Перебуваючи з робочим візитом у Польщі, Президент Віктор Янукович провів зустрічі з Президентом Італійської Республіки Джорджіо Наполітано й Федеральним Президентом Федеративної Республіки Німеччина Йоахимом Гауком. Та передовсім у мерії Кракова він поспілкувався з Президентом Польщі Броніславом Коморовським у форматі «віч-на-віч».

Перед початком заходу глави держав зробили записи у Книзі почесних гостей мерії міста. А опісля підписали Програму українсько-польського співробітництва на 2013—2015 роки. Документ чітко визначає пріоритетні завдання розвитку політичного діалогу, поглиблення взаємодії в усіх сферах двосторонньої співпраці. Та найголовніше — посилення взаємодії на євроінтеграційному напрямку, зокрема й щодо підготовки до проведення Вільнюського саміту «Східного партнерства» у листопаді 2013 року та дій, спрямованих на підписання в рамках цього заходу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Президент Польщі Броніслав Коморовський (у центрі) й Федеральний Президент ФРН  Йоахим Гаук (праворуч) підтримують Україну на шляху до Європи. Фото Михайла МAРКIВA

Протягом трьох років сторони акцентуватимуть увагу на торговельно-економічній та інвестиційній діяльності, безпеці й обороні. Зосередять зусилля на питаннях, пов’язаних з енергетичною безпекою, розвитком прикордонного та міжрегіонального співробітництва. Співпрацюватимуть у галузі сільського господарства, сферах культури і освіти.

Вже під час зустрічі з представниками ЗМІ Віктор Янукович заявив, що програма українсько-польського співробітництва відкриває нові можливості та створює механізми для поглиблення співпраці між країнами. Він зазначив, що за останні кілька років спільний товарообіг щорічно зростає на 3-4%. Тож під час зустрічі з Броніславом Коморовським обговорено питання політичної та економічної співпраці.

«Це десята зустріч, починаючи з 2010 року, на території Польщі. А всього у нас відбулося двадцять зустрічей та двадцять телефонних розмов. Це своєрідний ювілей, підсумок, який приємно підбивати, — наголосив Президент. — У нас дуже багато спільних проектів, які підуть на користь розвитку країн, і дуже важливо, щоб це відчували люди як в Україні, так і в Польщі».

Глава Української держави також розповів, що в ході зустрічі «віч-на-віч» обговорено й питання європейської інтеграції України. Його він назвав одним із найважливіших та найперспективніших: «Роль Президента Коморовського щодо цих питань визначальна для України».

У свою чергу Президент Польщі наголосив, що і відносини між Україною та Польщею, і співпраця України з Євросоюзом мають стратегічне значення. «Ми разом докладаємо всіх зусиль, аби досягти плідного результату на саміті у Вільнюсі», — уточнив він.

Віктор Янукович наголосив також на важливості розвитку та поглиблення прикордонного співробітництва. «Ми сприятимемо, щоб наші прикордонні регіони мали змогу і спілкуватися, і розв’язувати свої життєві проблеми — це наш обов’язок», — наголосив він. У цьому контексті глава держави повідомив, що в грудні цього року відбудеться його чергова зустріч з Броніславом Коморовським на одному з прикордонних переходів між Україною і Польщею.

Окрім цього, Віктор Янукович запросив свого польського колегу у п’ятницю, 11 жовтня, до Харкова на футбольний матч національних збірних. «Я хотів би, щоб ми разом побувати на цьому футбольному святі. Буду дуже радий», — сказав глава держави та додав, що за будь-якого результату в матчі переможе дружба.

Після спілкування з журналістами президенти  продовжили переговори під час дружньої вечері, але вже за закритими дверима. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»