ЗБІРНА

Команда одного з господарів Євро-2012 не має права втрачати обличчя 

Перемог, ми чекаємо перемог! Перефразувати відомий рядок з популярної пісні кумира молоді доби перебудови нас змушує не так сьогодення, як день прийдешній. До відкриття наступної європейської першості залишилося 245 діб, а фірмового почерку української дружини ще не видно. Про це і не тільки говорили у вівторок на тренувальній базі київського «Динамо», яка є не лише тимчасовим прихистком для національної збірної, а й буде основним місцем дислокації команди у період чемпіонату Європи.

Напередодні контрольних матчів з Болгарією й Естонією головний тренер збірної України зустрівся з журналістами

Навіть з урахуванням того, що всі наші поєдинки — товариські, найближчої п’ятниці нам потрібен результат. Досить програвати контрольні зустрічі і встановлювати антирекорди. З такою думкою наставника національної футбольної дружини, яку він висловив під час традиційного дня відкритих дверей у Кончі-Заспі, важко не погодитись.

Завтра бігати доведеться утричі швидше

— Якщо демонструватимемо таку гру, як у вересні зі збірною Уругваю, позитивний результат обов’язково прийде. Але якщо гратимемо так, як в першому таймі проти чехів у Празі, претензій до футболістів буде дуже багато, — переконаний Олег Володимирович. 

— За Євгеном Селіним ми спостерігали ще на молодіжному чемпіонаті Європи, де  певні  обставини не дозволили йому зіграти  як слід. Проте зараз Євген стабільно потрапляє до основного складу «Ворскли» і демонструє надійну гру. Інша річ, що у багатьох виконавців — власні завдання в клубах. Подивимося, який вигляд матиме Селін на рівні національної команди, —поділився тренерськими задумками О. Блохін і додав, що в колективі, очолюваному Миколою Павловим, є ще кілька кандидатів до національної команди, за якими він пильно стежить.

 Справжній «баварець» ніколи не зашпортується

За словами тренера, хороший приклад для Селіна — дебют Богдана Бутка, який використав свій шанс і, як сподівається наставник, стане основним гравцем майбутньої збірної України. Також головний тренер торкнувся теми  надмірної ігрової емоційності іншого новачка збірної Дениса Гармаша:

Аби не рука...

— Якщо  Денис зробить правильні висновки, то заграє в дуже хороший футбол. Поки що можна  констатувати, що його переповнюють  емоції ледь не  з перших  хвилин матчу. З такою поведінкою можна  закінчити виступи у футболі. Жоден тренер такого терпіти не буде. Але ми Гармаша викликали, переглядатимемо його. Тож Денисове завдання — використати свій шанс. 

Головний тренер також зауважив, що своєрідним новачком є й Алієв, який вперше отримав запрошення від Блохіна.

 Рибка до дебюту готовий

Відповідаючи на запитання журналістів щодо вибору воротарів на контрольні матчі, тренер зазначив, що фактично визначився у цьому питанні, повідомивши, що в одній з ігор швидше за все дебютуватиме Олександр Рибка:

— Олександр у збірній ще не грав, тож в одному з поєдинків  він стоятиме у воротах.  Рибка демонструє пристойну  гру в «Шахтарі», є основним воротарем цієї команди. Тому потрібно дати йому шанс.

Замість автографа  — прогноз  

Після фіаско у Празі, що трапилося місяць тому,  збірна України вперше зібралася разом.

— Виходячи з того, що я побачив за ці два дні, бажання у хлопців є. Як вийде на футбольному полі — подивимося. Тренер відповідає за результат, а футболісти — за свою гру. Не може бути такого, що відповідальність лежить лише  на тренерові. Я приймаю цей результат, але якщо брати до уваги виконання окремих футболістів, то вони теж повинні нести відповідальність за те неподобство, що  було в Празі. Не може бути так, що тренера розіп’яли, а гравці просто збоку постояли, поплакали і сказали, що їм соромно. Так що відповідальність повинна бути у всіх, — підсумував О. Блохін свій пристрасний монолог.

Характеризуючи суперника, наставник зауважив, що у рейтингу ФІФА Болгарія перебуває вище за Україну. Водночас у болгарської команди змінився тренер, який викликав на збір шістьох дебютантів, тому  слід очікувати експериментів.

 — Гадаю, команда почула те, що сказав і під час серйозної чоловічої розмови, яка тривала понад годину, і впродовж  сьогоднішньої бесіди під час теоретичного заняття, — наголосив Олег Блохін наприкінці прес-конференції. — Якщо у матчах 7 і 11 жовтня футболісти продемонструють максимально високу самовіддачу, проблем у найближчих поєдинках не повинно бути.

Сторінку підготували Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ
для «Урядового курєра»,
Валерій РЕКУНОВ,

Олександр ЛЕПЕТУХА

(фото), «Урядового курєр»

ПРЯМА МОВА

«Час повернути повагу вболівальників»

Андрій ШЕВЧЕНКО,
капітан збірної України:

— На мій погляд, нещодавню невдачу в Празі слід якнайшвидше забути. Попри те, що команда загалом демонструє непогану гру, виграти нам ніяк не вдається. У найближчих двох поєдинках кожному з нас слід проявити свої найкращі якості. Адже на кону — повага вболівальників і впевненість у власних силах.

«Далі нам відступати нікуди»

Анатолій ТИМОЩУК,
рекордсмен збірної
за кількістю проведених матчів:

— Усі гравці прекрасно розуміють, в якій неприємній ситуації опинилися. Чотири поразки поспіль нікому настрою не додають. Але в нас боєздатний колектив, багато з гравців якого грають у Лізі чемпіонів та Лізі Європи. Зараз нам відступати нікуди — до Євро-2012 залишилося менше дев’яти місяців.