ЗАЙНЯТІСТЬ

На докризові показники ринок праці повернеться не раніше 2012 року
 

Рівень безробіття за методологією МОП нині становить 8,1%, до кінця року  очікується 7,6%. А в 2012-му прогнозують поступове зниження його до 7,2–7,5%. Цьому сприятимуть істотні зрушення в економіці, пожвавлення інвестиційної діяльності, заявив на прес-конференції директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький. Водночас посадовець висловив занепокоєння недостатнім попитом на робочу силу, професійно-кваліфікаційним дисбалансом на ринку праці, обмеженням можливостей працевлаштування молоді.

«Незважаючи на те, що служба зайнятості збільшила рівень укомплектування вакансій (з її допомогою торік до сфери зайнятості було повернуто 815 тисяч осіб), у порівнянні з 2009 роком кількість заявлених роботодавцями вакансій зменшилась майже удвічі», — констатував В. Галицький. А тим часом в країні не вистачає представників робітничих професій — слюсарів, токарів, водіїв, електрогазозварників, кухарів, продавців. Роботодавцям потрібні також фахівці з високим рівнем кваліфікації — економісти, лікарі, бухгалтери, юристи з відповідним досвідом роботи.

Серед тих, хто звертається до служби зайнятості, близько 30% становлять люди, які не мають професії або тривалий час не працювали. Тому серйозна робота проводиться з працевлаштування безробітних через надання роботодавцям дотацій. Минулого року таким чином було працевлаштовано 53 тис. безробітних, з них 6,1 тис. випускників —  на перше робоче місце.

Пріоритетним напрямом служби зайнятості, за словами В.Галицького, залишається підтримка безробітних, які хочуть організувати власний бізнес — йдеться про реальний механізм створення робочих місць, а відтак і надходження коштів до бюджетів різних рівнів та інших страхових фондів. Після того, як торік було поновлено одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності, 13 тис. безробітних відкрили власну справу й створили понад 1 тис. робочих місць.

За словами В.Галицького,  протягом минулого року поступово збільшувалася мінімальна допомога по безробіттю. Для застрахованих осіб вона збільшилась з 500 до 700 грн на кінець року, для незастрахованих відповідно з 360 до 500 грн.