ДОБРА СПРАВА

Нова доменна піч місцевого металургійного комбінату на 40% скоротить
шкідливі викиди в атмосферу 

Учора Президент Віктор Янукович перебував з робочою поїздкою у місті Єнакієвому на Донеччині. Тут, на місцевому металургійному заводі, глава держави  ввів у експлуатацію нову доменну піч № 3. Із центрального пульту управління він привітав земляків, металургів, городян «і всіх, хто приїхав до цього міста, найдорожчого для мене міста».

Він зазначив, що ця сучасна піч тепер вироблятиме не лише якісний чавун, а й для жителів Єнакієвого істотно скоротить шкідливі викиди в атмосферу — до 40%.

Президент подякував президенту СКМ Рінату Ахметову за те, що той як інвестор вклав кошти у це виробництво, повідомляє УНІАН. Він підкреслив, що важливо, розвиваючи металургію, підтримувати екологію, а це означає — збільшувати конкурентоспроможність підприємства, а отже, і країни.

«Крок за кроком ми нарощуватимемо обсяги виробництва металургійної продукції, знижуватимемо його вартість, водночас підвищуючи рівень екологічного захисту», — сказав Президент і заявив, що в нього, «як, втім, і в жителів Єнакієвого, є мрія. Це — будівництво нової аглофабрики, щоб жителям, нарешті, не сипався на голову агломерат».

У свою чергу керівник СКМ пообіцяв Президенту виконання цієї мрії: «Я обіцяю вам, Вікторе Федоровичу, і єнакіївцям збудувати аглофабрику».

Цю оптимістичну ноту Віктор Янукович продовжив і в спілкуванні із земляками, яких він запевнив, що виконає всі свої обіцянки. «Я приїхав сюди не агітувати вас, а відкрити доменну піч. У своїй же діяльності я постараюся не підвести вас. Усе, що обіцяв, обов’язково зроблю, можливо, не так швидко, як хотілося б», — конкретизував глава держави.

Говорячи про ситуацію в світі, Президент сказав, що вона досить серйозна, спостерігається криза і в Європі, тож «нам потрібно, принаймні, зберегти те, що вже є. Сьогодні в Україні є позитивна динаміка зростання, яка становить близько 5%. Ми експортуємо 60% своєї металопродукції. Продукція ця має бути конкурентоздатною», — підкреслив він.

У Єнакієвому Віктор Янукович також поклав квіти до пам’ятника льотчику-космонавту, двічі Герою Радянського Союзу Георгію Береговому та відвідав відреставрований музей його імені. Віктор Янукович оглянув музейну експозицію і пообіцяв передати музею фотокамеру, якою Георгій Береговий робив знімки з космосу, та фотографію космонавта зі свого домашнього архіву. Крім того, він передав директорові Ірині Зарі сертифікат на мультимедійне обладнання, повідомляє прес-служба Президента.

Головною темою короткого брифінгу Президента в рідному місті стала проблема пільг. Зокрема Віктор Янукович заявив, що він проти скорочення пільг чорнобильцям, як і іншим соціально незахищеним верствам населення. «Я проти скорочення пільг», — підкреслив глава держави і додав, що бюджет країни буде здатний забезпечити ці пільги, але для цього необхідне зростання економіки.

Сьогодні «головна мета — це сісти за стіл переговорів і домовитися, не закриваючи очі ні на що, а вирішити, як діятимемо далі». Президент повідомив, що дав доручення уряду зібрати «всіх з громадських організацій» і провести дискусію, щоб не знизити рівень соціальної допомоги, і щоб створена наглядова рада могла контролювати цей процес.