ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

Зігравши внічию проти кіпрського АПОЕЛа, наша команда ускладнила турнірну ситуацію перед майбутнім матчем  із російським «Зенітом»

На підступах до «Донбас Арени» цього вересневого вечора оптимізму було навіть вище тутешніх териконів: донеччани  переважно висловлювали переконаність, що в домашньому матчі  їхні улюбленці впевнено покладуть  на лопатки вискочок-кіпріотів. Приміром, помітивши автобус гостей, місцеві уболівальники мерщій показували тим розчепірені пальці на долонях. Хто три, а хто й усі п’ять. Мовляв, саме стільки м’ячів  гірники закотять у їхні ворота…      

Втім, у самій донецькій команді не спостерігалося подібних шапкозакидацьких настроїв. Навпаки, наставник гірників Мірча Луческу напередодні зазначив, що поєдинок буде дуже непростим. «Скажу відразу: грати доведеться не з кіпрським колективом, а з мікс-командою, складеною з бразильців та португальців», —  перестраховувався  він. 

      

«Бразильське щастя» цього вечора підвело Луіса Адріано. Фото Укрінформу

Про втрати «Шахтаря», який вийшов на гру без трьох провідних гравців, зокрема  головного диспетчера Фернандіньйо та центральних захисників Ракицького і Чигринського, також було добре відомо.  Та навіть зважаючи на істотні «дірки» у складі, гірники, на думку більшості вболівальників, фахівців і букмекерів, повинні були виконувати обов’язкову програму на середу — брати три очки в домашньому поєдинку.

Власне, так, мабуть, і сталося б, якби  вони реалізували бодай частину створених біля воріт суперників моментів. Адже за повної ігрової переваги лише в першому таймі співвідношення ударів було 14:1 на користь господарів. Причому гірники з легкістю марнували такі нагоди, коли не влучити у ворота було навіть важче, ніж таки проштовхнути туди м’яч. І не випадково тренер АПОЕЛа Іван Йованович, який перед матчем називав «Шахтар» серед десяти найкращих команд Європи, зауважив, що його підопічним у тих моментах добряче пощастило.

Втім, уболівальники таки дочекалися голів. Гірники прогавили швидку  контратаку гостей, стадіон ошелешено зойкнув і притих. До честі господарів, вони майже  миттєво відновили рівновагу, однак далі справа не пішла, хоча гравці «Шахтаря» з різних позицій били-били, били-били, та м’яч вперто не йшов у ворота.  Важко не погодитися зі словами голкіпера гірників Олександра  Рибки, який так охарактеризував цю «непруху»: «Кожного з кіпрських захисників можна назвати найкращим. І воротар ловив усе, що міг, — хоч до збірної світу його запрошуй». 

А Мірча Луческу не втрачає надії, що його підопічні зможуть вийти з групи.  Однією з причин того, що команді не вдалося перемогти  у рідних стінах, за словами наставника гірників, стала нереалізація гольових моментів, інколи не вистачало частки секунди, щоб «занести» м’яч у ворота. Він знову підкреслив, що ігри в Лізі Чемпіонів не порівняти з матчами чемпіонату України, тут не прощають помилок, тому результат був саме таким.

— У нас попереду чотири матчі, тож  сподіватимемося, що до якості гри додасться ще й талан, — резюмував він. І, зауважте,  вперше жодним словом не обмовився про суддівство…

— Краще б по телевізору подивився, як «Зеніт» «порвав» «Порту»! – спересердя вигукнув один з уболівальників, які понуро розходилися з «Донбас Арени». До речі, саме з чемпіоном Росії гірники проведуть серцевину турніру. Вірогідно, що саме там все й вирішиться.

ТАБЛО«УК»

Ліга Чемпіонів, груповий турнір, 2-й тур.

Група G
Шахтар — АПОЕЛ — 1:1 (Жадсон, 64 — Трічковськи, 61)

Зеніт — Порту — 3:1 (Широков, 20, 62, Данні 70 — Дж. Родрігес, 10)

                           І В Н П М О

1. АПОЕЛ         2  1 1 0 3-2 4

2. Зеніт              2 1 0 1 4-3 3

3. Порту            2 1 0 1  3-4 3

4. Шахтар         2 0 1 1 2-3 1