ОЧІКУВАННЯ

Завтра в Донецьку визначиться перший фіналіст чемпіонату Старого Світу 
 

Зараз вже мало хто пам’ятає, як Лоран Блан дебютував на посту керманича збірної Франції. У стартовій грі кваліфікації до чемпіонату Європи його підопічні на «Стад де Франс» програли команді Білорусі — 0:1. Сенсаційний результат був зафіксований 3 вересня 2010 року.

З того часу триколірні жодного разу не залишали поле переможеними. Вже в Донецьку безпрограшна серія Каріма Бензема та його партнерів сягнула позначки 23 матчі. Під час цього зразкового марафону в товариських поєдинках були здобуті перемоги над такими футбольними важковаговиками, як Англія — 1:0, Німеччина — 2:1, Бразилія — 1:0.

Хабі Алонсо: легким помахом ноги пенальті перетворюється... Фото з сайту livesport.ru

Один з так званих тіньових фаворитів Євро послизнувся тоді, коли цього ніхто не очікував. Остання зустріч у групі Д нічого не вирішувала для суперника французів — шведів. Однак фантастичний гол Златана Ібрагімовича у ворота Уго Льоріса перевернув все з ніг на голову. Чемпіони світу-1998 не тільки отримали болючий удар по самолюбству — поразка відкинула їх на друге місце в групі, що мало фатальні наслідки. Адже у чвертьфіналі триколірних чекала збірна, з якою не хотів зустрічатися ніхто, — Іспанія.

— Замість того, щоб пробитися в плей-оф з червоної доріжки, Франція протиснулася туди через чорний хід, — жорстко відреагували на несподіванку французькі журналісти. — Після поразки від Швеції якось незручно згадувати впевнену перемогу над українцями. Один Златан Ібрагімович продемонстрував більшу жагу до перемоги, ніж вся наша команда.

Нікого не вводила в оману жахлива статистика у протистоянні цих команд: в офіційних матчах піренейці жодного разу не обігравали футболістів із галльським півником на грудях: п’ять поразок і нічия. Нащадки Зінедіна Зідана до минулої суботи залишалися останньою командою, якій вдалося перемогти Іспанію на великих змаганнях — у першому раунді плей-оф Кубка світу-2006 — 3:1. Відтоді «Червона фурія» з 46 офіційних зустрічей перемогла в 40, а програла всього три.

У Донецьку чинні чемпіони континенту без особливих ускладнень і надмірних зусиль прибрали зі свого шляху французів. У своєму 100-у матчі за збірну хавбек мадридського «Реала» Хабі Алонсо в першому таймі замкнув головою навіс Хорді Альби, а в компенсований час реалізував 11-метровий — 2:0. Підопічні Блана повертаються додому, а глядачів на «Донбас Арені» завтра чекає піренейське дербі Португалія — Іспанія.

Схоже, підтвердилися слова президента УЄФА Мішеля Платіні, який в інтерв’ю висловився, що зараз серед його земляків є лише два гравці високого рівня — Франк Рібері з Баварії та Карім Бензема з «Реала». Усі інші — середні футболісти.

Останнім півфіналістом чемпіонату Європи стала збірна Італії. У серії післяматчевих пенальті підопічні Чезаре Пранделлі здолали опір англійців. Вирішальними стали промахи Ешлі Янга й Ешлі Коула (удар останнього Буффон узяв намертво).

28 червня у Варшаві збірна Італії зустрінеться з командою Німеччини.

ТАБЛО «УК»

Чвертьфінали

Німеччина — Греція — 4:2

Лам (39), Хедіра (61), Клозе (68), Ройс (74) — Самаоас (55), Салпінгідіс (89, з пен.)

Іспанія — Франція — 2:0

Алонсо (19,?90+1, з пен.)

Англія — Італія — 0:0 (за пенальті — 2:4)

ПРЯМА МОВА

Чезаре ПРАНДЕЛЛІ,
тренер збірної Італії:

«Ми провели чудовий матч: майже не надали шансів для узяття воріт супернику, а самі створювали небезпечні моменти як в першому, так і в другому таймі. Звичайно, в серії пенальті без удачі нікуди, але потрібні також і нерви. Хочу подякувати гравцям за командний дух, за те, що виконали мої установки: окрім навісних передач, англійці нічого показати не змогли. Наступний наш суперник — Німеччина, але зараз я не хочу про це думати, давайте зараз насолодимося цими прекрасними митями».

Йоахім ЛЬОВ,
тренер збірної Німеччини:

«Це була класна гра у виконанні команди, яка на четвертому турнірі поспіль вийшла в півфінал. Ми можемо пишатися нашою збірною. Сьогодні в нашому складі було кілька змін — уперше в основному складі вийшли Мирослав Клозе, Марко Ройс і Андре Шюррле. Мені здалося, що вони були потрібні після трьох перемог поспіль».

Лоран БЛАН,
тренер збірної Франції:

«Мені дуже шкода, що збірна Іспанії реалізувала свій перший же шанс. На жаль для нас, це була справді хороша атака. Якби ми закінчили перший тайм з рахунком 0:0, то це додало б моїм хлопцям додаткових сил на другу половину матчу. Не можу сказати, чого саме нам не вистачило. Думаю, що гравці повністю виклалися у цій зустрічі. Проти збірної Іспанії дуже важко грати».

Вісенте дель БОСКЕ,
тренер збірної Іспанії:

«Сьогодні ми контролювали хід матчу, нам було важливо сконцентруватися і виграти, що ми і зробили. Протягом всієї гри Франція оборонялася, і до фіналу у її гравців не залишилося сил. Хабі Алонсо є одним з кращих наших півзахисників, але все-таки я б хотів говорити не про окремих осіб, а про команду. У лінії атаки зіграли троє гравців, у півзахисті мали добрий вигляд Алонсо і Бускетс, і наприкінці зустрічі ми домоглися свого».