ОБ’ЄКТ

Перший літак здійме крила над Бориспільським терміналом «D» у березні 2012 року

Будівництво терміналу «D» ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» завершиться 20 грудня 2011 року. Про це повідомив під час тематичної наради Прем’єр-міністр Микола Азаров. Власне, з цієї дати розпочнуться пусконалагоджувальні роботи, щоб уже 25 березня 2012 року звідти вилетів перший рейс, а згодом розпочався процес переведення до терміналу авіакомпаній. У цьому контексті глава уряду підкреслив: усі питання щодо його зведення буде вирішено протягом місяця, пообіцявши, що цей об’єкт зокрема та аеропорт у цілому стане зручнішим, передовсім, для пасажирів.

Прем’єр не має сумніву й у тому, що термінал запрацює до Євро-2012 на повну потужність. «Це буде сучасний, справді європейський термінал, а Україна ще на крок наблизиться до європейського рівня життя», — сказав він, прирівнюючи «бориспільські» масштаби до проекту НСК «Олімпійський».


 Такий вигляд має нині комплекс, якому пророчать найбільший в Україні масштаб. Фото Олега МАРКЕВИЧА

На нараді також виступив віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков. За його словами, термінал «D» буде найбільшим в Україні, бо розташований на площі 107 тис. квадратних метрів. Тут проводитиметься реєстрація на 90 рейсів і буде встановлено по 60 кабінок для митного та паспортного контролів. Це дасть змогу уникнути небажаних черг. «Телескопічні трапи доправлять пасажирів майже на всі рейси безпосередньо на борт повітряного судна, що виключає необхідність роботи автотранспорту», — зазначив урядовець, додавши, що вперше в Україні пасажирський термінал буде обладнано системою травелаторів, і за своїми якісними характеристиками він не відрізнятиметься від найсучасніших аеропортів світу.

Тут також створюватимуть належні умови для перебування та обслуговування пасажирів з обмеженими можливостями (передбачено пандуси та спеціальні ліфти). А для VIP-клієнтів у галереї на першому і другому поверхах стоятиме термінал з окремим під’їздом і паркувальними місцями.

Окрім цього, термінальний комплекс «D» оснащено 11-ма стаціонарними аеромостами з автоматизованою системою посадки й висадки, завдяки чому можна буде приймати по шість великих та п’ять середніх літаків. А прибирати та паркувати до 25 літаків коду «C» планується на новому пероні площею 183 000 кв. м, оснащеному системою централізованої заправки з орієнтовною швидкістю дві тонни на хвилину.

Розповів віце-прем’єр і про систему обробки багажу з пропускною здатністю 3 тис. валіз на годину. Вона передбачає п’ять рівнів контролю авіаційної безпеки. Система має повний рівень автоматизації, тож повністю виключає вплив людського чинника.

Окремо Борис Колесніков сказав про втішну перспективу: термінальний комплекс «D» аеропорту «Бориспіль» дасть змогу в рази збільшити конкурентоспроможність головних повітряних воріт країни, розширивши можливості на ринку внутрішніх та міжнародних авіаперевезень. 

Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА