Голова Дарницької районної 
у місті Києві державної адміністрації
Сергій Вітковський

Швидкісна траса, якою подорожні прямують до мегаполіса з міжнародного аеропорту «Бориспіль», плавно переходить у широку зручну магістраль, по обидва боки якої височать могутні сучасні споруди Дарницького району. Для тисячолітнього Києва, який завжди славився своїми воротами, відкритими для друзів і неприступними для  ворогів, сьогоднішня Дарниця, немов своєрідна  брама, яка зримо відображає новий день стародавньої столиці.

Завдячуючи  масштабному і симетричному плануванню останніх десятиліть, в якому багатоповерхове житло поєднується зі зручними транспортними розв’язками, торговельно-розважальними центрами, кінотеатрами і супермаркетами, спортивними спорудами та ошатними осередками відпочинку й дозвілля, це вже не колишнє «передмістя для спання» трьохсот тисяч жителів кількамільйонного міста, а повноцінне  середовище для зручного життя городян.

За складних проблем сьогодення успіх тієї чи тієї території криється передусім у новітніх управлінських технологіях. Є вони і в голови Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації Сергія ВІТКОВСЬКОГО, з яким розмовляє кореспондент «Урядового кур’єра».

Другорядних  проблем не буває

 Сергію Івановичу, напередодні Новорічних свят приємно привітати вас із почесним  третім місцем у загальностоличному рейтингу, зокрема і за лідерські позиції з-поміж інших районів  у таких значущих для нашого суспільства сферах, як освіта, медицина та благоустрій. Кажуть, що протягом двох останніх років вашого головування ви вперто  намагаєтеся вивести  Дарницю на передові позиції за всіма напрямками і націлювали на це свою команду. Чи не так?

 — Входження у трійку лідерів у столиці нашої країни з одного боку дуже почесне,  з другого — надто відповідальне. Тобто ми вже не маємо права здавати позиції, а навпаки повинні намагатися виправляти  ситуацію там, де бодай трохи відстаємо.

За роки моєї роботи  на посаді  керівника районної виконавчої структури переконався: не буває першочергових і другорядних питань — усе повинно працювати злагоджено і чітко, як єдиний механізм. Бо занепад лише однієї сфери життєдіяльності зводить нанівець успіхи в інших.

Упевнений, що фундаментом нашого суспільного буття все-таки є освіта та виховання дітей і молоді. Лише в Дарниці сьогодні більш як 30 тисяч учнів і понад 21 тисяча дошкільнят. І ця цифра рік у рік зростає. З огляду на такі показники демографічного розвитку влада повинна розширювати цільові освітні програми, розробляючи які, брати до уваги також  розвиток  дитячої медицини, фізкультури і спорту, мережу  музичних і творчих закладів тощо.

Не можемо стояти осторонь і профорієнтації учнів та студентів, адже працевлаштування після закінчення навіть престижних вишів нині стало в Києві проблемою №1.

Як виховаємо дітей, такою буде і країна. У цьому впевнений Сергій Вітковський.
Фото з архiву Дарницької районної державної адміністрації

Час для кластерів

— Вочевидь, ця проблема — результат неконтрольованої з’яви сотень комерційних вищих навчальних закладів, які вже 20 років поспіль «штампують» менеджерів і юристів, не узгоджуючи свої дії з державою та її замовленням на інші категорії фахівців.

— Я сам колись починав на Київському радіозаводі,  де працювало 30 тисяч робітників, техніків, інженерів, конструкторів, які разом з іншими інженерно-технічними працівниками і вченими столиці були потужними рушіями науково-технічного прогресу в країні. Тоді Дарниця тримала пальму першості саме у промисловому розвитку.

Та за останні двадцять років ми зрештою розвернулися на 180 градусів і настав час, підкреслюю, не повертатися назад, а розпочинати рух уперед, враховуючи нові економічні, політичні й соціальні умови. Приміром, на нашій території розташований київський державний завод «Буревісник», який  протягом останніх трьох років простоює, не отримуючи державних замовлень. Це призвело до заборгованості з виплати заробітної плати, що становить майже 90% загальної заборгованості в районі.

Зважте: це підприємство належить до переліку тих, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Тому ми звернулися до уряду із проханням прискорити процес реструктуризації «Буревісника» і вже отримали позитивну відповідь. А це дасть змогу зберегти і потужне підприємство, і робочі місця. Та головне — завод вироблятиме необхідну державі продукцію, відраховуватиме податки до центрального та місцевого бюджетів.

Під таку програму логічно включити й організацію промислово-будівельних кластерів. Іншими словами, це розміщення в районі підприємств, які працюватимуть немов єдиний трест чи концерн, що дасть змогу власними силами споруджувати всі дарницькі об’єкти з нуля під ключ. Такі інновації ставлять інші вимоги і до освіти. І ми гнучко реагуємо на вимоги часу.

Торік на відкритті першої в Києві Інженерної гімназії Президент України Віктор Янукович, який відвідав Дарницю, назвав цей навчальний заклад нашого району кроком у майбутнє, бо без оновлення інженерно-технічних кадрів нічого навіть сподіватися на позитивні зміни в економіці.

Принагідно згадаємо ще один наш унікальний навчальний заклад — ліцей «Інтелект», який повністю виправдовує свою назву. Очолює його кандидат фізико-математичних наук Сергій Романовський, який ввів у навчальну методику вивчення і гуманітарних, і точних наук трьома мовами. Причому  дітей сюди приймають лише за одним показником — рівнем знань та інтелекту: впливовість чи товщина гаманця батьків значення не мають. Гадаю, що саме такий підхід буде запорукою прогресивних змін у нашому суспільстві.

Тільки цифри  і факти

 Тепер лунає чимало критики на адресу окремих структурних реформ, зокрема й медичної. Оскільки Дарницький район у ній було визначено одним із пілотних, про які перші результати реформування вже можна говорити?

— Зайве нагадувати, що саме  медицина та освіта стоять на першому місці за рівнем уваги до них і центральної влади, і міської, і, звичайно, районної, та й суспільства загалом. Упевнений, що ніхто з цих владних ланок не зацікавлений у погіршенні функціонування охорони здоров’я.

Ось лише факти  проходження реформи в Дарниці. Протягом двох останніх років ми створили три  консультативно-діагностичних центри та чотири центри первинної медико-санітарної допомоги. Уже діє дев’ять амбулаторій загальної практики — сімейної медицини, розрахованих на 660 відвідувань за зміну.

44 сімейних лікарів надають первинну медико-санітарну допомогу майже 80 тисячам населення. Також відкрито перший на Лівому березі міста  оздоровчо-водолікувальний комплекс, який здійснює комплексну реабілітацію дітей, зокрема інвалідів та дітей диспансерної групи. Нещодавно на базі Київської міської клінічної лікарні № 1 започатковано сучасну діагностичну лабораторію.

Між тим, від критиків медичної реформи чуємо, що вона спричинила  негативні наслідки, зокрема скорочення лікувальних закладів. Зі всією відповідальністю заявляю, що на нашій території за цей час не відбулося ані скорочення кількості лікарняно-профілактичних закладів, ані штатної чисельності працівників медичних установ.

Навпаки завдяки реформі помітно розширено мережу лікувальних закладів, кращою стала якість медичних послуг, а в медиків первинної ланки навіть зросла заробітна плата. І це не єдиний крок з підвищення соціального статусу  медичних працівників: цього року, приміром, розпочинаємо в районі будівництво соціального житла для наших лікарів.

Президент України Віктор Янукович справедливо зазначив, що «швидкість, глибина реформ завжди буде суперечливим питанням і залежатиме від багатьох чинників, у тому числі й від виконавців та рівня їхньої підготовки». Тож у нашому випадку однодумцями у процесі реформування медицини в нашому районі були і районна влада, і фахівці відповідних управлінь, і лікарі. Саме це спричинило згадані вище результати.

 Сергію Івановичу, перш ніж обійняти нинішню посаду, ви досконало вивчили проблеми району як начальник відділу, затим заступник і перший заступник голови Дарницької державної адміністрації, добре зарекомендували себе у столиці як людина команди. Чи допомагає це реалізувати нові плани та завдання?

— Загалом так. Але епоха політичного розбрату в суспільстві істотно позначилася і на управлінні столицею. Чи не найважче було налагодити нормальну роботу в житлово-комунальному господарстві, де десятиріччями накопичувалися проблеми і матеріального, і морального, а головне — кадрового характеру.

Ще важче було переконати киян, що керівництво Києва зрештою позбувається популізму та пустопорожніх прожектів і розпочинає діяти й мислити на перспективу.

Я вдячний долі, що мені довелося працювати за повного взаєморозуміння та підтримки очільників міста, передусім голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова. Тому й за два роки зробили стільки, скільки не вдалося за попередні десять.

Зокрема і якісно змінили  обличчя Дарниці. Це не лише реконструйований проспект Бажана і Дарницький міст. Це також нова школа та Інженерна гімназія, два сучасних дитячих садки з басейнами, комп’ютерними класами і творчими студіями. Це 12 фонтанів, 13 басейнів, десятки дитячих і спортивних майданчиків, скверів і квітників. Це реконструкція улюбленого місця відпочинку дарничан — парку «Партизанська слава» та ремонт  районного Палацу культури.

І хоч зараз зима, згадаймо, як улітку наша Дарниця  буквально рясніла квітниками фантастичної краси. Такий квітниковий бум навіть змусив нас започаткувати  конкурс «Кращий квітник», за результатами якого адміністрація відзначила переможців грошовими преміями та цінними подарунками. І важливо, що вони дякували владі навіть не за ці заохочення, а за увагу до їхньої праці на благо рідного району.

Насамкінець зазначу, що постійно зустрічаюся та спілкуюся з громадянами з різних проблем. Та особливо тішуся, коли люди переймаються тим, як зробити наш район заможнішим, досконалішим, зручнішим для життя. І цим вони повертають собі право бути господарями у власному домі.

Користуючись нагодою, вітаю всіх читачів «Урядового кур’єра»  з Новим роком і Різдвом Христовим. Бажаю здоров’я, родинного щастя і успіхів у всіх добрих справах.

Ірина  Нагребецька, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Сергій ВІТКОВСЬКИЙ. Народився 6 грудня 1960 року на Київщині. За фахом інженер, магістр права. Трудову діяльність розпочав на столичному ВО «Київський радіозавод». З 1992 року працює в Дарницькій райдержадміністрації на різних посадах. 24 листопада 2010 року за розпорядженням Президента України призначений головою Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації.