ІНІЦІАТИВА

Державна служба з лікарських засобів пропонує унеможливити продаж медпрепаратів дітям до 16 років

Днями оприлюднено проекти наказів Мінохорониздоров’я  «Про внесення змін до ліцензійних умов». Ініційовані Держлікслужбою новації  регламентують порядок роздрібного продажу ліків.  «Головними моментами, які, на наш погляд, зроблять фармацевтичну допомогу адекватнішою,  є передовсім те, що між новими аптеками, що створюватимуться, ми плануємо ввести норму пішохідної доступності, аби не допустити, коли дві аптеки відкриваються «двері в двері» й починають конкурувати між собою навіть не в цінах, а економлять ресурс на навчанні провізорів та створенні належних умов для зберігання лікарських препаратів. Цією нормою планується припинити хаотичне виникнення аптек»,    повідомив голова Держлікслужби Олексій Соловйов.  Таким чином, передбачається, що в містах-мільйонниках відстань між аптеками має становити щонайменше 300 метрів, з населенням менше за мільйон жителів — мінімум 500 метрів.

Крім того,  Держлікслужба пропонує запровадити в усіх аптеках, незалежно від форми власності, обов’язкову вимогу видавати пацієнтові чек на повну суму проведеної операції. Також  планується  ввести зобов’язання,  що на кожні 10 аптек ліцензіата слід буде відкривати таку установу з виготовленням ліків або аптеку в сільській місцевості. «Він, заробляючи в містах, має виконувати певну соціальну  функцію й відкривати збиткові аптеки в сільській місцевості», — завважив Олексій Соловйов. 

Ще одна пропозиція Держлікслужби — відпуск ліків лише тим особам, котрі досягли 16-річного віку. За словами її керівника, обговорювали два варіанти  втілення цієї норми, зокрема запровадження заборони, що поширювалася б на абсолютно всі препарати. «Проте вважаючи, що ми не повинні обмежувати доступність ліків, розглядали цю норму лише щодо рецептурних препаратів»,  — зазначив він.

Однією з обов’язкових вимог у нових правилах є обладнання абсолютно всіх аптечних установ пандусами чи спеціальними підйомниками для людей з обмеженими фізичними можливостями.

«Серйозним питанням є те, що не завжди провізор показує пацієнтові весь спектр лікарських засобів, котрі можуть допомогти при певному захворюванні. Згідно з нормою, що реалізовуватиметься за цих ліцензійних умов, провізора зобов’яжуть пропонувати пацієнтові всі можливі варіанти ліків усіх виробників з одною й тою самою діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою). Зокрема надавати інформацію про наявність таких ліків за нижчою ціною», — пообіцяв Олексій Соловйов.  За його прогнозом,  нововведення наберуть чинності у квітні-травні цього року.

Серед інших ініціатив Держлікслужби — запровадження стандартів Належної аптечної практики. Її основна місія, за словами Олексія Соловйова, — «сприяння поліпшенню здоров’я та допомоги пацієнтові шляхом  оптимального використання  ліків».  Нині в Україні 70% ліків — безрецептурні препарати, котрі люди часто призначають собі самі. «При імплементації  європейських норм Належної аптечної практики структура споживання ліків має змінюватися. Якщо взяти до уваги  статистику європейських країн, то 70% препаратів — це рецептурні ліки», — констатував керівник Держлікслужби. Базою для розробки національних стандартів Належної аптечної практики є спільні рекомендації Міжнародної фармацевтичної федерації та ВООЗ. 

Підбиваючи підсумки минулого року, Олексій Соловйов повідомив, що  торік через аптеки було продано ліків на суму 27 мільярдів  гривень, що на  17% більше порівняно з позаторішніми показниками. Кількість аптечних установ у селі зросла на 7%, тож одна сільська аптека обслуговує 2900 українців  (міська — 2200 жителів).

Зважаючи на період сезонного зростання захворюваності на грип та ГРВІ, Держлікслужба  провела  моніторинг наявності потрібних ліків.  «За даними на січень 2013 року, наші аптеки повністю готові забезпечити пацієнта потрібними ліками. В Україні зареєстровано близько 250 найменувань лікарських засобів. На складах наших центральних дистриб’юторів є 21 мільйон упаковок  ліків від ГРВІ та грипу. Ще 14 мільйонів — в аптеках. Це на 23% більше порівняно із січнем 2012 року», — повідомив Олексій Соловйов.