КОНТРОЛЬ

У масовій руйнації будівель винні як проектувальники, так і мешканці 
 

Систематичне руйнування будинків і споруд в Україні доводить не лише безпорадність різних контролюючих структур у цій царині, а й спричиняє неабияку тривогу простих громадян за своє здоров’я та життя, а також не дуже привабливу перспективу взагалі залишитися без житла.

Чому нашу країну накрила хвиля таких руйнувань та чи можна всьому цьому запобігти?

Помиляються всі

Президент  Національної спілки архітекторів України (НСАУ) Володимир Гусаков зазначив кореспондентові «УК», що таке прикре руйнування відбувалося у чималих масштабах і за радянських часів. «Головною загальною причиною такого негативного явища є людський чинник. І тут слід узяти до уваги, що винні у цьому як звичайні громадяни, так і фахівці, які проектували та споруджували той чи інший будинок», — зазначає він.

За словами В. Гусакова, насамперед помилки могли бути на етапі інженерних вишукувань для проектування, коли фахівці неправильно дали оцінку грунтам. Чималу шкоду завдає низька якість будматеріалів. Приміром, на думку фахівця, цегла, з якої будували за радянських часів хрущовки, часто не могла похвалитися високою якістю.

Слід додати, що це можна сказати і про великопанельні будинки, у забезпеченні міцності яких відіграють велику роль зварні сполучення панелей на стиках плит. Якщо останні було погано загерметизовано, то у них починає накопичуватися конденсат, особливо у холодний період за умови перепаду температур.  Так виникає корозія металу, що у підсумку може призвести до руйнування будівлі.

Але все це помилки проектувальників, інженерів, архітекторів, будівельників. Утім, чималу роль у руйнації будівель нині, на думку архітекторів, відіграють масові перепланування (особливо пересування несучих конструкцій будинків) громадянами, а також фірмами, які купують площу в житлових будинках на перших поверхах або у підвалах. По суті, це підтверджується практикою та відкриттям карних справ після жахливих подій у різні роки.

До речі, на початку червня міська влада Києва спростила отримання дозволів на перепланування помешкань. Більш того, таке рішення можна отримати безкоштовно. Як зазначає відомий архітектор Георгій Духовичний, можливо, все це і є показником демократичності суспільства, але у нас реконструкцією займаються власники квартир, а не будинків (останні перебувають на балансі місцевої влади). «Тому власник будинку повинен постійно моніторити  ситуацію і знати, що відбувається в кожній з осель. Однак на практиці такого немає», — додає він.

Добитися правди від ЖЕКів…

Проте, як заявив кореспондентові «УК» директор проектувальної фірми «Імперія М» Павло Мельниченко, ми всі йшли неправильним шляхом і ось тепер пожинаємо ці кричущі плоди. «Насамперед держава та місцева влада не контролює роботи комунальних ЖЕКів. Річ у тому, що ми всі сплачуємо щомісяця гроші на обслуговування і підтримання будинків, які невідомо куди йдуть. Саме ці кошти повинні скеровуватися на поточні та капітальні ремонти будинків, утримання їх у належному стані, щоб не відбувалися такі жахливі аварії. Скажіть: коли саме у вашому будинку робили принаймні косметичний ремонт? Отож, згадати буде дуже важко», — зауважує він.

Слід додати, що саме за гроші громадян, які сплачують за експлуатацію своїх будинків, повинен створюватися резервний фонд, щоб у разі форс-мажорних подій відселити людей в інше, не гірше за їхнє колишнє житло.

По суті, В. Гусаков підтримує свого колегу, додаючи, що обслуговування будинків нині лежить на плечах комунальних та приватних ЖЕКів, ОСББ. На його думку, саме ці структури повинні не лише стежити за станом будинків, а й видавати дозволи на перепланування в окремих квартирах, контролювати виконання робіт.

Як вважає П. Мельниченко, тепер органів, що видають дозвільні документи, чимало, тому на цьому ринку панує справжній безлад. Адже конкретної відповідальності немає, тут панує корупція.

Хоча В. Гусаков зазначає, що саме цього року було зроблено чимало, аби почати розрубувати цей корупційний вузол. Так, на його думку, якщо раніше види архітектурно-будівельної діяльності підлягали ліцензуванню (видавали документи для окремих фірм), то нині від колективної відповідальності здійснюється перехід до персональної. «Абсолютно всі учасники процесу проектування та будівництва повинні отримати так звані сертифікати (особисто кожен у руки). Вони нестимуть персональну відповідальність за результати своєї роботи. Так, у разі, якщо буде виявлено серйозні похибки якогось фахівця, у нього можуть відібрати сертифікат, що завдасть великого удару по його репутації», — наголошує голова НСАУ.

Отже, розпочато вже, як кажуть, щось. Слід «дотиснути» комунальні ЖЕКи, щоб вони відкрили калькуляцію послуг для широкого загалу та звітували за кожну копійку, яку вони отримують від людей. Також саме ЖЕКи треба контролювати на предмет усіх робіт, ремонтів будинків. Нарешті саме ці структури і повинні видавати дозволи на перепланування та контролювати цей процес.

Якщо цим конторам це буде надто складно, то держава повинна зробити єдиний орган такого контролю із високими повноваженнями. Все це разом дасть чималий результат у боротьбі з руйнуванням будівель.