ПЕРЕВІРКИ

Співробітники Держінспекції з питань праці пішли на підприємства

— У першому півріччі 2011 року на вимогу державних інспекторів праці підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати працівникам на суму 340 мільйонів гривень. Це означає, що чесно зароблені та вчасно не виплачені кошти отримали понад 128 тисяч робітників, а держбюджет — 188 мільйонів додаткових надходжень, — повідомив головний державний інспектор України з питань праці Андрій Черкасов. І додав, що після перевірок  роботодавці були змушені також дорахувати та компенсувати працівникам втрачену частину доходів на 2 мільйони гривень. Ще стільки ж коштів виплатили людям як індексацію грошових доходів населення.

Малюнок Ігоря ЛУК’ЯНЕНКА

Взагалі з початку року державні інспектори праці територіальних державних інспекцій провели 22,9 тис. перевірок додержання роботодавцями законодавства про працю на 19,9 тис. підприємств, установ та організацій. Вони виявили 81 тис. порушень трудового законодавства. За словами Андрія Черкасова, найчастіше порушуються норми щодо оплати праці, робочого часу і часу відпочинку, укладання і виконання трудових договорів та правил ведення трудових книжок в організаціях та установах приватної форми власності у сферах транспорту, оптової та роздрібної торгівлі, будівництва, обробної промисловості.

Аби роботодавці усунули виявлені порушення, перевіряючі інспектори внесли їм 20 тис. приписів та передали до суду понад 15 тис. протоколів про адміністративні правопорушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 18 тис. керівників підприємств. Сума штрафів, накладених судами та інспекторами, — понад 7 мільйонів гривень.

Андрій Черкасов пояснив, що перевірки проводяться інспекторами як за планом (в основному — по обраному сектору економіки), так і позапланово — реагуючи на скарги працівників та роботодавців. За  останні 6 місяців до територіальних державних інспекцій надійшло 11 тис. таких звернень. Проте інспектори, на переконання головного державного інспектора з питань праці, мають не лише інспектувати та штрафувати, а й проводити роз’яснювальну роботу. Саме тому на особистому прийомі у них за цей час побували та отримали необхідні консультації і роз’яснення майже 27 тис. громадян.

Андрій Черкасов також наголосив, що однією з найбільших проблем нині є нелегальна праця. Так, у 2010 році виявлено понад 9 тис. робітників, які докладали працю рук своїх у різних сферах економіки, не оформлюючи з роботодавцем офіційного договору. За 6 місяців цього року — майже 5 тис. Нині мінімальний штраф за таке порушення — 510 гривень, максимальний — 1700 гривень. В той час, як,  наприклад, у Словаччині - майже — 2 млн, в Росії — 136 тисяч, у Польщі — 83 тисячі  грн. Посадовець нагадав, що нині до подання у Верховну Раду готуються три нові законопроекти щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення. Ними пропонується збільшити суму штрафу в Україні до 34 тисяч гривень.

— Нині у Держінспекції працюють 916 інспекторів при потребі у понад 4 тисячі — зауважив посадовець. —  Порівняйте: у Естонії в середньому працює один інспектор на 4,5 тис. населення, в Румунії — на 7 тисяч, Словаччині — на понад 12 тисяч, Польщі — на 14 тисяч. А ось в Україні один інспектор припадає на... понад 49 тисяч населення. За місяць він має перевірити від 8 до 10 підприємств. А ще трапляється, що перевіряючих просто не пускають на територію підприємства або навіть інколи не обходиться без тілесних ушкоджень (нещодавно під час  перевірки жінку-інспектора навмисно штовхнули і вона зламала ногу).