БОРГИ

На державному підприємстві "Харківський завод електроапаратури" вишикувалися черги до кас

Масово погашати борги із зарплати на колишньому промисловому гіганті, який у роки СРСР славився випуском спецтехніки і продукції для космосу, стали після початку процедури його ліквідації, розпочатої восени цього року. Як розповів голова ліквідаційної комісії підприємства Сергій Іванов, за вересень, наприклад, виплачено 1,9 млн грн у рахунок погашення заборгованості із зарплати і в рахунок поточної. За його словами, величезна заборгованість на підприємстві виникла головним чином у 2008-2009 роках і за січень-лютий 2010 року. Зараз вона становить близько 4,5 млн грн і зменшується щодня.

- Вживаємо всіх необхідних заходів для вишукування коштів на погашення боргів та недопущення їх подальшого зростання, - говорить Сергій Іванов. - Зокрема, ведемо переговори із замовниками про розрахунки з нашим підприємством за вже виготовлену і готову до відвантаження продукцію.

За словами голови ліквідаційної комісії, на заводі електроапаратури є готова продукція, виготовлена за контрактом, укладеним ще попереднім керівництвом із заводом ім. Малишева, на суму 955 тисяч гривень і з КБ Морозова - на 829 тисяч гривень.

- Найпевніше, завод ім. Малишева укладе новий договір уже з філією "Комунара", - пояснює Сергій Іванов. - І гроші, які винні нам, потраплять на філію. Але ми їх все одно одержимо - якщо не від заводу ім. Малишева, то від філії.

Процедура приєднання заводу електроапаратури до харківського Державного науково-виробничого підприємства "Об'єднання "Комунар" була розпочата ще до його ліквідації, коли за рішенням Кабміну від 27 серпня 2008 р. він був виключений з переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Тоді ж вирішили, що після приєднання завод буде ліквідовано, що тепер і відбувається.

Сьогодні завод електроапаратури підвідомчий Національному космічному агентству України, оскільки випускав комплектуючі систем управління космічними апаратами. Підприємство успішно розвивалося аж до розпаду СРСР, а потім, втрачаючи ринки збуту, почало здавати позиції. Наприклад, у січні 2007 року обсяг виробництва становив 614 тис. грн, що на 76,3 відсотка менше, ніж у січні 2005-го. Така невтішна статистика змусила уряд вдатися до кардинального рішення, але виконувати його почали лише тепер, два роки опісля.

- Нині завод електроапаратури має замовлення на виробництво спецтехніки з бронетанкової тематики, - розповідає голова ліквідаційної комісії. - До основних замовників, крім ДП "Завод ім. Малишева", належить також КП "Харківське КБ з машинобудування ім. Морозова". Тож до 15 листопада ми працюватимемо, щоб не порушити терміни виконання держзамовлення. А після цього готова продукція і незавершене виробництво будуть передані філії "Комунара". Не безкоштовно, звичайно. Або ж замовникам, якщо вони заплатять за цю продукцію.

Сергій Іванов також поінформував, що підприємство з КБ ім. Морозова щодо розрахунків проблем не має. Перша виплата призначена на квітень 2011 року, друга - на серпень цього ж року. Оскільки ліквідація - справа не одного року, то завод електроапаратури на той час ще існуватиме і зможе отримати всі ці кошти. Як тільки гроші за виконані контракти потраплять на рахунок заводу, їх одразу направлять на погашення боргів із зарплати.

За законодавством, стверджує Сергій Іванов, у процесі ліквідації дотримується черговість виплат. Саме через це на підприємстві передусім гасять заборгованості із зарплати. Доки не зупинено виробництво, оплачуються також постачання електроенергії та інші послуги.