ОБ’ЄКТ

Новозбудована «Арена Львів» зустріла перших відвідувачів розмахом урочистостей і незавершеними роботами 

Попри останнє, Львів і Україна не зганьбилися, не осоромилися. А таки довели собі, континентові та світові власну спроможність реалізувати найамбітніший проект, спорудивши до фінальної частини європейської футбольної першості новий надсучасний комфортний та  найбільший у Західній Україні стадіон.

Компактний, безпечний

Із вибором стратегії та оптимального варіанта не помилилися. І це, мабуть, найважливіше, наголосив якось віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков. Бо можна було реконструювати стадіон «Україна», що діє в місті. Однак це обійшлося б не дешевше, а дорожче. Окрім того, для облаштування об’єктів інфраструктури довелося б «відкроювати» дефіцитні сотки паркової зони. В умовах щільної міської забудови не бачили варіантів розв’язання проблеми транспортного сполучення (матчі на «Україні» паралізують рух транспорту на кількох напрямках). 

Модерн утілився в реальність. Фото УНІАН

Тепер, коли до нового стадіону прокладено інженерні комунікації, навколо арени можна нове місто розбудовувати! Є тут місце для спорудження і ділового, і культурно-спортивного центрів, виставкового комплексу і для об’єктів зимової Олімпіади (зокрема льодового палацу), право проведення якої виборюватиме Україна.

Цілком закономірно, що новобудова, яка виростала на околиці міста, викликала інтерес не лише у тутешніх жителів, а насамперед тих, хто спав і бачив, аби стародавнє галицьке місто втратило свій шанс. Вчасне втручання держави, бо трохи більше року тому застиглі металеві конструкції на місці майбутньої арени жартома назвали «ідолами з острова Пасхи», врятувало репутацію Львова.

Світло — шоу, якого Львів досі не бачив. Фото Укрінформу  

Із станом готовності напередодні відкриття ознайомився і Президент Віктор Янукович. Що свято у Львові буде гарним, главу держави запевнили фахівці. Тож на об’єкті за час, що залишився до урочистого відкриття, встигли багато доробити, зокрема повністю змонтувати каркас даху. Виручила будівельників і суха погода.

Тепер Львів, за словами голови Львівської облдержадміністрації Михайла Цимбалюка, має потужну арену  загальнонаціонального рівня, збудовану із застосуванням сучасних світових технологій. Комфорт трибун, ідеальне поле, де чудово прижився газон зі Словаччини, хороша видимість навіть із крайніх точок завдяки вдало розрахованому куту розташування крісел, сучасна система безпеки (400-метрова пішохідна зона по периметру арени забезпечує на випадок потреби швидку евакуацію присутніх), президентська та VIP-ложі, достатня кількість фастфудів, фешенебельний ресторан на 1700 місць, міцна і надійна прозора покрівля, яка пропускає на газон сонячне проміння, — ось неповний перелік переваг. 

...І ожила історія. Фото Укрінформу

— Ідеального стану арена набуде вже найближчим часом, — запевнив Борис Колесніков. — Будівельники доводитимуть стадіон до ладу до кінця першої декади листопада і всі роботи завершать до 15 числа,  тобто дати дебютного тут футбольного матчу між збірними України та Австрії. А навколишню територію впорядковуватимуть до весни.

Волонтери «дали жару»

Задля чого ж так поспішали з відкриттям? Звісно, не лише тому, що, відповідно до вимог УЄФА, стадіон необхідно «обкатати». Прагнули подарувати львів’янам та гостям міста яскраве свято, передовсім зорієнтоване на молодіжну аудиторію. І воно молоді сподобалося.

Прелюдією до шоу стали виступи популярних львівських виконавців Владислава Левицького, Наталки Карпи, Адріани, Павла Табакова. Мовою танців юні виконавці розповіли та відтворили найяскравіші факти з історії міста Лева й краю, одвічну боротьбу темних і світлих сил, перемогу Добра над Злом. Яскравості, емоцій і енергетики не бракувало! Їх додавали  номери з вогнем. А як граціозно походжали артисти на ходулях!

Спортивна слава міста Лева подає приклад. Фото УНІАН

Організаторам вдалося не переситити дійство надмірною «шароварщиною» та фольклором: на святі було цікаво і молодим, і людям середнього віку, кожен глядач насолоджувався своєю картинкою. Творці церемонії скомпонували номери так, аби вдосталь було і фольклорних, і сучасних ритмів. А ще молодь тішила своєю талановитістю, адже лише сотня з 2000 осіб, залучених до концертної програми, були професійними артистами. Решта — волонтери. Зате як завзято витанцьовували!

Як завжди, зачарувала й згуртувала своєю експресійною емоційністю співачка Руслана, змусивши присутніх рухатись у ритмі мелодії її нового спортивного хіта. Бурхливими оваціями присутні зустрічали уславлених львівських спортсменів — тих, хто виборював на найпрестижніших змаганнях найвищі нагороди: легендарних  «карпатівців» Ігоря Кульчицького, Андрія Баля, Ростислава Поточняка, Степана Юрчишина.

Не бракувало на спортивному новосіллі і поважних гостей. Щоправда,  обійшлося без гучних промов. А те, що до церемонії відкриття залучили дітей, то в цьому є глибокий символізм, вважає Борис Колесніков. Бо стадіон споруджено для юних! Хай виростають фізично й морально здоровими, загартованими, а вже тоді підкоряють спортивні вершини.

Виступ американської зірки Анастейші трансформувався в масову дискотеку — холоднеча та запальні мелодії її пісень, що звучали «на живо», покликали всіх до танцю. Гарним видовищем потішило присутніх піротехнічне шоу.

…Після свята сюди знову повернулися будівельники. Доробляти, що не встигли. Впорядковувати навколишню територію, прокладати дороги. Адже сам комплекс нині готовий лише на 87%.

Відкриття стадіону стало генеральною репетицією і тестом для господарників міста — є ще час налагодити  транспортне сполучення нової арени з центральною частиною Львова, аеропортом і головним залізничним вокзалом.

ДОВІДКА «УК»

Львівський стадіон розрахований на 34 915 уболівальників. Конструкція місць спроектована таким чином, аби створювати максимальний ефект присутності глядачів на полі. Усі місця розміщені під накриттям, частина якого буде прозорою. Вартість будівництва арени — близько 2,4 млрд грн, що вдвічі більше його варшавського «побратима». На відкритті були присутні понад 30000 глядачів.