ДАТА

90-річчю від дня народження відомої художниці присвячено виставку її робіт

Світлана КOВАЛЬЧУК
для «Урядового кур’єра»

«Ім’я Марфи Тимченко посідає особливе місце в історії мистецтва і культури України, — зазначає генеральний директор Музею декоративного мистецтва Адріана Вялець. — Вона належала до митців, які, свято зберігаючи традиції народного мистецтва, цілеспрямовано їх розвивали». Основа творчості художниці — орнаментальне мистецтво її рідного села Петриківки, що на Дніпропетровщині. Упродовж свого життя вона створила сотні квіткових і сюжетних композицій на папері, картоні, порцеляні та полотні, спільною рисою яких є витонченість малюнка, відчуття ритму та композиційна довершеність.

Якщо перші її твори мали виразно орнаментальний характер, то в 50-х роках минулого століття  відбувається переорієнтація художниці на виробничу основу. Марфа Тимченко разом зі своїми односельцями створювала український стиль розписів фарфорових виробів.

Цікава особливість: тоді ж художниця починає вводити у свої орнаменти птаха, спочатку вплітаючи в орнамент, а згодом, виділяючи кольором, робить його символічним центром. Зв’язок між окремими елементами та мотивами у композиціях художниці приводить її до декоративного пейзажу і народної картини, але не канонічної, а саме «тимченківської», де основним мотивом є поєднання сюжету та пейзажу з елементами петриківського орнаменту.

Творчість Марфи Тимченко була безперервною і тривала до останніх днів її життя. Вона — нове явище у мистецтві народного живопису. З одного боку, майстриня сповідувала традиції народного орнаментального мистецтва, з другого — середовище професійних художників, в якому жила і працювала, сприяли народженню унікального явища в її творчості.

«Тимчеківська» картина з елементами петриківського розпису. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Виставка працюватиме до 23 квітня, тож кожен охочий має можливість побачити справжній український розпис на власні очі.