ФУТБОЛ

Гравці "Шахтаря" поклали золоті медалі Прем'єр-ліги у Кубок країни

75-річний ювілей рідного клубу гірники відзначили по-справжньому: стали абсолютними чемпіонами України і вперше в своїй історії увійшли до вісімки найсильніших команд Європи. Принципове протистояння помаранчево-чорних і київських динамівців у новому столітті теж проходить з помітною перевагою підопічних Мірчі Луческу. За останні сім років Андрій П'ятов та його партнери по команді п'ять разів вигравали чемпіонський титул.

Рахунок фінального кубкового поєдинку в Сумах теж слід визнати закономірним - чвертьфіналіст Ліги чемпіонів з різницею у два м'ячі переміг учасника 1/4? фіналу значно скромнішого турніру - Ліги Європи. Команда Юрія Сьоміна могла на рівних битися з тріумфаторами сезону-2011 лише в одному випадку: якби грала так само натхненно, як у весняній домашній зустрічі проти третьої команди Великої Британії - "Манчестер Сіті".

На жаль, поки що такий самовідданий і тактично вивірений футбол Олег Гусєв з компанією здатні демонструвати лише фрагментами.

Перед заключним матчем сезону президент українського віце-чемпіона Ігор Суркіс висловився в тому сенсі, що чергове побачення з "Шахтарем" має дати відповідь - які позиції у складі біло-блакитних слід посилити. Гра на стадіоні "Ювілейний" справді виявилася своєрідним лакмусовим папірцем. Без забивного форварда таранного типу, без винахідливого гравця середини поля, здатного філігранною передачею загострити ситуацію біля воріт суперника, киянам буде проблематично не тільки протистояти гірникам, але й подолати кваліфікацію майбутньої Ліги чемпіонів.

- Як то кажуть, це була гра до забитого м'яча, - висловив свою думку після фінального свистка Юрій Сьомін. - Ми перші припустилися помилки і програли. У другому таймі "Шахтар" перехопив ініціативу, змусивши нас здебільшого захищатися.

- Останній місяць я жив рахунком - 0:3, з яким ми закінчили першотравневий матч з "Динамо" у національному чемпіонаті, - зізнався в свою чергу журналістам наставник переможців Мірча Луческу. - І, звичайно, з великим бажанням взяти реванш. Сьогодні ми довели, що по праву завоювали чемпіонське звання і Кубок. Дуже добре, що мої підопічні не довели справу до пенальті. Ми знаємо, наскільки сильний Шовковський під час виконання одинадцятиметрових ударів. Адже саме за рахунок майстерності воротаря кияни свого часу виграли у нас два Суперкубки України.

В той же час хочу привітати "Динамо" зі справжнім футбольним спектаклем, який ця команда разом з нашою подарувала глядачам. Упевнений: цей матч за всіма параметрами відповідав найвищому європейському рівню.

ТАБЛО "УК"

Фінал Кубка України

"Динамо" - "Шахтар" - 0:2 ( Едуардо, 64, Адріано, 87)

Суми, стадіон "Ювілейний", 27800 глядачів.

Арбітр - Віктор Швецов (Одеса) Вилучення: Бетао, 85 - Едуардо, 76