ІНФРАСТРУКТУРА

Горянам скоротили шлях  до райцентру     

Відкриття нового мостового переходу стане рятівним для жителів віддаленого гірського села Нижня Яблунька Турківського району. Раніше, аби дістатися з райцентру додому, селяни були змушені йти залізничною колією. Часто цей похід закінчувався трагічно: під колесами потягів за останні 30 років загинуло 48 місцевих жителів. А тих, хто внаслідок отриманих травм став інвалідом, уже й не злічити. В селі 700 домогосподарств, і небагато знайдеться родин, до кого не постукало б горе.

Нарешті у Нижній Яблуньці через річку Яблуньку  збудували відразу аж три мости, які з’єднали різні частини села. Можна зрозуміти, наскільки довгоочікуваною була ця подія для селян, адже досі дорога подовжувалася на добрий десяток кілометрів через сусіднє селище Бориню. Тож і йшли всі навпростець  — залізничною колією. Бо так — заледве чотири кілометри.

Про безпеку не думали. Кожен сподівався, що вдасться проскочити, поки потяг над’їде. В темну пору доби цей відрізок ставав особливо небезпечним через складний рельєф місцевості: круті повороти, за якими важко вчасно побачити й почути потяг. Тому й стала залізнична колія «дорогою смерті» для жителів віддаленого гірського села.

— А як ще діставатися, якщо скрізь — бездоріжжя, — скаржиться тамтешня вчителька. — Влітку, коли сухо, можна пройтися полем. А взимку залишається один шлях — залізниця. Учням і їхнім батькам пояснюємо, що ходити залізничною колією небезпечно. Чимало дорослих дослухалися до наших порад і щоранку приводять дітей до школи та забирають їх після уроків. Однак старшокласники, а часто й учні молодших класів небезпечні кілометри долають без супроводу.

Перші автівки на новозбудованому мосту в Нижній Яблуньці. Фото Ігоря СЕНКАЛЬСЬКОГО

Численні листи жителів Нижньої Яблуньки, писані в усі інстанції, врешті дісталися столиці. Дорогу, щоправда, не проклали, а лише підсипали гравієм. Зате мости капітальні на річці Яблуньці збудували. Високі, міцні та надійні — такі, що встоять перед великою водою. Тепер цією дорогою і транспорт проїде, і людям ходити безпечніше. Не оминатимуть село й маршрутки, вчасно дістанеться  «швидка допомога».

 — Тепер мешканцям віддаленого села Нижня Яблунька заздрять сусіди, — розповідає голова Турківської районної ради Василь Дребот. — Таких капітальних мостів, яким жодна повінь не страшна, за останні роки не те що в районі — в області не споруджено. Хоч багато хто скептично оцінював перспективу завершення розпочатих кілька років тому, а відтак призупинених робіт на спорудженні мостових переходів. Мовляв, бідному гірському району з дотаційним бюджетом не потягнути такого масштабного будівництва. Роботи профінансували з держбюджету і повністю завершили. Загалом на спорудження трьох мостів держава виділила 22 млн грн.     

Горяни таким подарунком не натішаться. Вдячні і будівельникам Чернівецького ТзОВ «Трансмост», адже спорудження мостів розв’язало  гостру проблему транспортного сполучення не лише для цього гірського села, а й для сусідніх. Тепер час думати і про сучасну дорогу. Допомогти в цьому пообіцяв голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк, який приїхав  у віддалене село на свято.