АВРАЛ

У місті Лева сподіваються на додаткове фінансування

Попри лічені дні, що залишились до старту Євро-2012, місцева влада розраховує завершити ремонт магістральних шляхів до початку футбольного чемпіонату. Однак повністю реалізувати амбітні плани з підготовки міських доріг не вдалося: частина вулиць, які планували капітально відремонтувати, залишаться незавершеними. Із 56 кілометрів доріг, що їх мали відремонтувати до єврочемпіонату, повідомили у міськраді, оновити вдалося лише понад третину. 

Нині в місцевих церквах впору молитися за підрядників, які хочуть, аби стільці не бігли попереду грошей: місто не розрахувалося за виконані роботи — будівельникам заборгували 175 млн грн.

Ремонтній епопеї, здається, не буде кінця: то одні вулиці закриті на ремонт, то інші головні транспортні артерії міста розриті, а на деяких і неозброєним оком видно недоробки, хоч ремонтники давно залишили об’єкт. За деякі ніхто й не брався, хоч вони просто волають про потребу ремонту.

Зрозуміти ремонтну еквілібристику та логіку, за якою розпочинали замінювати дорожнє покриття на кожній із магістралей, простому смертному, даруйте, за тавтологію, непросто. Чому, скажімо, ремонтували поетапно одну з найбільш завантажених транспортних артерій міста — вулицю Городоцьку, зрозуміти можна: бракувало коштів, а закрити всю для проїзду неможливо, адже у такому щільно забудованому місті транспортний колапс неминучий. Але ж оновлюючи вулицю частинами,  Городоцьку повністю так і не відремонтували, а жителі Львова впродовж кількох місяців за два останні роки потерпали через відсутність транспортного сполучення з головним та приміським залізничними вокзалами.

Ось так ще донедавна виглядала одна з центральних львівських вулиць - Городоцька. Фото з сайту stadiоn.lviv

Така сама ситуація з оновленням вулиці Мечникова, якою проходить трамвайний маршрут №7: одного року ремонтували вулицю Личаківську (почергово), наступного — частину Мечникова, а на іншій її частині, яка, до речі, у незадовільному стані, ремонту так і не починали. Зрозуміло, що весь цей час чималий мікрорайон Погулянки залишався без транспортного сполучення.

— Нині реконструкція триває тільки на вулиці Пасічній — на відтинку до вулиці Таджицької, а також на перехресті вулиць Личаківська — Пасічна, — повідомив виконувач обов’язків начальника управління капітального будівництва Львівської міської ради Ігор Фалюта. —  За кошти міського бюджету тривають також ремонтні роботи  на вулицях Городоцькій —Чернівецькій.

Через фінансові проблеми підрядники, за словами посадовця, припинили роботу на таких відповідальних об’єктах дорожньої інфраструктури, як вулиця Городоцька, Сяйво, остаточно не завершено ремонт вулиці Зеленої (не прокладено тротуари), на вулиці Вернадського (веде до новозбудованого стадіону «Арена Львів») досі не облаштовано зовнішнє освітлення (тож після переглядів матчів уболівальникам доведеться повертатися в темряві), відповідно до технології потрібно покласти ще два шари асфальту.

Утім, підрядники, зокрема ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», якому міська влада заборгувала найбільшу суму, ПП «Мірт» (ремонтували частину проспекту Свободи) та «Балтом — Україна» чекають повернення  боргів і водночас готові продовжити роботи за умови фінансових гарантій від Львівської міської ради про оплату торішніх робіт. У такій ситуації братися за нові об’єкти, навіть якщо йдеться про завершення вже розпочатих, не маючи фінансових ресурсів (а вони потрібні на придбання матеріалів — щебеню, бітуму, солярки та ін.), недоцільно, аби не припиняти через брак коштів роботи та не залишати розриті вулиці — недобудовані дороги під час проведення євроматчів спричинять незручності й жителям, і гостям міста.

У міськраді ситуацію із заборгованістю перед підрядниками не драматизують: кошти з Києва, запевняють, ось-ось надійдуть. Тож Львів, попри загалом непросту ситуацію із підготовкою міста до Євро-2012, не зустрічатиме гостей розритими вулицями.

— Встигаємо, як і обіцяли, — запевнив міський голова Львова Андрій Садовий, — завершити ремонтні роботи на вулиці Городоцькій — Чернівецькій. Ідемо чітко за графіком. Закінчити всі основні роботи повинні до 1 червня.