Реакція вищого ешелону влади на схвалену Верховною Радою відставку вже колишнього голови СБУ була оперативною. Не встигли експерти як слід проаналізувати ситуацію та можливі наслідки такого рішення, а Президент Петро Порошенко вже представив керівному складу Служби безпеки України тимчасово виконуючого обов’язки очільника відомства Василя Грицака. Раніше він обіймав посаду першого заступника керівника цієї спецслужби.

Одразу ж Президент висловив невдоволення роботою СБУ в боротьбі з корупцією та контрабандою. «Питання боротьби з контрабандою є прямою відповідальністю СБУ, і тут нема чим похвалитись. Сказати, що я вкрай незадоволений, — значить нічого не сказати, — чітко заявив Петро Порошенко. — Дуже сподіваюся, що за кілька місяців з новим керівництвом служби ми побачимо нову оцінку людей про відчутні успіхи СБУ, і вам завдання — до сьомого поту працювати над розв’язанням цієї проблеми».

Президент довірив Василю Грицаку (праворуч) відповідальну посаду у надскладний для країни час. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Піддав критиці глава держави й роботу із забезпечення режиму перетину лінії зіткнення в зоні АТО. Говорячи про проблему перепусток на цій території, Президент зазначив: «Корупція в цій сфері відганяє Донбас від України з не меншим результатом, ніж російські багнети». Тому, на думку Президента, для нормальної людини перетин лінії має бути легкою і прозорою процедурою, а для бандитів та сепаратистів — надійним заслоном і пасткою, звідки вони не матимуть шансів вирватись.

Загалом через агресією з Росії перед Україною нині постають нові виклики. За понад рік Російська Федерація змінила тактику дій. Якщо раніше Росія розраховувала на воєнні успіхи вздовж лінії зіткнення, то на сьогодні, після того як Україні вдалося значно посилити ефективність і боєздатність Збройних сил, Кремль поставив завдання активізувати підривну діяльність усередині України.

Президент зазначив, що Василь Грицак тривалий час працює в Службі безпеки, а останній рік керував Антитерористичним центром при СБУ, створював Об’єднаний штаб Центрального управління служби в зоні проведення антитерористичної операції, разом з військовими та нацгвардійцями — Сили спеціальних операцій. «Загартований, обстріляний, перевірений, досвідчений — переконаний, що ці ваші якості дадуть змогу СБУ виконати пріоритетні завдання, які поставлено та які випливають з чинного законодавства, із затвердженої Стратегії національної безпеки», — сказав Петро Порошенко, звертаючись до нового т.в.о. глави відомства. Президент додав, що рішення про призначення керівника СБУ затверджує Верховна Рада, тому Василь Грицак має переконати в своїх здібностях і народних депутатів.

Президент висловив упевненість у величезному потенціалі СБУ. За останні 16 місяців служба змогла відродитися, після того як її фактично зруйнувала минула влада. «Пишаюся нашою фаховою і патріотичною СБУ, я довіряю СБУ. Довіряю чесним, порядним, професійним та ефективним офіцерам СБУ і знаю, що більшість кадрового складу вірна присязі», — сказав Президент, побажавши подальших успіхів у роботі.

Василь Грицак запевнив, що усвідомлює покладену на нього величезну відповідальність. За його словами, прорахунки в роботі служби є, але СБУ спроможна виконувати поставлені завдання. «Загрози ми знаємо і розуміємо. Головне завдання — через забезпечення стабільності всередині держави створити умови і побороти зовнішнього агресора. Для цього нам потрібна єдність, мудрість, надійність і вірність присязі», — запевнив Президента й підлеглих Василь Грицак.