ПЕРЕМОГА

Восьмирічна Карина Туленіна поставила на вуха всіх любителів древньої гри
 

Уперше в історії рівненських шахів чемпіонкою України стала 8-річна дівчинка. Тепер вона представлятиме рідну державу на чемпіонаті світу з шахів серед наймолодших спортсменів: він стартує у Словенії вже в листопаді. Її тренер (і батько) Олександр Туленін не приховує радості від того, що Карина змусила аплодувати весь шаховий бомонд України. Але за цією перемогою — наполеглива і вперта інтелектуальна робота трьох попередніх років.

— Партія з головною суперницею зі Львова тривала на чемпіонаті України 4 години 20 хвилин, тож Карина була дуже втомлена. Але в класичних шахах вона не програла нікому: перемога або ж нічия в усіх 10 партіях, — розкриває деталі батько-тренер. — Гадаю, що якби донька не займалася ще плаванням, настільним тенісом і танцями, то, напевне, не витримала б такого розумового й психологічного навантаження.

Ось така вона, хвилини слави для Карини та її тата-тренера. Фото Інни ОМЕЛЯНЧУК

До слова, Карина — ще й відмінниця в школі. А за шахову дошку вперше сіла в 5 років. З тих пір лише вдосконалює свою майстерність: буває, у вихідні разом із татом тренуються по 8 годин! Батьки мріють про те, щоб Карина стала професійним гросмейстером. Бо вважають шахи найрозумнішою грою в світі та впевнені, що це заняття допоможе максимально точно «прорахувати ходи» і в життєвих ситуаціях. А поки що особливих винагород за перемогу доньці не обіцяли: кажуть, найкращим подарунком їй буде два тижні відпочинку.

— Переможці в шахах не ростуть, як гриби після дощу, їх треба плекати, — переконаний президент федерації шахів Рівненщини Володимир Ковальчук. — І починати маємо саме з дітей, котрі є носіями потужного інтелекту. Зараз Карина у прекрасній спортивній формі, і у неї з’явиться ще один, професійний тренер, який зможе вивести її на дорослий рівень.

До слова, нещодавно Верховна Рада ухвалила рішення про відзначення 20 липня Дня шахів в Україні. А державна програма розвитку шахового спорту на 2013—2020 роки, яку підготував уряд, передбачає спорудження шахових палаців у різних регіонах України. Перша «королева» для рівненського палацу вже є. Тим часом обласна програма підтримки розвитку шахів передбачає можливість наблизити шахові дошки до кожної школи: інтелекту, каже начальник відділу фізкультури та спорту облдержадміністрації Володимир Гуділін, забагато не буває.