БИТВА ЗБІРНИХ

Вихід прибалтійської збірної до плей-оф континентальної першості став головною несподіванкою кваліфікації

Восени 2003 року футбольну Європу здивувала Латвія. Команда, яка ніколи не хапала зірок з неба, пробилася до фінального турніру чемпіонату континенту в Португалії. На вістрі атак латвійців ефективну гру демонстрував лідер ризького «Сконто» Маріс Верпаковскіс, який згодом опинився у київському «Динамо».

Вісім років потому приклад сусідів намагається повторити інша прибалтійська збірна. Коли верстався календар товариських матчів  на нинішній рік, ніхто і гадки не мав, що у Таллінні українці зустрінуться з учасником стикових поєдинків до Євро-2012. Вихід Естонії у плей-оф з групи, де суперниками були такі серйозні команди, як Сербія, Словенія і Північна Ірландія, став найгучнішою сенсацією кваліфікації.

Свою справу нападаючий львівських «Карпат» Сергій Зеньов та його партнери зробили 7 жовтня, обігравши у гостях британців — 2:1. Після цього доля другого місця у групі С вирішувалася у Маріборі, де зустрічалися балканські дружини — Словенія і Сербія. Господарі поля перемогли, залишивши сербів за бортом фінального турніру.

Олександр Алієв не тільки вів гру партнерів, а й забив красивий м'яч. Фото УНІАН

Зрозуміло, що гравці естонської команди у матчі проти України подумки перебували далеко від столичного стадіону «Кок Арена». Тому друга поспіль перемога підопічних Олега Блохіна мала цілком закономірний вигляд. У воротах господарів розписалися київські динамівці Олег Гусєв та Олександр Алієв, який цього разу вийшов на поле у стартовому складі.

— Ми знали, що Україна — сильна команда, — зазначив після фінального свистка тренер господарів Тармо Рюютлі. — А ми залишили багато сил у попередньому матчі проти Північної Ірландії. Якщо наші футболісти перебувають не у повній готовності, тоді вони поступаються командам такого рівня, як Україна. Адже суперник технічніший, спритніший за нас, має  потужніші резерви.

— Не всі наші останні поразки були за грою, тому про різкий спад говорити передчасно, — вважає Анатолій Тимощук, який на полі був із капітанською пов’язкою. — Важливо, що ми перемогли у двох матчах поспіль. Добре, що у листопаді зустрінемося із сильними суперниками — Німеччиною й Австрією. Саме тоді кандидати до збірної матимуть змогу пересвідчитися, на що вони здатні.

Ще одна сенсація минулого вівторка — поразка португальців у Копенгагені. Так на фініші збірна Данії обійшла грізного конкурента, змусивши підопічних Паулу Бенту грати у стикових поєдинках. Вісімка учасників плей-оф має такий вигляд: Туреччина, Ірландія, Естонія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Чорногорія, Португалія та Чехія.

Данія, Франція, Греція, Росія та Швеція, яка виявилася найкращою командою з тих, що завершили кваліфікацію на другому місці, здобули прямі путівки на Євро-2012.

ТАБЛО «УК»

Товариська зустріч

Естонія —Україна — 0:2 (Гусєв, 45, Алієв, 68)
Відбірні матчі до ЧЄ-2012
Словенія — Сербія — 1:0
Франція — Боснія та Герцеговина — 1:1
Швеція — Нідерланди — 3:2 
Хорватія — Латвія — 2:0
Грузія — Греція — 1:2  
Данія — Португалія — 2:1
Іспанія — Шотландія — 3:1
Литва — Чехія — 1:4