КУБКОВІ БАТАЛІЇ

Серйозність намірів на новий сезон динамівці підтвердили завоюванням першого трофею

У  травні Юрію Сьоміну виповнилося 64 роки. Його підопічні поздоровили головного тренера, здобувши путівку в фінал кубкового розіграшу. При цьому Олександр Шовковський пообіцяв: це — тільки перша частина презенту.

— Сподіваюся, після закінчення фінального матчу Кубка України подарунок буде виглядати більш солідно, — наголосив капітан біло-блакитних — перший вітчизняний футболіст, який перетнув позначку в 600 зіграних матчів.

Цим сподіванням не судилося справдитися. В останні дні весни коло пошани з почесним призом в руках на стадіоні в Сумах зробили гравці «Шахтаря». Гірники стали абсолютними чемпіонами країни, поклавши золоті медалі в Кубок. Але й динамівці, як справжні чоловіки, про свою обіцянку не забули. На початку липня вони таки подарували головному тренеру перший трофей за останні два роки.

— Ми плідно працювали під час короткого збору в Австрії, проводили по декілька важких тренувань на день. Юрій Сьомін в «Динамо» вже півроку — настав час взяти у гірників реванш і повернути втрачені позиції, — так пояснив підвищену мотивацію своїх партнерів напередодні «полтавської битви» півзахисник Огнєн Вукоєвіч.

Три з чотирьох голів, які побачили вболівальники на заповненій вщерть арені, були забиті після розіграшу стандартних положень. Ця картина виглядає звичною на старті нового сезону. Здивувало інше: арбітр зустрічі Юрій Вакс з Сімферополя показав переможцям сім жовтих карток. Цей факт зайвий раз підтверджує максимальну зарядженість Олега Гусєва з партнерами на боротьбу. Саме в цьому розділі футбольної майстерності номінальні гості значно переважали гірників. Підтвердив це спостереження і керманич українського чемпіона.

— Дуже важливу роль відіграв настрій динамівців, — підкреслив після фінального свистка  Мірча Луческу. — З тренерської лави особливо добре було видно, що гравці не жаліли себе. Мабуть, вони хотіли реабілітуватися за невдачі минулого сезону. Ми ж у певні моменти здавалися занадто розслабленими. Через об’єктивні причини у нас була відсутня ціла група виконавців — Чигринський, Рац, Едуардо, які сьогодні могли б допомогти партнерам. До забитого гола «Динамо» пресингувало, коли ж відкрило рахунок, то перестало це робити. А ми, коли відновили рівновагу, не дотиснули опонентів. Хто більше помиляється, той і програє. Наша поразка — закономірна.

— Ми щасливі, що взяли реванш за поразку в фіналі Кубка країни, здолавши таку класну команду, як «Шахтар», — у свою чергу зізнався журналістам Юрій Сьомін. — Поєдинок був переповнений емоціями — адже без них не буває таких принципових ігор. Вважаю, футболісти вели себе гідно, навіть попри велику кількість жовтих карток.  Я задоволений діями африканських легіонерів, які поповнили наш склад. Лукман Аруна, який був замінений через невеличке пошкодження, зіграв дуже корисно, його кваліфікація не викликає жодних сумнівів. Подобається мені і ставлення до тренувального процесу сенегальця Папа Діакате. Він відзначив своє повернення в українську столицю чудовим забитим м’ячем.

 ТАБЛО «УК»

Суперкубок України.

 Полтава. Стадіон «Ворскла» імені Олексія Бутовського. 24795 глядачів.

«Шахтар» — «Динамо» — 1:3 (Фернандіньо, 13 — Гусєв, 6, з пенальті, Діакате, 32, Мілевський, 82)

Попередження: Срна, 37, Фернандіньо, 37, Тейшейра, 85 — Єрьоменко, 14, Попов, 37, Юссуф, 37, Гусєв, 45, Вукоєвіч, 60, Мілевський, 74, Ярмоленко, 84.