ЄВРОКУБКИ

«Шахтар» і «Динамо», «Металіст» і «Ворскла» — таке  українське представництво на міжнародній арені

Наступного ранку Олег Бараннік прокинувся знаменитим. У румунській столиці він вийшов на заміну на 70-й хвилині. Час, що залишився до закінчення поєдинку проти місцевого «Динамо», мав вирішити долю «Ворскли»: клуб уперше в історії міг потрапити до  групового етапу Ліги Європи.

19-річний нападник, який народився в селі Семенівка Великобагачанського району Полтавської області, сповна виправдав довіру головного тренера. Протягом шести хвилин він двічі змусив капітулювати воротаря господарів Белгредяна. Вражена була навіть тренерська лава полтавчан — адже на міжнародній арені Олег дебютував лише тиждень тому, коли вийшов на заміну у домашній зустрічі з одно?осібним лідером чемпіонату Румунії.

— У двох попередніх матчах він проявив себе вправним форвардом, — не приховував почуттів 57-річний Микола Павлов на післяматчевій прес-конференції. — Бог любить трійцю, тому він вийшов на поле і в Бухаресті. Коли повернемось додому, звернуся до президента клубу з проханням підвищити юнаку зарплату.

Мінус «Дніпро» і «Карпати»

Схоже, саме таких місцевих талантів не вистачило футболістам «Карпат» і «Дніпра», щоб у вирішальний момент схилити шальки терезів на свій бік у протистоянні з посереднім грецьким ПАОКом та англійським «Фулгемом». Ось і вийшло, що з п’яти українських команд, які змагались у стиковому раунді Ліги Європи, далі пройшли лише три. Крім полтавчан, за  єврокубкову весну змагатимуться випробувані турнірні бійці — київське «Динамо»  і харківський «Металіст».

Невдахам залишається лише заспокоювати своїх прихильників.

Герой матчу в Бухаресті Олег Бараннік відзначився дублем. Фото з сайту vorskla.com.ua

— Протягом обох зустрічей проти четвертої команди Греції ми мали моменти, які  вважаю ключовими, — зазначив головний тренер львів’ян Олег Кононов. — Склад, який вийшов на поле у Салоніках, ми награвали з перших матчів. Але з різних причин деякі футболісти не пройшли разом з нами літніх тренувальних зборів. Усе це не могло не позначитися на результаті. Ображатися на суддівство що у першій, що у другій грі не варто. Ми маємо бути сильнішими, тільки тоді можна мріяти про щось серйозне. Головна вада — і в національному чемпіонаті, і в Лізі Європи ми створюємо вигідні моменти, але їх не реалізовуємо.

— Хотів би остудити гарячі голови і заявити від імені президента клубу, що у нас з Хуанде Рамосом підписаний чотирирічний контракт, — у свою чергу заявив генеральний директор «Дніпра» Андрій Стеценко. — Розумію вболівальників, які хочуть миттєвих результатів, але це не завжди виходить. Тому і розмови з приводу зміни тренера  просив би припинити — Рамос залишиться з нами до закінчення контракту.

З інших матчів стикового раунду відзначу братиславський «Слован», який залишив за бортом турніру італійську «Рому». А також футболістів польської «Легії», які у компенсований арбітром час у Москві вирвали перемогу в столичного «Спартака».

Жереб прихильний до нас

За підсумками жеребкування Ліги чемпіонів, що відбулося в Монако, донецький «Шахтар» потрапив у групу G, де його суперниками будуть чинний переможець Ліги Європи  португальський «Порту», чемпіон Росії та володар Кубка УЄФА — 2008 «Зеніт», а також кіпрський АПОЕЛ. Таким чином у квартеті зібралися три володарі Кубка УЄФА, адже і сам «Шахтар» здобував  цей приз у 2009 році.

Стартують гірники виїзним матчем з «Порту», а завершують груповий турнір грою на Кіпрі.

13 вересня.
«Порту» — «Шахтар»

28 вересня.
«Шахтар» —АПОЕЛ

19 жовтня.
«Шахтар» — «Зеніт»

1 листопада.
«Зеніт» —«Шахтар»

23 листопада.
«Шахтар» — «Порту»

6 грудня.
АПОЕЛ — «Шахтар».

Переможці груп та команди, що посядуть другі місця, вийдуть до 1/8 фіналу Суперліги. Колективи, що фінішують третіми, отримають путівки в 1/16 Ліги Європи.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи, стиковий раунд

Динамо (Румунія) — Ворскла (Україна) — 2:3 (Торже, 45, Цукудян, 90 — Янузі, 37, Бараннік, 72, 78)

Перший матч — 1:2

Динамо (Україна)  — Літекс (Болгарія) — 1:0 (Мілевський, 74)

Перший матч — 2:1

Карпати (Україна) — ПАОК (Греція) — 1:1 (Лукас, 44, з пенальті — Балафас, 54)

Перший матч — 0:2

Сошо (Франція) — Металіст (Україна) — 0:4 (Соса, 4, Крістальдо, 11, 41, Тайсон, 51)

Перший матч — 0:0

Дніпро (Україна) — Фулгем (Англія) — 1:0 (Шахов, 23)

Перший матч — 0:3

Спартак (Росія) — Легія (Польща) — 2:3 (К. Камбаров, 10, Б. Камбаров,  27, з пенальті — Кухарчук, 29, Рибусь, 43, Голь, 90)

Перший матч — 2:2

Спартак (Словаччина) — Локомотив (Росія) — 1:1 (Янбаєв, 38, автогол — Обінна, 80, з пенальті)

Перший матч — 0:2

Шальке (Німеччина) — ГІК (Фінляндія) — 6:1 (Хунтелар, 15, 49, з пенальті, 25 63, Пападопулос, 56, Дракслер, 82 — Пуккі, 20)

Перший матч - 0:2.

Рома (Італія) — Слован (Словаччина) — 1:1 (Перротта, 11 — Штепановскі, 82).

Перший матч — 0:1.

ЖЕРЕБКУВАННЯ ЛІГИ ЄВРОПИ

Група E

1. «ДИНАМО» (УКРАЇНА)

2. «Бешикташ» ( Туреччина)

3. «Сток Сіті» (Англія)

4. «Маккабі» (Тель-Авів, Ізраїль)

Група G

1. «Алкмаар» (Нідерланди)

2. «МЕТАЛІСТ» (УКРАЇНА)

3. «Аустрія» (Австрія)

4. «Мальме» (Швеція)

Група B

1. «Копенгаген» (Данія)

2. «Стандард» (Бельгія)

3. «Ганновер» (Німеччина)

4. «ВОРСКЛА» (УКРАЇНА)

Група I

1. «Атлетіко» (Іспанія)

2. «Удінезе» (Італія)

3. «Ренн» (Франція)

4. «Сьон» (Швейцарія)

А ТИМ ЧАСОМ

Вибір Блохіна

Олег САВЧУК
для «Урядового кур’єра»

Головний тренер збірної України оголосив список гравців, викликаних на контрольні матчі проти збірних Уругваю (2 вересня у Харкові) і Чехії (6 вересня у Празі). Найбільше представництво у донецького «Шахтаря» — семеро запрошених, зі стану київського «Динамо» та дніпропетровського «Дніпра» викликано по троє футболістів.

Троє гравців уперше отримали виклик до національної команди. Один з них — 24-річний Антон Шиндер — досвіду ігор за юнацькі і молодіжні команди синьо-жовтих не має. Двадцятирічні захисники Богдан Бутко з «Іллічівця» та Сергій Кривцов з «Шахтаря» входили до основного складу молодіжної збірної, що цього літа брала участь у фінальному турнірі чемпіонату Європи.

Склад збірної України

Воротарі: Андрій Дикань («Спартак», Росія), Олександр Рибка («Шахтар»), Олександр Шовковський («Динамо»).

Захисники: 

Богдан Бутко («Іллічівець»), Сергій Кривцов, Олександр Кучер, В’ячеслав Шевчук, Ярослав Ракицький («Шахтар»), Віталій Мандзюк («Дніпро»), Артем Федецький («Карпати»).

Півзахисники: 

Олексій Гай («Шахтар»), Максим Калиниченко («Таврія»), Євген Коноплянка («Дніпро»), Руслан Ротань («Дніпро»), Анатолій Тимощук («Баварія», Німеччина), Андрій Ярмоленко («Динамо»).

Нападники: 

Андрій Воронін («Динамо», Росія), Марко Девич («Металіст»), Артем Мілевський («Динамо»), Євген Селезньов («Шахтар»), Антон Шиндер («Таврія»).