РЕФОРМА

Президент закликав швидше прийняти закон «Про ринок земель»  та сформувати антикорупційне регуляторне середовище в АПК

Прозорий механізм обігу земель створюватиметься на основі єдиної системи державного земельного кадастру. Такими словами окреслив мету аграрної реформи Президент Віктор Янукович на урочистому зібранні з нагоди Дня працівників сільського господарства. «Маємо зробити все, щоб земельна реформа захищала насамперед інтереси селян, не допускала їхнього обезземелення, сприяла реалізації прав, припинила схеми тіньової приватизації сільгоспземель», — підкреслив він.

Глава держави переконаний, що реформа працюватиме на підвищення інвестиційної привабливості агровиробництва, розвиток кредитування, створення дієздатних ринків агропродукції та системи підтримки сільгоспвиробництва європейського рівня.

Потрібна політична мужність

«Нам треба нарешті набратися політичної мужності та відповідальності й довести реформу до завершення. Маємо вирішити завдання історичної ваги — повернути землі справжньому господарю, ефективному власнику, реалізувавши конституційне право селян вільно розпоряджатися своїм правом на землю», — акцентував Президент.

Вже прийнято й Закон «Про Державний земельний кадастр». У цьому сенсі Віктор Янукович говорив про створення сучасної системи кадастру як запоруки гарантування прав власників і землекористувачів, здійснення землеустрою, контролю за використанням та охороною земель, встановлення обгрунтованих розмірів плати на них.

На розгляді у Верховній Раді вже є  законопроект «Про ринок земель»,  що розрахований на підтримку розвитку фермерства, малого та середнього бізнесу на селі. Президент переконаний, що законодавці забезпечать максимально оперативне і прозоре опрацювання документа. А уряд — інформаційне супроводження та роз’яснювальну роботу для людей. Глава держави  вимагає передовсім створення регуляторного середовища, яке зруйнує тіньові схеми. Він назвав це обов’язковою передумовою формування в Україні ефективного ринку землі.

У своєму виступі Президент  наголошував, що, крім зміцнення фермерства та великотоварного приватного виробництва, потрібно спрямувати зусилля на розвиток нового кооперативного руху на селі як важливого фундаменту структурної перебудови сільського господарства. Вже завдяки розвитку кооперації можна буде підвищити дохідність виробництва, зміцнити бюджет та можливості кожної родини на селі.

Окремий акцент було зроблено на розвитку ефективної інфраструктури аграрного ринку. Це розбудова транспортної та логістичної бази, організація роздрібної мережі продажу виробниками продовольчої продукції, повідомляє прес-служба глави-держави.

За органічним принципом

За словами Віктора Януковича, наша країна має значні перспективи й у розвитку органічного сільського господарства — вже понад 100 вітчизняних сільгосппідприємств сертифіковані за чинними міжнародними стандартами. До слова, підтримці розвитку природного землеробства сприятиме прийняття закону «Про органічне виробництво».

Провідним же завданням аграрної реформи є формування вертикально інтегрованих високотехнологічних комплексів із виробництва харчових продуктів, які забезпечують ринок вітчизняною продукцією з високим рівнем переробки.

Насамкінець Президент окреслив шлях ефективної реалізації національним аграрно-промисловим комплексом свого потенціалу: «Зростаючий світовий попит на аграрну продукцію треба використати як стимул інвестиційного та інноваційного розвитку аграрного сектору України». Зміцненню ж національної економіки та її конкурентних переваг на світових ринках сприятиме оптимізація роботи АПК.

Віктор Янукович привітав аграріїв із високим збором урожаю ( загалом очікується близько 55 млн тонн злакових). «Цього року Україна твердо закріпила за собою звання провідної зернової держави світу. За обсягами експорту пшениці посіла 8-е місце в світі, кукурудзи  — третє, ячменю  — перше», — сказав він щодо високих темпів зростання сільгоспвиробництва (за 10 місяців цей показник збільшився на 17%).