ДОПІНГ

Воротарю «Шахтаря» та збірної України Олександру Рибці загрожує дискваліфікація
 

Що й казати, досить невдало розпочався нинішній рік для донецького «Шахтаря». Спершу в автомобільну аварію потрапив головний тренер гірників Мірча Луческу, якого госпіталізували з серйозними травмами. А за  тиждень ще одна прикрість – через позитивну допінг-пробу, виявлену в Олександра Рибки, команда може на тривалий час позбутися свого основного воротаря, який непогано зарекомендував себе в матчах вітчизняної першості та Ліги чемпіонів. Схоже, голкіпер може розпрощатися  з мрією зіграти за збірну країни на домашньому Євро-2012.

Генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін підтвердив, що клуб вже отримав від УЄФА відповідне повідомлення – Рибка не має права брати участь у матчах під егідою УЄФА та ФІФА. Вже очевидно, що перспективному футболісту, на жаль, не уникнути дискваліфікації. Її тривалість, на думку фахівців, може бути від шести місяців до двох років. Гірники змушені були вдатися до послуг воротаря, відданого раніше в оренду: з маріупольського «Іллічівця» до Донецька повернувся Богдан Шуст.

«До рішення дисциплінарного комітету УЄФА додати нічого, — зазначив під час першого цьогорічного тренування команди один з тренерів Олександр Спиридон. – Єдине скажу, що це непрофесіоналізм  гравця. Адже в таких випадках потрібно обов’язково ставити до відома медичну службу, а не займатися цим на свій розсуд чи за чиїмось порадами».

Олександр Рибка й справді «погорів» на вживанні сечогінного препарату, з допомогою якого зганяють вагу. За попередньою інформацією, цей засіб він приймав після поєдинку з львівськими «Карпатами» 28 листопада минулого року. А за два дні на базу «Шахтаря» приїхали з перевіркою експерти УЄФА. Серед 10 футболістів, у яких взяли проби, був і воротар команди.

Доля голкіпера вирішиться наприкінці тижня. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Варто зауважити, що згадані пігулки продаються в будь-якій аптеці. Проте вони внесені до категорії заборонених препаратів за критеріями УЄФА (за допомогою цих «нешкідливих» ліків можна замаскувати наявність в організмі справжнього допінгу). Певна річ, професійний футболіст не міг не знати про наслідки вживання препарату та про заборону використовувати будь-які ліки без відома лікарів команди.

 «Швидше йдеться про безвідповідальність самого воротаря, який підвів не тільки себе, а й всю команду», — вважає Сергій Палкін.

 Попри цей прикрий випадок, порушника режиму не вивели зі складу команди: разом з нею він полетить на перший тренувальний збір у ОАЄ. Однак за місце в основному складі тепер конкуруватимуть повернений з оренди Богдан Шуст, а також Андрій П’ятов, якого Рибка свого часу «посадив» на лаву запасних.