ПІДРОБІТОК

Як студенту під час канікул можна відпочити й заробити

Дмитро ГОНЧАРОВ
для «Урядового кур’єра»

Зараз сезон відпочинку. Кияни досить активно купаються. Пляжів у місті чимало. А оскільки  канікули  у студентів вишів, ми вирішили з’ясувати, чи реально молодим людям знайти собі тимчасову роботу. Адже хтось повинен прибирати території відпочинку, рятувати відпочивальників за потреби та розважати їх.

Робота за прилавком

У Гідропарку, перш ніж потрапити до води, потрібно пройти крізь ряди кіосків, де торгують пивом та шаурмою. Неподалік від пляжу збудовані літні навіси кафе. Цікавлюсь місцем роботи для молодика, готового працювати. На жаль, звертатися сюди вже запізно. Персонал для кафе чи кіосків добирається заздалегідь. Проте трапляються в житті несподіванки, заспокоїв студент Максим. За потреби хазяїн торговельного майданчика може оголосити про вакансію будь-коли. Тоді при вході або біля віконця кіоска з’являється папірець з написом «Терміново потрібен...». Як зазначив співбесідник, можуть узяти людину без досвіду роботи й навіть санітарної книжки. Офіційне працевлаштування також можна проігнорувати. Все залежатиме від домовленостей із хазяїном. Буває, що на роботу покличуть сьогодні, а документи можна піднести й пізніше.

Щодо зарплати, то вона стартує від 100 гривень за день. Здається, непогана сума, та не слід забувати, що робочий день треба починати о 8–9 годині ранку, а закінчитися він може й за північ. І дуже добре, якщо метро поряд. В іншому разі зароблене доведеться витрачати на таксі. Слід врахувати, що працювати 3–4 місяці з ранку до ночі не всі зможуть. Тому доводиться трудитись разом із напарником. Тобто за місяць  можна отримати до півтори тисячі гривень.

Декотрі керівники пляжних кафе можуть говорити про невелику заробітну платню, пообіцявши, що працівникам компенсують чайовими від клієнтів. Проте вірити цьому не варто. Фінансова винагорода від відвідувачів якщо й буде, то мізерна.

Героєм-рятівником можеш бути ти

Найбільшим роботодавцем на пляжах Києва не дарма вважається комунальне підприємство «Плесо», яке займається дотриманням порядку на цій території: Як зазначив заступник генерального директора  КП «Плесо» Денис Рудник, сьогодні їхньому підприємству потрібні рятівники, прибиральники, а також люди, яких зазвичай називають майстрами на всі руки.

Усі ці вакансії розраховані  на молодь. Але переважно на хлопців. Дівчат беруть не дуже охоче, бо роботу на сонці, вважається,  чоловіки  переносять краще.

Отже, рятівник. На кожному міському пляжі їх повинно бути чотири. Двоє працюють, двоє відпочивають. Міняються щодві години. Робота —  доба через дві. Графік дозволяє мати вільний час, заробітна платня наче й не дуже велика — 1800 гривень (з урахуванням податків приблизно 1600 грн), проте й робота не складна. На щастя, жахливі випадки трапляються не щодня. Однак на цю посаду можуть розраховувати лише  юнаки з доброю фізичною підготовкою. Сьогодні в КП «Плесо» вже працює 80 рятівників, але потрібно ще 40. Тож якщо відчуваєте бажання допомагати людям, варто спробувати.

Робочий сезон рятівника закінчується 30 вересня, але якщо добре себе зарекомендуєте, можуть залишити надалі. І після курсів підвищення кваліфікації навіть збільшать зарплатню.

Чистота та благоустрій

Прибиральників на кожному пляжі працює по двоє-троє. Більше лише на «Центральному». Робота цікава тим, що надає багато вільного часу. Перший раз пляж необхідно прибрати з шостої до дев’ятої години ранку, другий — вже ввечері, з шостої до восьмої години. На пляжі залишається тільки один черговий прибиральник. Заробітна платня 1500 грн (приблизно 1300 грн «чистими»). Залишилося до 20 вакансій.

Робітник будівельної бригади. На мій погляд, найцікавіша робота, але й найскладніша. На одному з пляжів розмовляв з хлопцями, що вже працюють. Кожен з них має навички у слюсарній та столярній справах. Вміє поратися з цементними розчинами. На самому пляжі роботи в них вже майже не залишилось — у минулі вихідні встановили останні кабінки для переодягання. Але в цьому році планує завантажити роботою будівельно-ремонтна дільниця КП «Плесо». Усе літо комунальники  виготовлятимуть лави, урни для сміття та інший інвентар для себе.

Як зазначив Денис Миколайович, робітника такої бригади вони готові взяти не лише на літо, а й на постійній основі. І навіть зарплата непогана — 2 500 грн. Потрібно лише, щоб людина мала хоч якесь посвідчення про спеціальну освіту. На сьогодні «Плесо» ладне запросити десять таких робітників.