Президент міжнародної молодіжної
організації AІESEK
Тетяна МИХАЙЛЮК

У далекій Мексиці нашу землячку, випускницю Івано-Франківського університету 25-річну Тетяну Михайлюк нещодавно обрали президентом міжнародної молодіжної організації AІESEK. Цю посаду дівчина посідатиме з липня 2011-го до червня наступного року. "УК" вдалося поспілкуватися з юною лідеркою, яка нині працює за кордоном, та дізнатися, чому молодь різних країн світу покладається саме на неї.

- Тетяно, чим займається ця організація, що особливого вона зробила в Івано-Франківську, в Україні?

- AІESEK - платформа для розвитку лідерських якостей молодих людей через міжнародну програму стажувань, організацію проектів. Вона дає можливість здобути досвід управління, є доброю основою для розвитку молоді. Дає змогу випробувати на практиці те, що вивчаємо в університеті теоретично, вчитися на власних помилках і перемогах, знайти однодумців, друзів, а згодом і бізнесових партнерів, колег.

Тут вчимося бути толерантними до інших культур, поважати людей та їх ідеї, розвинути в собі навички лідера, зрештою працювати в команді. Більшість лідерських позицій в організації однорічні, тож буду президентом упродовж року. У мої обов'язки входить формування стратегії та напрямку руху організації, управління командою з 20 чоловік, представництво всіх 50 тисяч учасників організації на світових форумах, конференціях. Далі - організація та координування діяльності президентів 110 національних офісів.

- Які риси характеру допомогли тобі стати президентом міжнародної молодіжної організації?

- Я вступила до організації в жовтні 2005 року. З того часу працювала на локальному рівні в AІESEK Івано-Франківська, згодом 2 роки на національному рівні AІESEK-Україна. Була обрана президентом Національного представництва АЙСЕК України. Зараз працюю в центральному офісі організації як віце-президент з операційного менеджменту. Думаю, обрали за напрацьовані мною ідеї, стратегії, досвід в організації і риси характеру: щирість, прямолінійність і наполегливість.

- Чого хочеш іще досягнути для себе?

- У дитинстві мріяла відвідати всі країни світу, і тепер, здається, моя мрія починає збуватися. Подорожую щороку в 3-4 нові країни, пізнаю багато нового. Хотіла б допомогти в проведенні реформ в Україні, подбати про розвиток молоді.

- Ти зараз живеш в Роттердамі - це надовго чи назавжди?

- До серпня 2012 року, бо тут знаходиться центральний офіс організації. Побувала вже в 19 країнах, зараз відкриваю візу до Камеруну, де відбудеться регіональна конференція AІESEK. Після завершення терміну на посаді планую попрацювати в країнах стрімкого розвитку, таких як Індія або Бразилія, щоб набратися досвіду і повернутися до України. Хочу працювати в нашому уряді, в галузі освіти і молодіжного розвитку.

- Ти бачила, як живуть люди в інших країнах. Якби стала президентом держави, що зробила б перш за все?

- Почала б з формування уряду і команди, щоб там працювали люди, які прагнули б щось зробити для країни, а не тільки для себе.

- А якщо б досягла щабля лише міністра, припустимо, освіти - теж знала б що робити?

- Це одна з моїх багатьох мрій. Хотіла б реформувати вищу освіту й надати більше можливостей для розвитку української молоді.

- Пригадай "ключовий момент" у своєму житті, який тебе чогось навчив, визначив твій шлях.

- Пам'ятаю, брала участь у шкільному конкурсі на поїздку і навчання в Канаді. Стала однією з десяти фіналістів. Це змінило не лише мої життєві плани - я стала впевненішою в собі. Але пестункою долі себе не вважаю, досягаю всього своєю працею і стосунками, які будую з іншими людьми.

- Як ставишся до інституції сім'ї, коли ділова жінка має вийти заміж, народжувати дітей?

- Вірю, що жінка повинна виходити заміж тоді, коли до цього готова, а не слідкувати за встановленими канонами суспільства, тому я в пошуках тієї людини, з якою буду готова провести решту свого життя.

- Якому відпочинку надаєш перевагу, як обираєш друзів?

- Люблю активний відпочинок. Країна, місто - не мають значення, головне - відпочивати з хорошими людьми. Маю багато друзів з різних країн, обираю їх за цінностями, які сама сповідую.

- За чим у житті шкодуєш?

- Якщо б у мене була можливість прожити життя заново, прожила б його так само. Не вважаю себе правильною і правою в багатьох речах, але вірю: моє життя - це постійне навчання, і кожна помилка дає цінний урок, і ми не повинні боятися робити помилки.

ДОСЬЄ "УК"

Тетяна МИХАЙЛЮК. Народилася 11 грудня 1986 року в Івано-Франківську. Навчалася в місцевій школі N 22 з поглибленим вивченням інформатики. Закінчила Івано-Франківський університет нафти і газу.