ЕКСПЕРТИЗА

Які небезпечні речовини "ховаються" в пляшці із золотавою рідиною


Олія - чи не найпопулярніший продукт у наших господинь. Недаремно вона належить до рангу стратегічних припасів. І нічого дивного тут немає. Адже без неї украй важко приготувати більшість улюблених наших страв. А деякі лікарі-дієтологи переконують, що олія - прекрасний натуральний оксидант, який захищає організм від атеросклерозу. Окрім того, вона - джерело ненасичених жирних кислот, необхідних для роботи клітин печінки, судин і нервових волокон. До речі, гуру кулінарного мистецтва радять вживати нерафіновану олію. Мовляв, саме у неочищеному продукті найбільше корисних речовин. От тільки чи дійсно цей продукт і справді такий корисний? Саме це і з'ясовував "Урядовий кур'єр".

Підступний канцероген

Про те, що в олії можуть бути канцерогени, які провокують онкозахворювання, споживачам майже невідомо. Але правди ніде подіти: в деяких пляшках із цією золотавою рідиною міститься речовина під назвою бензапірен. Міжнародна група експертів визнала її такою, що може викликати злоякісні пухлини у людей. Окрім того, ця речовина має властивості біоакумуляції, тобто може накопичуватись і від цього стає ще небезпечнішою.

Саме тому ще 2005 р. Центр незалежних споживчих експертиз "Тест" включив до програми дослідження олії перевірку на наявність цієї речовини, хоча ні у вітчизняному стандарті, ні в Медико-біологічних вимогах вона не згадувалась. От тільки норми по бензопірену були прописані в директиві ЄС, що є підтвердженням шкідливості речовини і необхідності контролювати її наявність та кількість в олії. У нашій країні відсутні норми, а відповідно і методики виявлення цієї речовини в олії, а отже, місцеві лабораторії виявилися безсилими. Саме тому експерти вивчали продукт за межами України.

Результати тестування продукту в 2005 р. втішними не були: із 20 зразків у 16 було виявлено перевищення норми щодо бензапірену. В 2009 р. із 11 зразків у п'яти був присутній бензапірен, причому експерти зафіксували його надлишок. Але ніщо не стоїть на місці. У квітні 2010 р. норма щодо цієї речовини здобула і в Україні законний статус. Одним із найсуттєвіших моментів стало те, що вона збіглася із європейською - не більше 2,0 мкг/кг.

- Проблема бензапірену стосується не просто однієї безгосподарної торгової марки, - переконує президент центру "Тест" Валентин Безрукий. - Проте її можна вирішити. Правильно дібрана технологія очищення, в тому числі з уживанням спеціальних абсорбентів і фільтрувальних матеріалів, дає можливість не тільки суттєво знизити вміст канцерогену, але практично повністю прибрати його з олії, тим самим зробивши продукт безпечним. Це доведено й проведеними нами аналізами.

Прийнято вважати, що під час рафінації олії втрачається частина корисних речовин. Та якщо правильно дібрати схему із використанням спеціальних фільтруючих матеріалів, можна майже повністю видалити такі небезпечні складові з олії, як важкі метали, бензапірен, пестициди. Нерафінована олія містить більше корисних речовин, але небезпечних - також.

Дослідити і переконатись

Що змінилося після узаконення норми щодо канцерогену? Це вирішили з'ясувати експерти центру "Тест" і провели нове дослідження нерафінованої олії. Якщо раніше вони вивчали лише брендований продукт, то цього разу відійшли від стандартів і долучили до тестування розливну олію, куплену на базарах Києва, Одеси, Херсона, Хмельницького, Одеси. Із продукції, яка виробляється на великих підприємствах, дослідили торгові марки "Добрий кухар", "Королівський смак", "Маслятко", "Славія", "Щедрий Дар", "Диканька", "Сонячна жаринка", "Майола", "Чумак. "Домашня олія". Загалом в дослідженні взяло участь 15 зразків.

Перше, на що звернули увагу фахівці лабораторії, -наявність у продукті бензапірену. А згідно з вимогами державного стандарту, як ми уже згадували, олія має містити не більше 2 мкг/кг. Загалом ця речовина була знайдена у всіх протестованих нерафінованих продуктах. Більше норми містили олії "Майола", "Чумак" і розливна, куплена в столиці.

Дослідили в лабораторії і кислотне число. Цей показник підтверджує, що олію можна вживати в їжу, а також засвідчує наявність вільних жирних кислот, накопичення яких вказує на погіршення якості. Норми по кислотному числу для різних видів продукції залежать від обробки і сорту. З цим показником майже у всіх учасників тестування, за винятком розливного продукту з Херсона, проблем не виникло.

Звернули увагу експерти й на перекисне число, яке відображає вміст продуктів окислення жирних кислот. Це своєрідний індикатор стійкості олії до окислення. Варто зауважити, що коли закінчується термін зберігання золотавої рідини, в ній перекисне число вище, ніж у свіжого продукту. З цим пунктом перевірки "не впорались" розливні продукти з Києва, Херсона, Одеси та Хмельницького.

Зовсім новий показник у тестуванні олії - анізидинове число. Він теж свідчить про ступінь зіпсованості жиру і вказує на кількість ненасичених альдегідів (вторинних продуктів окислення). У державному стандарті норми прописані лише для нерафінованої олії холодного пресування і рафінованої марки "Д" (дитяча олія та дієтичне харчування). Цей показник не повинен перевищувати 3 умовні одиниці. Тут проблеми були в олії з Одеси.

Виникли питання до розливних продуктів із Києва та Харкова щодо воску, який, як і воскоподібні речовини, має бути у вимороженій олії. Саме віск "винен" у тому, що на морозі олія стає каламутною або у ній випадають пластівці. Проте якщо замерзлий продукт занести в приміщення, де він трохи постоїть при кімнатній температурі, він знову стане прозорим. На якість продукту це жодним чином не впливає. В результаті лабораторного дослідження у двох розливних оліях із Києва та Харкова був знайдений віск.

І, звісно, показник, який турбує більшість споживачів -вітамін Е. Його вміст нормується стандартами тільки в нерафінованій олії холодного пресування і має складати не менше мг/100 г. У кількох учасників дослідження цей показник виявився надто низьким. Приміром у одеського розливного було всього 27 мг/100 г, та у розливного із Хмельницького - 112 мг/100 г. Найбільші цифри виявили у продукту "Славія" - 102 мг/100 г.

І ще. На багатьох етикетках зазначається, що в продукції торгової марки немає холестерину. Проте це лише рекламний трюк. Справа в тім, що олії не містять холестерину, бо ця речовина синтезується тільки в організмі тварин.

ЯК ПРAВИЛЬНO ВИБРAТИ НЕРAФІНOВAНУ OЛІЮ

♦ Продукт повинен мати насичений природний колір і характерний смак.

♦ Допускається невелика каламутність на дні пляшки.

♦ Перед тим, як купувати олію, варто придивитися до пляшки: якщо в ній є осад, це свідчить про окислення. Такий продукт гіркий на смак.

♦ Термін зберігання нерафінованої олії - 2 місяці. Тому перед тим, як її купувати, варто скуштувати на смак. Вона не повинна віддавати гіркотою - інакше продукт не першої свіжості.

КOМПЕТЕНТНO

Сергій НАЛИВКА, директор консалтингової агенції "ААА":

- Попри цьогорічну посуху врожай у нас нормальний. І виробництво олії буде не меншим, ніж торік - приблизно 1,2-1,3 млн тонн. Нам для внутрішніх потреб вистачає 400 тис. тон.

Щодо якості олії, то тут нам ще є куди рухатись і розвиватися навіть у переобладнанні заводів. Як би там не було, а майже 40% продукції, яка є на ринку, - контрафакт. Особливо це стосується так званої домашньої олії, яка часто не тільки не відповідає вимогам стандартів, а й взагалі небезпечна для здоров'я. Щодо лідерів вітчизняного ринку, а саме компаній, які працюють на експорт, то з їхньою продукцією майже ніколи серйозних проблем не виникало. І це правильно, адже наші виробники серйозно підійшли до якості продукту. На сьогодні Україна - один із монополістів світового ринку з торгівлі соняшниковою олією.

ТOЧКA ЗOРУ

Руслан СТЕЛЬМАХ, член правління Української асоціації споживачів:

- На український ринок здебільшого потрапляє олія рафінована та нерафінована. Неякісним у більшості випадків виявляється нерафінований продукт. За нашими даними, 9 із 10 пляшок олії не відповідають вимогам державних стандартів.

Щодо бензапірену, то він дійсно небезпечний для здоров'я. Його допустима норма в олії - 0,2 мг/л, причому це стосується як рафінованого, так і неочищеного продукту. Якщо в рафінованій олії цих показників, як правило, дотримуються, то в нерафінованій - ні. Тому я б радив вживати рафінований продукт. Для прикладу скажу, що вся Європа вживає таку олію.
 

 Рейтинг якості нерафінованої олії