цікаво, що в рідних стінах харків’яни під керівництвом Маркевича ще жодного разу не перемагали динамівців. У свою чергу український віце-чемпіон здобуває четверту перемогу поспіль у поєдинках з принциповим суперником із загальним рахунком  8:3.

— Сьогодні зустрічалися два лідери, причому суперник, на відміну від нас, перебував у відмінному фізичному стані, — зазначив після фінального свистка Юрій Сьомін. — Тим більш приємно здобути перемогу в одному з найважливіших поєдинків осінньої частини сезону. Раніше багато матчів у нас виходили видовищнішими і привабливішими. Але тепер на перший план вийшов результат: ми не збираємося поступатися першим рядком турнірної таблиці.

ТАБЛО «УК»

Зоря — Таврія — 0:1
Гол: Гігіадзе (27)

Металіст — Динамо — 1:2
Голи: Девич (76) — Ідейє (8, 34)

Олександрія — Ворскла — 1:1
Голи: Кабанов (47) — Ребенок (27)

Оболонь — Шахтар — 0:2
Голи: Коста (47), Селезньов (90)

Металург Д — Чорноморець — 3:0
Голи: Траоре (26), Чечер (37), Прийма (48)

Карпати — Іллічівець — 3:0
Голи: Федецький (1), Кузнєцов (12, 69)

Дніпро — Арсенал — 1:0
Гол: Калініч (71)

Волинь — Кривбас — 0:0

Лідери: Динамо — 40 очок, Шахтар — 39, Металіст — 35, Дніпро — 27, Арсенал — 26.

Бомбардири: Майкон (Волинь) — 11 м’ячів, Андрій Ярмоленко, Ідейє (Динамо) — по 8, Шав’єр (Металіст) —7.