ФУТБОЛ

Наступний тур може порушити двовладдя на вершині турнірної таблиці

З гравців, які залишили «Дніпро» минулого літа, можна було скласти цілком конкурентноздатну команду. Мало хто з тренерів Прем’єр-ліги відмовився б від послуг учасників фінального турніру чемпіонату світу-2006 у Німеччині — захисника Андрія Русола та двох креативних гравців середини поля — Сергія Назаренка і Максима Калиниченка. Додайте до цього ударного тріо воротаря Євгена Боровика, півзахисника Олександра Максимова, нападника Володимира Гоменюка, які перейшли до київського «Арсенала», Учу Лобжанідзе («Кривбас»), Олексія Бєліка («Металург» Запоріжжя). Очолює цей список втрат ударний гравець лінії атаки збірної України, кращий бомбардир сезону-2011 Євген Селезньов.

Ініціатором кадрової революції у четвертому клубі за підсумками минулорічної першості став Хуанде Рамос. П’ять матчів поспіль без перемог, катастрофічне відставання не тільки від трійки лідерів, а навіть від зони єврокубків продемонструвало: процес створення нової команди знаходиться в самому зародку. Під іспанським спеціалістом захитався стілець. У цей непростий момент Руслан Ротань з партнерами здобули нарешті таку життєво необхідну перемогу. Поступаючись після першого тайму в рідних стінах «Таврії», господарі після перерви протягом десяти хвилин зуміли схилити шальки терезів на свій бік — 2:1.

Віталій Денисов (на знімку праворуч) з партнером перервали п'ятиматчеву серію «Дніпра» Фото УКРІНФОРМУ

— Щоб виправити ситуацію, нам потрібна була тільки перемога, — зізнався після фінального свистка Хуанде Рамос, якому 25 вересня виповниться 57 років. — У другому таймі були змушені робити ризиковані заміни. Найважливіший підсумок зустрічі - гравці повірили в себе.

Наведу такий приклад. На наших очах англійський клуб «Манчестер Сіті» витратив на нових зірок сотні мільйонів євро, але й досі не вигравав Прем’єр-лігу і тільки цього року потрапив до Ліги чемпіонів. Нам довелося одразу боротися з такими грандами, як «Шахтар», «Динамо» і «Металіст», у яких найкраща інфраструктура. Поки ми не можемо на рівних конкурувати з лідерами українського футболу.  Неможливо отримати результат відразу — потрібно запастися терпінням.

З-поміж інших матчів відзначу черговий успіх «Шахтаря». Наш єдиний представник у Лізі чемпіонів з мінімальним рахунком переграв «Ворсклу». Чергові три очки на виїзді здобули київські динамівці та «Металіст».

Центральна гра наступного туру — побачення команд Юрія Сьоміна і Мірчі Луческу.  У цьому ж турі «Металіст» приймає «Дніпро».

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України. 10 тур

Кривбас —  Металіст — 0:1 (Крістальдо, 67)
Дніпро —  Таврія — 2:1 (Матеус, 61, Коноплянка, 71 — Адалей, 31)
Іллічівець —  Зоря — 1:1 (Пуканич, 42 — Коротецький, 12)
Чорноморець — Динамо — 1:2 (Політило, 16 — Алієв, 40, з пенальті,  Ярмоленко, 42)
Шахтар — Ворскла — 1:0 (Дентіньо, 52)
Карпати — Оболонь — 0:0
Арсенал — Олександрія — 0:0
Волинь — Металург — 0:2 (Чечер, 40, Казарян, 80)
Лідери: Шахтар, Динамо — по 26 очок, Металіст — 22, Кривбас — 16.
Бомбардири: Майкон (Волинь) — 9 м’ячів, Шав’єр (Металіст), Крістальдо (Металіст), Андрій Ярмоленко (Динамо) — по 6.