КРАХ НАДІЙ

На домашньому Євро гравці збірної України перетворилися на глядачів
 

Після першого туру синьо-жовта дружина одноосібно очолила турнірну таблицю свого квартету. Ейфорія від вдалого старту охопила не тільки армію вболівальників. Зачепила вона і професіоналів. Заслужений тренер України В’ячеслав Грозний висловив припущення, що дружина Блохіна здатна дійти до півфіналу європейської першості.

У свою чергу за словами Олега Блохіна, він, як міг, застерігав своїх підопічних від надмірної ейфорії. В той же час, схоже, сам опинився в полоні примарних надій. Ще до початку фінального турніру було зрозуміло, що основне навантаження повинна взяти на себе стара гвардія — Тимощук і Воронін, Шевченко і Назаренко. Ставка на бомбардирський талант Шеви в матчі проти шведів зіграла на всі сто.

«Цар повернувся», — зайшлися у захваті спеціалізовані футбольні видання.

Аналітики застерігали: провести три важких поєдинки протягом дев’яти днів — один важчий за інший, на високому рівні ветеранам команди, яким за тридцять, буде важко. Тому, на наш погляд, серйозної ротації основний склад потребував уже в зустрічі з Францією. Причому виконавців слід було підбирати під контратакуючу схему гри, звернувши увагу на Ракицького, Гармаша, Шевчука, найсильніша риса яких — гра в обороні. Адже команда Лорана Блана на той момент мала за спиною безпрограшну серію з більш ніж двох десятків ігор і небезпідставно вважалася одним з фаворитів Євро.

Незарахований гол Девіча має підштовхнути ФІФА до змін. Фото з сайтів www.wsdradio.com та livesport.ru

Головний тренер українців думав інакше.

— Нічия нас не влаштовувала, — заявив Олег Володимирович оглядачу популярного видання. — Ну, вимучили б очко — і що б нам це дало? Ми збиралися вирішити завдання виходу з групи в грі з французами. Не бачу в цьому особливої зухвалості.

Водночас статистика говорила про інше. Після двох турів за кількістю ударів по воротах лідирували голландці — 54 постріли. Українці у цьому рейтингу посідали 13-е місце — 22 спроби вразити ціль. Ще гірше виглядала картина з влучністю. Тут трійка лідерів виглядала так: Іспанія — 29 точних ударів, Португалія — 27, Франція — 26. Андрій Воронін та його партнери посідали у цьому списку останнє місце серед шістнадцяти учасників — лише сім влучних спроб за два матчі.

— На жаль, на полі «Донбас Арени» господарі поля виявилися не на висоті, — зауважив колишній наставник Шеви в «Мілані» Карло Анчелотті, який зараз очолює французький ПСЖ. — Синьо-жовті нагадували лише тінь того блискучого колективу, який змусив скласти зброю шведів і заслужив симпатії як своєї публіки, так і спеціалістів.

Поразка з рахунком — 0:2 у ключовому поєдинку квартету Д, мала не тільки катастрофічні наслідки в психологічному плані. Дві гри у жорсткому ритмі — через три дні на четвертий забрали останні сили у Вороніна, Назаренка, Михалика, знов наздогнали старі болячки 35-річного Шевченка.

Тільки тоді і стала повністю зрозуміла ціна авантюрного плану зіграти з шаблюками наголо проти фаворита. Адже матч, який вирішував долю українців на дебютному чемпіонаті Європи з Англією, проводив по суті експериментальний склад. А якби ми, за словами Блохіна, «вимучили очко з французами», наскільки простіше було б грати проти англійців другим номером — від оборони.

Згадаймо: єдиний м’яч, дивним чином не зарахований угорським арбітром Кашшаї, екс-гравець «Металіста» забив не під час тривалої облоги воріт Джо Харта, а після гострого випаду, коли Мілевський і Девіч вискочили на двох захисників. У позиційному нападі господарі виглядали безпорадно.

Фінальний свисток португальця Проенси на «Олімпійському» зафіксував перемогу шведів над командою Блана. Після цього тренерському штабу українців відкрилася ще одна дивна річ. Якби синьо-жовті 15 червня зіграли з французами внічию, посісти друге місце в групі їм не завадила б навіть поразка від Англії.

Чотири роки тому господарі чемпіонату Європи відверто розчарували. Австрія і Швейцарія синхронно вилетіли вже по закінченню групових турнірів. Україна та Польща повторили долю своїх попередників, як під копірку. Наставник наших сусідів Франтішек Смуда вже оголосив про свою відставку...

ПРЯМА МОВА

Андрій ВОРОНІН,
форвард збірної України:

«Є невдоволення від результату, адже у нас було завдання вийти з групи. Залишився неприємний осад, але треба дивитися вперед. Ми відчули, що таке справжнє футбольне свято. Напевно, в найближчі 20-30 років в Україні події такого рівня може і не бути. У мене контракт з московським «Динамо», і якщо нічого не зміниться, повернуся в розташування команди. Я вирішив зосередитися на клубній кар’єрі: вже не такий молодий, щоб поєднувати виступи на обох фронтах».

Андрій ШЕВЧЕНКО,
капітан збірної України:

«Гадаю, настав час поступитися місцем іншим. Я зробив для збірної все можливе і подеколи неможливе. Напевно, зіграю ще один товариський матч, де зможу сказати «Прощавайте!» й віддячити всім уболівальникам за підтримку. У нашої збірної — гарне майбутнє. Сьогодні це показали Ярмоленко і Коноплянка, Гармаш і Ракицький».

Рой ХОДЖСОН,
тренер збірної Англії:

«Це був дуже важкий матч, в якому наша команда вимушена була більше оборонятися під тиском господарів. Українці діяли в іспанському стилі, багато володіли м’ячем та грали у швидкий пас, намагаючись вивести когось на ударну позицію. Тож доводилося постійно зберігати увагу та концентрацію. Але врешті решт ми перемогли. Так, нам трохи пощастило, а супернику — ні. Однак подібне траплялося у футболі завжди».

Стівен ДЖЕРРАРД,
капітан збірної Англії:

«З Україною була фантастично складна гра. Добре, що незабаром після перерви ми зуміли відкрити рахунок. Це додало нам впевненості. Збірна проявила командний дух, який і дозволив нам досягти успіху. Руні грав під тиском, але довів, що є чудовим футболістом. У підсумку ми посіли перше місце у важкій групі. В нас мало хто вірив, але ми все довели».

ТАБЛО «УК»

Група D

Англія — Україна — 1:0

Руні (48)

Швеція — Франція — 2:0

Ібрагімович (54), Ларссон (90+1)

Група D

Команди     І     В     Н     П     М     О

Англія         3     2     1     0     5:3      7

Франція      3     1     1     1     3:3      4

Україна       3     1     0     2     2:4      3

Швеція       3     1     0     2     5:5      3

Група A

Команди     І     В     Н     П     М     О

Чехія           3     2     0     1     4:5        6

Греція         3     1     1     1     3:3        4

Росія          3     1     1     1     5:3        4

Польща      3     0     2     1     2:3        2

Група B

Команди     І     В     Н     П     М     О

Німеччина   3     3     0     0     5:2       9

Португалія   3     2     0     1     5:4       6

Данія           3     1     0     2     4:5      3

Нідерланди  3     0     0     3     2:5      0

Група C

Команди     І     В     Н     П     М     О

Іспанія         3     2     1     0     6:1       7

Італія           3     1     2     0     4:2       5

Хорватія      3     1     1     1     4:3       4

Ірландія       3     0     0     3     1:9       0

Чвертьфінали:

21 червня, Варшава: Чехія — Португалія

22 червня, Гданськ: Німеччина — Греція

23 червня, Донецьк: Іспанія — Франція

24 червня, Київ: Англія — Італія