ВТРАТА

Завтра 9 днів, як пішов із життя один із кращих дресирувальників світу — генеральний директор Національного цирку України Володимир Шевченко

Більшу частину життя  (свій перший номер з шістьма хижаками він виконав перед публікою в 14 років) Володимир Шевченко дресирував левів і тигрів. Через його руки пройшли понад 160 хижаків. З 1972 року номери Володимира Шевченка і його дружини Людмили були візиткою Київського цирку, брендом, відомим у всьому світі.

Володимира Шевченка за життя називали легендою, він належав до п’ятірки кращих дресирувальників світу. На манежі він творив дива. Один з найвідоміших його трюків — «Аргентинське танго з левицею». Шевченко кілька місяців привчав хижака ставати на задні лапи і класти передні йому на плечі. Номер, в якому дресирувальник виконав танго з левицею під музику, прогримів на весь світ. За цей трюк його називали «тим, хто танцює з левами». Аналогічна історія була і з хижаками-наїзниками. Володимир Шевченко разом із дружиною Людмилою навчив левів їздити верхи на коні. На запитання: «Чи не боїтеся ви працювати з хижаками» він незмінно відповідав: «Звичайно, боюся. Але той, хто займається екстремальною професією, реагує швидше, ніж звичайна людина, на несподіванки і ситуації, які виникають у процесі роботи».

Незважаючи на серйозні травми, він ніколи не думав відмовитися від улюбленої справи. Талант його був багатогранним: дресирувальник, артист (Володимир Шевченко знявся в трьох фільмах: «Розсмішіть клоуна», «Вантаж без маркування», «Чарівне коло»), каскадер (у фільмі «Гіперболоїд інженера Гаріна» стрибав з п’ятого поверху, на зйомках стрічки «Війна і мир» виконував трюки на конях), адміністратор.

За словами менеджера зі зв’язків з громадськістю Національного цирку Олега Кия, у Володимира Шевченка був свій стиль управління. Будь-який керівник — це адміністративна людина. А Володимир Шевченко був передовсім великим артистом. І його стиль управління був зовсім іншим — творчим. Він привніс у керівництво Національним цирком людяність і відкритість. Його управління не було сухим і адміністративним, адже на перше місце він ставив артиста.

Фото з сайту omotja.com.ua

Звичайно, державним підприємством дуже не просто керувати, враховуючи вічний грошовий голод, і для того, щоб дати публіці більш якісну і престижну програму, Володимиру Шевченку доводилося користуватися власним авторитетом артиста і значущої фігури в сфері циркового мистецтва. За невеликі гроші він умів робити великі програми.

— Під керівництвом Володимира Шевченка Національний цирк показував світовій аудиторії найбільш якісні й цікаві програми. Саме з ним Національний цирк України підсилив свій імідж не тільки в Україні, а й у світі, — вважає Олег Кий. Як відомо, цирк — не просто мистецтво, це особливий світ. Напевно, артистом цирку треба народитися. Не випадково в цьому середовищі побутує вислів — «він цирковий».

Симпатії взаємні — інакше не цілувалися б

Це людина, яка народилася і живе «у цирковій стружці», яка увібрала з дитинства той неповторний дух, який властивий тільки одному мистецтву у світі — мистецтву цирку.

 Володимир Шевченко був справжнім «цирковим». І мати, і батько його були дресирувальниками, сам він закінчив Державне училище естрадно-циркового мистецтва і теж зайнявся дресурою. Все його життя пройшло в українському цирку, саме йому він віддав весь свій талант. В одному зі своїх інтерв’ю в 2008 році Володимир Шевченко сказав: «Ми з Людмилою нерозлучні вже 45 років. За радянських часів на афішах писали: «Виступають артисти Московського цирку». Але в кожному інтерв’ю ми говорили закордонним журналістам, що ми українські артисти з Києва (я тоді був директором Українського циркового колективу)».

За час своєї роботи він знайшов спільну мову зі 160 тиграми і левами. Фото Володимира ЗАЇКИ

За досягнення в галузі циркового мистецтва Володимир Шевченко удостоєний звання «Народний артист України». Нагороджений  медаллю ім. В. Дурова, «Срібною гілкою» (Італія), «Золотою медаллю Парижа», «Золотий орел» (Японія), «Золотою медаллю Міжнародної ліги артистів цирку вар’єте» (Франція).

Але, напевно, краще, ніж нагороди, розкажуть про життя великого майстра циркові номери, які він зробив, учні, з яких він виховав талановитих артистів, глядачі, які йдуть до створеного ним цирку як на зустріч з дивом.

49 років поруч з Володимиром була його дружина Людмила. Фото Володимира ЗАЇКИ

Автору цих рядків пощастило поспілкуватися з Володимиром Шевченком. У вересні минулого року Національний цирк України презентував нову програму. Володимир Шевченко розповідав про творчі плани, жартував так, як умів тільки він: з грубуватим, але добрим гумором. Нова програма називалася «Просто супер». Напевно, ці ж слова варто висловити і на адресу самого Володимира Шевченка. Все, що він зробив за своє 66-річне життя, можна наректи саме так: «просто супер».