ХЛІБ НАСУЩНИЙ 

У селах Чернігівщини незайнятим громадянам  дають можливість заробити на оплачуваних громадських роботах
 

Простим виходом із складної ситуації для тисяч тимчасово непрацевлаштованих чернігівців і жителів області стали громадські роботи, за які платять гроші. «Те, що у нас є непрацевлаштовані люди, ще не означає, що їм ніде докласти рук», — така справедлива думка прозвучала в одному з віддалених районів. І це справді так. Практично у кожному селі, де мешкають переважно пенсіонери, знайдеться робота, котра потребує молодих і дужих працівників. Особливо така потреба відчутна навесні, коли скрізь причепурюють і впорядковують території населених пунктів. Не тільки робочі, а й майстровиті руки нині затребувані на будівництві та ремонті об’єктів соціальної сфери. Багатьом непрацюючим жителям навколишніх сіл дають можливість заробити і принести в родину кошти лісництва, у яких додається турбот під час весняної кампанії з насадження молодих дерев.

Саме навесні тимчасово непрацевлаштовані громодяни мають найбільший вибір, куди докласти рук. Фото надане Чернігівським ОЦЗ

За словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, торік на оплачувані громадські роботи було направлено понад 10 тисяч незайнятих осіб. Вони займалися не лише благоустроєм, а й доглядали за особами похилого віку, ветеранами війни й праці, інвалідами та хворими. З числа безробітних набирали працівників для інформування населення про порядок отримання житлових субсидій.

— Оскільки таким чином працюємо вже кілька років поспіль, то маємо відлагоджений механізм, — зазначає Лідія Падалка. — Роботодавці звертаються зі своїми пропозиціями щодо організації таких робіт, їх виду, обсягів та тривалості. Ми укладаємо з ними договір і направляємо людей. Оплата праці здійснюється або за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, або за рахунок роботодавця чи за кошти місцевих бюджетів. Упродовж першого кварталу нинішнього року таким чином вже заробили свіжу копійку майже 2 тисячі безробітних.

Тимчасово непрацевлаштовані громадяни охоче відгукуються на можливість поповнити сімейний бюджет і при тому «вийти в люди», зауважують в обласному центрі зайнятості. Адже втрата роботи — це завжди стрес. Багато хто впадає у депресію, не вірить у власні сили. Тому можливість відчути себе затребуваними навіть нетривалий час значно поліпшує настрій людей, у яких з’являється мотивація докласти зусиль до позитивних змін у житті. Досить сказати, що останнім часом, попрацювавши тимчасово, знайшли постійну роботу понад 240 чоловік.