ВИБОРИ

 Сьогодні члени виконкому Федерації футболу назвуть наставника, який готуватиме збірну України до Євро-2012

Березневе засідання футбольного штабу не дало відповіді на актуальне питання: хто очолить синьо-жовту дружину на домашньому чемпіонаті Старого Світу. Нагадаю, що національна команда залишилася без повноцінного керманича 21 серпня минулого року, коли пішов у відставку Мирон Маркевич.

Серед кандидатів, прізвища яких час від часу згадувалися в пресі, найпильнішої уваги заслуговував Марчелло Ліппі. На чолі туринського "Ювентуса" він п'ять разів приводив команду до чемпіонського титулу в Італії, вигравав Кубок європейських чемпіонів, Суперкубок УЄФА, а також Міжконтинентальний кубок.

П'ять років тому Ліппі став першим тренером у світовому футболі, якому вдалося виграти найпрестижніші турніри на рівні клубів і збірної. Сталося це на полях Німеччини, де "Скуадра Адзурра" завоювала Кубок світу-2006. Здавалося б, про такого наставника для Андрія Шевченка та його партнерів можна було тільки мріяти. Якби не кілька нюансів.

По-перше, екс-керманич "Юве" за три десятки років блискучої кар'єри жодного разу не працював за межами рідної країни. По-друге, не варто забувати, як Альберто Джилардіно та його партнери виступили на минулорічній світовій першості в ПАР. Чотириразові чемпіони світу на чолі з 63-річним Маестро посіли останнє місце в групі, де їхніми суперниками були Нова Зеландія, Парагвай та Словаччина.

І, нарешті, найголовніше. На початку квітня екс-наставник "Скуадри Адзурри" в інтерв'ю одному з італійський видань зізнався, що отримував офіційну пропозицію від президента ФФУ Григорія Суркіса. Тим не менш, після довгих роздумів відмовився очолити нашу збірну. Як на мене, зіграв свою роль конфлікт у Федерації футболу, який мав гучний міжнародний резонанс.

До того ж, як зізнавався сам Маестро, якби його запросили до мадридського "Реала", він пішов би туди пішки. Поки що за рівнем виконавців екстра-класу українську збірну важко порівнювати з "королівським клубом", який очолює кращий тренер світу - португалець Жозе Моурінью.

Таким чином, варто розглядати лише кандидатури вітчизняних фахівців. Олег Блохін став першим тренером, який вивів збірну на мундіаль. В той же час володар "Золотого м'яча" відомий тим, що категорично не визнає власних помилок. Ще п'ять років тому він не втомлювався повторювати, що не бачить на підході до синьо-жовтої дружини молодих виконавців. Не надто оптимістично Олег Володимирович розцінює шанси синьо-жовтих і зараз.

- Скоріше "молодіжка" Яковенка здобуде путівку на Олімпійські ігри в Лондон, аніж наша національна збірна стане кращою на домашньому чемпіонаті Європи, - висловив припущення екс-наставник збірної України.

На відміну від Блохіна, Павло Яковенко не тільки вірить у світле майбутнє, але й наближає його своєю роботою з молоддю. Зараз під орудою 47-річного вихованця нікопольського футболу грають п'ятеро потенційних учасників чемпіонату Європи-2012 - Андрій Ярмоленко, Ярослав Ракицький, Євген Коноплянка, Артем Кравець та Тарас Степаненко.

- На мій погляд, оптимальним варіантом для збірної став би Яковенко, - зізнався кореспонденту "Урядового кур'єра" заслужений тренер України Сергій Морозов. - Замість того, щоб залучати до дружини Калитвинцева кращих 22-річних гравців, треба саме "молодіжку" зробити основою команди і награвати до Євро. Адже крім названих футболістів, у збірній можуть заграти інші талановиті хлопці - Каниболоцький, Бутко, Кривцов, Чеснаков. Таким чином, Яковенко зможе створити боєздатну команду з прицілом на домашню континентальну першість.

Тим не менш, сьогодні найкращі шанси очолити збірну у Юрія Калитвинцева. На думку багатьох фахівців, вихованець волгоградського футболу пройшов серйозну школу юнацьких команд, працював помічником Мирона Маркевича у національній збірній. Саме досконале знання можливостей кращих гравців країни, вміння об'єднати футболістів різних клубів заради досягнення результату є вирішальним плюсом на його користь.