ПРОФІЛАКТИКА

В Україні почав діяти новий календар обов’язкової вакцинації

Він значно відрізняється від попереднього, який був прийнятий у 2006 році. Відмінена ревакцинація проти туберкульозу в 14 років (в попередньому календарі вакцинація проводилася у віці 7 і 14 років), передбачено, що це щеплення має проводитися тільки в 7 років. Також відмінена ревакцинація в 15 років проти паротиту у хлопчиків та проти краснухи у дівчат.

Втім, у новому календарі профілактичних щеплень розширюється перелік рекомендованих щеплень. До вже існуючого переліку інфекцій, куди входять щеплення проти гепатиту А і В, грипу, пневмококової інфекції, додано кашлюк (раніше це було обов’язкове щеплення тільки для дітей, а тепер його можна проводити і дорослим), краснуху, епідемічний паротит, кір (для дорослих), менінгококову інфекцію (для дітей і дорослих).

Зміни в календарі щеплень стосуються і розділу «Щеплення за станом здоров’я». Зокрема розширено перелік вакцин, які можуть використовуватися для щеплення проти пневмококової та менінгококової інфекцій.

— Новий календар більш наближений до європейських стандартів, — вважає головний спеціаліст Управління громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення МОЗ України Сергій Платов. — Дотримання такого порядку забезпечить епідемічне благополуччя населення та попередження інфекцій, керованих вакцинацією. Новий календар передбачає такий важливий фактор, як критерій оцінки поствакцинального періоду. Справа в тому, що вакцинація захищає від конкретної інфекції. Але може трапитися так, що у людини на момент вакцинації існують інші захворювання. Специфічних ознак наслідків щеплення немає, тому протягом 30 днів всі порушення в стані здоров’я будуть відслідковувати й аналізувати. Вперше введено новий термін — несприятливі події (НП) — це все, що відбувається з людиною протягом місяця після щеплення.

Фахівці визнали, що з поставками вакцин цього року були певні проблеми, але сьогодні ситуацію виправили.

Щеплення бар'єр для інфекцій. Фото з сайту diagnos.ru

— Всі вакцини, які закладені в календарі щеплень як обов’язкові, закуплені. Це вакцини брендових виробників, які не один рік поставляють їх у багато розвинутих країн світу. Вакцини закуплені, виходячи з наявних на сьогодні обсягів фінансування. Вони надходять у регіони після проходження обов’язкового лабораторного контролю. Практично в усі регіони України поставлено вакцини проти основних інфекцій, які закладені в календарі профілактичних щеплень, зокрема проти кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, проти кору, паротиту та краснухи, туберкульозу та гепатиту В, — запевнив Сергій Платов.

За словами головного позаштатного спеціаліста МОЗ зі спеціальності «дитячі інфекційні хвороби» Сергія Крамарєва, дітей, які через перебої з поставками вакцин своєчасно не отримали обов’язкових профілактичних щеплень, вже почали щеплювати за індивідуальним графіком.