ІНІЦІАТИВИ

Технічні нововведення в медичних закладах Харкова економлять час і бюджетні гроші

Два таких заклади — діагностичний корпус обласної клінічної лікарні —Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і Центральну диспетчерську службу швидкої та невідкладної медичної допомоги – відвідала в ході робочої поїздки до Харкова перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова. Саме там, за її словами, вона побачила цікаві ініціативи області в галузі медицини. «Вони гідні того, щоб поширити їх на територію всієї України. Зокрема йдеться про абсолютно новий підхід до роботи «швидкої», завдяки якому лікарі можуть доїжджати до пацієнта за 10 хвилин», — зазначила Ірина Акімова.

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України також наголосила на тому, що ідею впровадження диспетчерського пункту запропонували саме вітчизняні вчені. «Це погляд в сьогодення. Приїзд «швидкої» за 10 хвилин є метою для системи швидкої допомоги країни. А в Харкові вже це зробили. Отже, це можна зробити і в інших регіонах, до того ж  у розмірі бюджетних коштів, які, на жаль, збільшуються не так швидко, як хотілося б», — заявила посадовець.

Крім цього, як зазначила Ірина Акімова, Харківщина перебуває в першій трійці регіонів, у яких перинатальні центри повинні бути готові до відкриття цього року. Ознайомившись із ходом будівельних робіт в регіональному перинатальному центрі при обласній клінічній лікарні,  вона висловила впевненість у тому, що їх буде закінчено вчасно — до 30 грудня 2011 року. Адже все там, за словами Ірини Акімової, іде згідно з графіком і ще багато чого робиться паралельно. «Одночасно вирішені питання щодо постачання обладнання. Як тільки буде завершена будівельна частина, моментально розпочнеться його установка. І найголовніше — проводиться перенавчання лікарів та медичних працівників. Харківський підхід у цьому питанні мені дуже подобається, тому що медики одразу зможуть ефективно працювати в нових умовах. Такий досвід, коли за досить короткий проміжок часу люди можуть розв’язати дуже складні завдання, завжди імпонує, тому що тільки з таким ставленням можна  рухатися вперед»,  підкреслила посадовець.

За участі першого заступника Глави Адміністрації Президента України в обласній лікарні відбулася нарада з представниками медичної галузі та головними лікарями лікувальних установ області, які в дискусійній формі обговорили шляхи реформування галузі.