СПОРТ

Збірна України посіла третє місце у загальнокомандному заліку зимової Універсади у Туреччині

Однією з найбажаніших медалей на трасах гірського курорту Ерзурум стала нагорода Аннамарі Чундак. У паралельному гігантському слаломі 20-річна сноубордистка виборола срібну медаль. Лише якусь невловиму мить - 0,062 секунди програла вона у фіналі чемпіонці - Селіні Йорг з Німеччини. Лише за "бронзу" зійшлися у двобої грізні суперниці української спортсменки - Глорія Котник зі Словенії та Олександра Крол з Польщі.

Нинішній сезон складається надзвичайно вдало для нашої нової олімпійської надії. Учасниця зимових Ігор у канадському Ванкувері спочатку стала чемпіонкою світу серед юніорів, а згодом пробилася до 1/8 фіналу чемпіонату світу серед дорослих в іспанській Ла-Молині. Спеціалісти і досі згадують її блискучу перемогу у кваліфікації гігантського слалому над досвідченою американкою Ліндсей Ллойд.

Срібна медаль вихованки закарпатського спорту допомогла студентській збірній України дострибнути до п'єдесталу пошани у неофіційному командному заліку. Варто звернути увагу і на такий факт. До нинішньої зими наші земляки навіть на студентському рівні виборювали нагороди лише у звичних для себе видах спорту - біатлоні та лижних гонках, фігурному катанні та хокеї. Тим приємніше відзначити прорив у такій популярній на сьогоднішній день дисципліні, як сноуборд.

Нагадаю, що у 25-й зимовій Універсіаді у турецькому місті Ерзурум брали участь 2900 спортсменів з 57 країн світу. Українські спортсмени виступали у десяти видах: гірськолижний спорт, фігурне катання, лижні гонки, сноубординг, біатлон, шорт-трек, стрибки з трампліну, хокей, лижне двоєборство і фристайл.

Як неважко було передбачити, беззаперечними лідерами нашої команди стали студенти - члени національної збірної з біатлону. Артем Прима виграв у Туреччині три золоті і бронзову медалі, його товариш по команді Сергій Семенов привіз додому два "золота" і "срібло". Успіх чоловіків підтримали і представниці прекрасної статі. Тричі піднімалася на найвищу сходинку подіуму Віта Семеренко, а майстер лижних перегонів Катерина Григоренко тричі фінішувала третьою, а також завоювала дві срібні нагороди.

У загальнокомандному заліку збірна України посіла третє місце. Усього в турецькому Ерзурумі українці здобули шість золотих, п'ять срібних та чотири бронзові медалі. Цікаво, що на минулій Універсіаді-2009 у китайському Харбіні наші студенти посіли лише 13-те загальнокомандне місце, виборовши сім нагород, серед яких лише дві виявилися вищого гатунку. Українських спортсменів привітав Прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Ваша мужність, ваші спортивні досягнення - приклад для всіх спортсменів України. Шість золотих, п'ять срібних та чотири бронзові нагороди є продовженням славних традицій нашої держави у зимових видах спорту, що зайвий раз підкреслює спроможність України у проведенні в 2022 році зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор", - йдеться в привітанні глави уряду. Микола Азаров також побажав спортсменам міцного здоров'я, наснаги та нових перемог.

ТАБЛО "УК"

УКРAЇНСЬКІ ПРИЗЕРИ

Артем Прима - 3 золота та срібло

Віта Семеренко - 3 золота

Сергій Семенов - 2 золота та срібло

Катерина Григоренко - 3 срібла та 2 бронзи

Аннамарі Чундак - срібло

Лижна естафета (Катерина Григоренко, Марина Анцибор, Зоя Заведеєва) - срібло

Біатлонна змішана естафета (Світлана Крикончук, Віта Семеренко, Олег Бережний, Сергій Семенов) - золото

Лижний парний спринт (Іван Білосюк, Катерина Григоренко) -бронза

Спортивні танці (Надія Фроленкова/Михайло Касало) - бронза

Командний залік

 ЗСБ
1 Росія141411
2. Корея73 5
 3. Україна6 54
4. Словаччина503
5. Франція445
6. Японія433