СИТУАЦІЯ

Попри призначення додаткових потягів, квитків не вистачає

Налякані скороченням нерентабельних поїздів пасажири періодично здіймають паніку щодо неможливості придбати квитки на новорічно-різдвяні свята. Укрзалізниця щоразу заспокоює. Відстежуючи та аналізуючи пасажиропотоки на цей час, вона за результатами моніторингу призначає додаткові потяги. У відомстві ще вчора запевняли, що вільні місця є на усі дати передноворічного тижня. Зокрема станом на 5 грудня 2011 року на поїзди Львівського напрямку (Київ—Львів, Київ—Івано-Франківськ, Київ—Ковель, Київ—Тернопіль) у вільному продажу були: на 28 грудня — 300 місць, на 29 грудня — 66, на 30 грудня — 159, на 31 грудня — 436 місць. 

Однак вчора у полудень жодного квитка на поїзди львівського та кримського напрямків ні на 29, ні на 30 число в касах не було. І це попри ті 20 додаткових поїздів на різних напрямках, які Укрзалізниця тільки що призначила для забезпечення пікових перевезень пасажирів під час зимових свят. Йдеться про 6 потягів, виділених Південно-Західною залізницею; 5 — Придніпровською; 4 — Південною, по 2 — Одеською і Донецькою та 1 — Львівською.

Оптимізму тим, хто ще не придбав квитка, можливо, додасть те, що робота з вивчення попиту та  призначення додаткових поїздів на найпопулярніші напрямки триває. Однак варто зважати, що спроможність перевізників не безмежна. Недарма ж залізничники завжди радять пасажирам завчасно планувати поїздки і обирати для подорожей не лише вихідні, а й будні. Та й напередодні свят виїздити не тільки у вечірній час.

 — Ми розуміємо, що більшості пасажирів  зручно виїжджати поїздом  у п’ятницю увечері, — констатував перший заступник начальника головного пасажирського управління Укрзалізниці Ігор Бреус. — Але вивезти всіх, скажімо, з Києва, в один день і в один час  фірмовими поїздами на нижніх полицях у купе не можемо.

Для тих, хто ще планує придбати квитки, публікуємо весь перелік уже призначених додаткових поїздів і хочемо сподіватися на призначення нових у зв’язку з таким стрімким зростанням попиту.

Можливо, й справді не все втрачено, адже торік для того, аби задовольнити мандрівників, охочих подорожувати в новорічно-різдвяні свята, Укрзалізниця призначила аж 62 додаткових поїзди.

Втішає й той факт, що і в наступному році залізничники продовжать благодійну акцію з безкоштовного перевезення дітей-сиріт та дітей-інвалідів. Таке рішення нещодавно схвалила рада залізниць України.  Цією пільгою зможуть скористатися діти віком до 16 років, які належать до категорій дітей-сиріт та дітей-інвалідів, що залишилися без піклування батьків, дітей-інвалідів всіх категорій, дітей військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків, дітей загиблих шахтарів та залізничників. Акція поширюється на плацкартні вагони швидкісних поїздів внутрішнього сполучення та приміські поїзди.