ЦІНОУТВОРЕННЯ

Протягом свят споживання ранніх огірків та помідорів зростає до 60%

Весняна погода сприятливо впливає на вартість ранніх овочів. Адже прихід теплих та сонячних днів дасть змогу аграріям збирати багато цієї продукції. А відтак, зменшується їх ціна. Приміром, протягом останніх двох тижнів ціни на огірки знизились майже вдвічі, їх гуртова вартість становила 26-28 грн за кілограм. Сьогодні — це вже 15-17 грн. Стабільною залишається лише ціна помідорів — майже 29-30 грн за кіло. Ціни ж на кріп та петрушку рухаються в сторону здешевлення. Протягом останніх 7-8 днів вартість зелені з 50 грн за кіло знизилась до 35-40 грн. Найбільша розбіжність в ціні у редиски — від 4 до 10-12 грн за пучок.

Оскільки попит на плодоовочеву продукцію під час свят зростає приблизно на 60%, виробники не втрачають нагоди заробити. Саме бажання отримати додатковий прибуток із року в рік підштовхує підприємців підвищувати ціни напередодні Великодніх і травневих свят. Так, уже на початку квітня вартість овочів зросте приблизно на 10-20%. Подібна ситуація спостерігається щороку, і цей сезон не виняток.

— Ціни на томати, зелень, огірки зростуть щонайменше на 10-12%, — переконує експерт плодоовочевого ринку УКАБ Ігор Стрелюк. — А якщо погода буде прохолодною і вибір тепличної продукції меншим, то й ціни можуть зрости на 25-30% порівняно із сьогоднішніми.

Перша молода картопля й капуста, за прогнозами експертів, коштуватиме 10-12 грн — це рівень минулого року. Проте ця цифра досить швидко знизиться. Звісно, виробники можуть тримати ціну, але якщо «стара» картопля коштуватиме 2 грн, навряд чи українці купуватимуть надто дорогу молоду. Тому виробники будуть зацікавлені знизити ціну до 5-6 грн задля збільшення обсягу продажу.

Прогнози щодо врожаю овочів і фруктів у 2012 році експерти роблять вельми обережні. Адже якщо торік усі насіннєві компанії говорили, що вони вже все розпродали, то на сьогодні ще триває реалізація. Це свідчить про те, що люди спочатку думають, скільки посадити, а потім вивчають ринок. Ймовірно, овочів посадять менше, тому повернуться обсяги продукції 2009-2010 року: картоплі — 18 млн тонн, капусти — 1,3 млн, моркви — 600-700 тис. тонн.

Через великі морози не варто очікувати на хороший урожай ягід. Зокрема на півдні, де найбільше насаджень. Якщо критична точка для кісточкових — 200 морозу, при цьому кожен градус нижче — це втрата щонайменше 1% врожаю, то в Криму було зафіксовано й — 330.

— Зараз ми можемо говорити про втрачені майже 80-90% врожаю кісточкових в центральному Криму, та до 40% – на півдні автономії. У Мелітополі не такі великі втрати — майже 15-20%. На Херсонщині — до 30%, в Одеській області — 35-40%,  — каже Ігор Стрелюк. — Середні втрати вишні та черешні в цілому по Україні в середньому приблизно 40%. Тому можливе незначне зростання імпорту цієї продукції. Традиційно з Туреччини завозитимуть черешню і абрикоси. Крім того, персики та абрикоси імпортуватимуться з Греції, Італії, Іспанії. Про врожай яблук поки що рано говорити. 

На свята підприємці не гребують додатковими заробітками. Фото з сайту stakhanov.org.ua