ФІЗКУЛЬТУРА

 Абсолютна більшість наших співвітчизників легковажно ставиться до свого фізичного стану

Упродовж багатьох років наш двір нагадував футбольний майданчик. З ранньої весни і до глибокої осені хлопчаки азартно та до самозабуття ганяли м'яча, а верещали при цьому так, що хоч усі вікна зачиняй. Інколи безкомпромісні поєдинки тривали аж до пізнього вечора: вже темно, воріт майже не видно, а гравців додому не заженеш.

Хлопці з нашого двору

Повиростали ті футболісти. І стало у дворі тихо-тихо. Тільки галасливі компанії інколи збираються: на тенісному столі розкладають незмінні чіпси, силу-силенну пляшок з пивом - і починається не надто інтелектуальне спілкування.

Невже перевелися в нашому будинку хлопці? Начебто ні. Точно знаю, що принаймні на дві команди набереться. Але... На шостому поверсі мешкає 14-річний Гліб. Важить кілограмів під 80 - зі шкіряним м'ячем вправлятися йому важкувато. Виховує його одна мати. Якось намагалася влаштувати своє чадо до найближчої спортшколи - їй назвали не підйомну для сімейного бюджету суму. От і проводить Гліб своє дозвілля біля комп'ютера, навіть за хлібом не виженеш - соромиться.

Важко уявити в ролі юного Олега Блохіна і Славка із сусіднього під'їзду - сколіоз викривив спинний хребет. Дев'ятикласника Максима я часто бачу в теплій компанії, що вечорами порядкує біля тенісного столу.

Наприкінці минулого року Верховна Рада проводила парламентські слухання щодо формування здорового способу життя української молоді. Наведена статистика жахає: добрим стан свого здоров'я назвали лише 56% молодих людей, більше третини хлопців та дівчат оцінює його лише на "задовільно". Серед них невпинно зростає кількість курців і тих, хто регулярно вживає алкогольні напої. Майже 80% наркозалежних - молодь віком від 14 до 35 років.

За даними опитування Українського інституту соціальних досліджень, понад 70% підлітків приділяють фізичним вправам лише одну годину на тиждень. Натомість майже стільки ж юнаків та дівчат витрачають від однієї до чотирьох годин на перегляд телевізійних передач, трохи менше - щодня засиджуються біля комп'ютера. Причому 68% юнаків та 64% дівчат вживають алкогольні напої. Як відомо, кожна четверта смерть серед підлітків у Європейському регіоні пов'язана з алкоголем.

Хокей без ковзанів

- Батьків, які приводять своїх дітей у ДЮCШ "Сокіл", ми одразу попереджаємо: навчання безкоштовне, але інвентар ваш, - розповідає кореспонденту "Урядового кур'єра" заслужений тренер України з хокею Валентин Уткін. - Що це означає? Тільки ковзани для початківців коштують від 200 до 400 доларів. А ще потрібна форма, ключки. Екіпірування для юнаків обійдеться вдвічі дорожче. До того ж, 17-18-річним хокеїстам цього вистачає хіба що на рік.

До школи приймаємо з 5-6 років. Якщо раніше в групах нараховувалося до 100 хлопчаків одного віку, то зараз 20-40. Тобто у нас відбувається вже не відбір, а набір. Усі поїздки на внутрішні та міжнародні турніри сплачують батьки, тому й не дивно, що наші юні таланти дедалі частіше перебираються до Білорусі та Росії, Канади й Америки, де умови значно кращі. Залишають рідні краї не лише хокеїсти, а й наставники. Причина на поверхні: заслужені тренери країни отримують приблизно 2,5 тисячі гривень. Молоді спеціалісти з дипломом Університету фізичної культури починають кар'єру з надскромної суми - 1500 грн.

Схожа ситуація і в інший столичній школі олімпійського резерву. Тій самій, де займається володарка першої золотої медалі юнацької Олімпіади в Сингапурі Дарина Зевіна. Після чергової реорганізації фінансування київської ДЮСШОР N9 переклали з районного на міський бюджет. У новому кошторисі відповідні суми передбачені лише на зарплату викладачів. От і виходить: мрієш про олімпійські висоти - знайди спочатку гроші, аби потрапити на престижні змагання.

Як тут не згадати слова уславленого українського майстра блакитних доріжок Дениса Силантьєва. Срібний призер Олімпіади-2000 у Сіднеї розповідав авторові цих рядків, що в Японії плаванням займаються практично всі школярі, - якщо наприкінці навчального року хлопчик чи дівчинка не витримає іспит з плавання, то залишиться на другий рік.

За підрахунками фахівців, сьогодні в Україні працюють 1600 дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Це майже вдвічі менше, ніж було за радянських часів. Регулярно займається в різноманітних секціях кожен восьмий школяр або студент. Раніше ця цифра сягала 50%. У тому ж Києві з 35-ти басейнів, що були збудовані ще чверть віку тому, зараз залишилося тільки сім.

Ворота захищає професор

Чи звертали ви увагу, скільки людей поряд з нами регулярно займаються спортом - бігають, плавають, грають у волейбол або футбол? Вони рік у рік беруть участь у традиційних турнірах, збираються у Коростені і Судаку, Білій Церкві чи Глухові. Мій давній товариш - відомий у науковому світі професор-мікробіолог у свої 70 років захищає ворота в міні-футболі, і як захищає! Популярний кіноактор, заслужений артист країни в свої 65 забиває диво-голи з льоту.

Що найцікавіше, коли починаються бесіди за життя, з'ясовується: майбутній професор молодим і в походи ходив, і на серйозному рівні займався академічним веслуванням. Актор вільно міг підтягнутися на перекладині разів із двадцять і продемонструвати знайомим дівчатам бездоганний за чистотою ліній хрест на кільцях. Тобто навички активного способу життя закладалися у дитинстві. Звідси творче довголіття, належне здоров'я та незгасаючий з роками інтерес до життя. Багато хто з нас пам'ятає ті часи, коли тренери ходили по школах і відбирали здібних дітей. Далеко не завжди перспективних, а саме здібних: аби не тільки майбутні олімпійські медалі завойовувати, але й прищеплювати смак до здорового способу життя.

Сьогодні турбота про власне здоров'я - справа не з дешевих. Не буду згадувати такий елітний вид спорту, як теніс, де оренда корту на годину починається з трьох-чотирьох сотень гривень. Візьмемо ті ж басейни. Найдемократичніші з них у столиці, такі як "Дельфін", "Юність", "Олімп" ви зможете відвідати за 40-60 грн. Вартість місячного абонемента - 320 грн. Приблизно такі самі ціни в тренажерному залі, під час занять фітнесом чи аеробікою.

Якщо ви прагнете комфорту, до ваших послуг сучасні спортклуби - Lіfe Sport, "5 Элемент", "Аквариум". Задоволення це далеко не кожному по кишені. Клубна картка обійдеться вам у 4000 грн на рік. Якщо прагнете відвідувати і басейн, то вдвічі дорожче.

В Україні 2012-й планують оголосити роком спорту та здорового способу життя. Доживемо до 1 січня?

КОМПЕТЕНТНО

Володимир ПЛАТОНОВ,
Їректор Київського національного
університету фізичної культури і спорту:

- У нас існують чудові програми з розвитку спорту, але здебільшого вони не підтримуються фінансово. Важко порівнювати, наприклад, скільки грошей витрачають на це в Україні і Канаді. Країна Кленового Листя вважає фізичне виховання одним із найважливіших національних пріоритетів. У місцевих школах проводять щонайменше три уроки фізкультури на тиждень, причому кожен з них триває 90 хвилин. А у нас майже 90% школярів мають проблеми зі здоров'ям. Варто наслідувати і приклад наших сусідів. Росія пішла шляхом різкого розширення центрів здоров'я - у наступному році їх кількість досягне двох тисяч.

ПРЯМА МОВА

Юрій ДЕХТЯРЬОВ,
директор Українського центру спортивної медицини:

- Наші дослідження свідчать, що абсолютно здорових дітей у країні дуже мало, лише 11%. У більшості юнаків і дівчат існують різного роду відхилення від норми. Вихід за╩межі так званого безпечного рівня здоров'я призводить до порушення діяльності організму, зростання показників захворюваності та смертності. Нам треба змінювати систему контролю за здоров'ям школярів на уроках фізкультури - запроваджувати тестування на реакцію дитини на фізичні навантаження, за допомогою спірометрів визначати обсяг споживання кисню тощо.

Геннадій АПАНАСЕНКО,
доктор медичних наук, професор:

- Наприкінці минулого століття США посідали одне з перших місць у світі за показниками смертності від хвороб серця та судин. Нещодавно перша леді Америки Мішель Обама оголосила нову ініціативу: "Нумо більше рухатися!". Ідея стосується дітей і підлітків, її мета- відірвати юне покоління від комп'ютерних ігрових приставок і вивести на вулицю- грати у справжні рухливі ігри. На реалізацію ініціативи протягом найближчого десятиріччя виділяється 10 млрд доларів.

Про користь руху заговорили засоби масової інформації. Коледжі й університети було обладнано першокласними спортивними комплексами тощо. Америка почала бігати, трибати, породила спочатку джогінг (біг підтюпцем), потім аеробіку, а згодом і фітнес-індустрію.

ТАБЛО "УК"

Найспортивніші країни Європи

Фінляндія - 55% жителів регулярно займаються фізкультурою

Швеція - 50%

Данія - 49%

Нідерланди - 51%

Німеччина - 40%

Ірландія - 35%

Італія - 26%

Україна - 14%

Болгарія - 10%

Греція - 3%

за даними компанії Eurobarometer)