ЄВРОКУБКИ

Вдало для українських команд склалися перші матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи
 

Київський «Арсенал» з великим рахунком розгромив у рідних стінах словенську «Муру» — 3:0, а донецький «Металург» зіграв унічию в гостях з норвезьким «Тромсе».

У столичному поєдинку вирішальною стала заміна ганського легіонера Адійє на Олександра Ковпака. 29-річний форвард забив у ворота словенців такий потрібний другий м’яч, після чого господарі поля зуміли дотиснути знесиленого суперника. З перевагою у три м’ячі «Арсенал» за тиждень має вирішити питання виходу до плей-оф турніру.

 «Арсенал» дебютував на євроаренірозгромивши суперника. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

— Результат налаштовує на оптимістичний лад перед поїздкою до Словенії, — сказав після фінального свистка головний тренер «канонірів» Леонід Кучук. — У цьому поєдинку ми використали свою перевагу в тактичній і технічній майстерності. 

Складніше довелося «Металургу». Лише під завісу зустрічі підопічним Володимира П’ятенка вдалося зрівняти рахунок — 1:1, влучний удар з-за меж штрафного наніс легіонер із Сербії Джорже Лазич. За тиждень у грі-відповіді в Донецьку український клуб може влаштувати навіть нульова нічия.

***

Головний тренер збірної України Олег Блохін оголосив список із 23 гравців, викликаних на контрольний матч проти Чехії, що відбудеться 15 серпня у Львові. Найбільше представництво у переліку в донецького «Шахтаря» — семеро запрошених, зі стану «Динамо» — шестеро гравців. Чотирьох футболістів відряджає до збірної «Дніпро», ще двох — полтавська «Ворскла».

З футболістів, котрі не брали участі у підготовці до Євро-2012, варто відзначити появу двох Романів — Безуса та Зозулі. 22-річний Зозуля зіграв понад 80 матчів за юнацькі та молодіжну команди, 21-річний Безус — лідер нинішньої молодіжної команди. Крім того, кожен із Романів уже встиг зіграти по одному товариському матчу у складі національної команди. Зозуля успішно дебютував за синьо-жовтих у червні 2010-го, забивши переможний м’яч у виїзному матчі проти Норвегії. А Безус вийшов у стартовому складі на першу зустріч українців на відновленому «Олімпійському» — 11 листопада 2011 року проти Німеччини.

ЗбірнаУкраїни:

Воротарі: Андрій Дикань (Спартак, Росія), Андрій П’ятов (Шахтар), Максим Коваль (Динамо).

Захисники: В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький (усі — Шахтар), Тарас Михалик, Євген Хачеріді (обидва — Динамо), Віталій Мандзюк (Дніпро), Богдан Бутко (Іллічівець), Євген Селін (Ворскла).

Півзахисники: Олег Гусєв, Денис Гармаш, Андрій Ярмоленко (усі — Динамо), Євген Коноплянка, Руслан Ротань (обидва — Дніпро), Сергій Назаренко (Таврія), Роман Безус (Ворскла), Тарас Степаненко (Шахтар), Анатолій Тимощук (Баварія, Німеччина).

Нападники: Роман Зозуля (Дніпро), Марко Девич, Євген Селезньов (обидва — Шахтар).

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи
3 раунд кваліфікації
Перші матчі

Арсенал (Україна) — Мура (Словенія) — 3:0

Голи: Мазілу (6), Ковпак (62), Матуку (83)

Тромсе (Норвегія) — Металург Д (Україна) — 1:1

Голи: Ондрасек (41) — Лазіч (88)

Матчі-відповіді — 9 серпня.