МІЖНАРОДНІ ТУРНІРИ

У Лізі чемпіонів «Шахтар» розпочав з поразки

Під час передматчевої прес-конференції на стадіоні «Драгау» журналісти попросили наставника гірників охарактеризувати нападника Халка.

— «Порту» — це не лише форвард з Південної Америки, — зауважив Мірча Луческу. — Але я був би зовсім не проти, якби російський клуб «Анжи» разом з Роберто Карлосом та Ето’О купив і лідера атак португальського чемпіона.

Цю оцінку 25-річний бразильський велет підтвердив наступного вечора. Спочатку він влучив у штангу під час виконання досить сумнівного пенальті, яке призначив арбітр з Німеччини Брих. А вже в середині першого тайму продемонстрував свою грізну зброю — гарматний удар. Олександр Рибка встиг зреагувати на постріл Халка зі штрафного метрів з тридцяти п’яти, але врятувати свої ворота йому не вдалося.

Вілліан став співавтором першого м'яча, але втримати перевагу гірникам не вдалося. Фото з сайту daylife.com

Ще більше свободи в атаці бразильський нападник отримав, коли суддя зустрічі вилучив з поля Ракицького. Можна сперечатися, чи заслуговувало на червону картку порушення правил гравцем збірної України. Очевидне інше: спочатку 22-річний Ярослав не зумів технічно приборкати досить просту передачу, а вже згодом вимушений був робити підкат на межі припустимого ризику. Виявилося, що для Ліги чемпіонів — це невиправдана розкіш.

«Порту», який проводив 300-й поєдинок у континентальних турнірах, не порушив традиції. Ще жодного разу господарі не поступалися у стартових матчах Ліги чемпіонів на рідному стадіоні. Інше питання, чи можна пишатися перемогою, коли суперник дограє матч удев’ятьох.

— Ми контролювали гру до першого вилучення нашого захисника, — наголосив Луческу після фінального свистка. — Зрозуміло, що після цього «Порту» більше володів м’ячем. Мене здивувала манера суддівства. Дуже часто арбітр з Німеччини потрапляв під вплив публіки, яка дуже професійно чинила на нього тиск. По суті, стартовий матч групового турніру Суперліги був зіпсований: покараною виявилася одна команда — «Шахтар».

Сенсаційний результат зафіксований в іншій зустрічі групи G. У Нікосії чемпіон Кіпру здобув вольову перемогу над російським «Зенітом». Цей поєдинок команди теж догравали в нерівних складах: на 76-й хвилині іспанський суддя Ітурральде вилучив з поля захисника гостей Бруну Алвеша.

28 серпня на «Донбас Арені» чемпіон України прийматиме кіпрський АПОЕЛ. Цей матч змушені будуть пропустити Чигринський і Ракицький.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, 1-й тур

Група G
Порту — Шахтар — 2:1 (Халк, 28, Клебер, 51 — Адріану, 12)
Нереалізований пенальті: Халк, 10.
Вилучення: Ракицький, 40, Чигринський, 80.

АПОЕЛ — Зеніт — 2:1 (Мандука, 73, Алмейда, 75 — Зирянов, 63)

Група Е
Челсі — Байєр — 2:0

Генк — Валенсія — 0:0

Група F
Олімпіакос — Олімпік — 0:1

Боруссія — Арсенал — 1:1

Група H
Барселона — Мілан — 2:2

Вікторія (Пльзень) — БАТЕ — 1:1

Матчі другого туру будуть зіграні 27—28 вересня.