ПРОРВАЛО

Чинні чемпіони світу та Європи не збираються ділитися титулами 
 

Вісенте дель Боске — людина неординарна. Чого варта лише історія, яку розкопали місцеві журналісти. Виявляється, план на півфінальний матч чемпіонату світу-2010 в ПАР проти німців головному тренеру збірної Іспанії підказали його підопічні — зірки «Барселони» Карлес Пуйоль та Жерар Піке. Судячи з того, що згодом капітан «Червоної фурії» Ікер Касільяс підняв над головою Кубок світу, тактичний задум виявився вірним.

На старті нинішньої європейської першості наставник піренейців учергове здивував фахівців і вболівальників. Майже кожен з них намагався вгадати, хто з форвардів вийде на поле у складі іспанців на перший матч з Італією. Вибір у тренера був багатющий: переможці Ліги чемпіонів Фернандо Торрес і Хуан Мата з «Челсі», лідер атак «Атлетика» з Більбао Фернандо Льоренте, який у травні грав у фіналі Ліги Європи, півфіналіст чемпіонської Ліги Педро з «Барселони».

Яким же було здивування, коли 10 червня на поле польської «Арени- Гданськ» номінальні господарі вийшли взагалі без нападаючих. Іншими словами, дель Боске вирішив зіграти з італійцями за дивною схемою 4-6-0. Головні конкуренти на вихід з групи С розійшлися миром — 1:1. Єдиний м’яч у складі чинних чемпіонів світу та Європи забив півзахисник Фабрегас, який діяв на позиції центрфорварда.

Фахівці кажуть: Фернандо Торрес тільки розминається. Фото з сайту lifesport.ru

Інша річ — наступний суперник піренейців. Ірландія не брала участі в найпрестижніших турнірах на рівні збірних цілу вічність — десять років. Пауза на користь кельтам не пішла: мрії про вихід у чвертьфінал практично поховав вже перший суперник Роббі Кіна та його партнерів — Хорватія. Тому в другому турі дель Боске з легким серцем кинув у бій Торреса. За довіру один з найдорожчих гравців світу віддячив 61-річному наставнику двома забитими м’ячами.

Встиг відзначитися і Фабрегас, який цього разу провів на полі лише сімнадцять хвилин, замінивши саме автора дубля. Ірландія стала першої командою на турнірі, яка втратила всі шанси на продовження боротьби вже після двох матчів. Натомість іспанці наздогнали в турнірній таблиці хорватів, в обох команд по чотири очки. В останньому турі лідери зустрічаються між собою.

Журналісти одразу ж прорахували цікавий варіант, за якого дель Боске і наставник картатих Славен Біліч можуть залишити грізну «Скуадру Адзурру» за бортом турніру. Якщо іспанці з хорватами розійдуться миром — 2:2, а італійці з будь-яким рахунком обіграють ірландців, у трьох команд виявиться по п’ять очок. Але за різницею забитих і пропущених м’ячів серед трійки претендентів Італія виявиться третьою зайвою.

На Євро-2004 в Португалії такий сценарій вже ставав реальністю. Тоді в аналогічній ситуації Швеція і Данія вирішили не псувати собі нерви — 2:2. Італійські зірки, яких, до речі, вісім років тому очолював саме Джованні Трапаттоні, змушені були повернутися додому.

Сам дель Боске на прес-конференції заявив, що у заключному матчі з Хорватією його команда буде грати лише на перемогу.

— Зрозуміло, ми намагатимемося виграти. Ні про які — 2:2 не може бути і мови, — пообіцяв Маестро.

ПРЯМА МОВА

Джованні ТРАПАТТОНІ, 
тренер збірної Ірландії:

«Ми знали, з чим нам належить зіткнутися. Знали, наскільки сильна Іспанія, особливо — в середній лінії. На жаль, знову пропустили швидкий гол. Це відразу руйнує усю твою тактику. Що це означає в матчі з іспанцями, ви бачили самі. З Італією ж гратимемо так, щоб нам не було соромно перед нашими чудовими уболівальниками. Якщо футболісти забудуть, я нагадаю їм, як здорово поводилися трибуни. Мені дуже їх шкода».

Чезаре ПРАНДЕЛЛІ,
тренер збірної Італії:

«Ми розчаровані, оскільки команді, яка показує більш симпатичний футбол і створює момент за моментом, слід вирішувати всі питання заздалегідь. Коли ти маєш перевагу і відчутно більше володієш м’ячем, треба вміти вбивати інтригу, інакше будь-який удар або рикошет може позбавити тебе всього. Треба бути більш рішучими і діяти ефективніше біля чужих воріт. Не думаю, що нам не вистачило характеру, але в двох останніх матчах приблизно з 60 хвилини ми здаємо у фізичних кондиціях».

Славен БІЛІЧ,
тренер збірної Хорватії:

«Зараз я не хочу обговорювати наш наступний матч з Іспанію. У нас ще багато часу для аналізу. Після двох турів наша команда має в своєму активі чотири очки, і це хороша ситуація. Я оптимістично налаштований як щодо наступної зустрічі, так і всього турніру. Здобудь ми шість очок, було б ще краще, однак і зараз непогано. Хорватія не очікувала нічого подібного, але у нас як і раніше є шанс вийти з дуже складної групи. Це феноменальний успіх».

ТАБЛО «УК»

Група С

Італія — Хорватія — 1:1

Голи: Пірло (39) — Манджукіч (72)

Іспанія — Ірландія — 4:0

Голи: Торрес (4, 70), Сілва (49), Фабрегас (83)

Група C

      Команда     І     В     Н     П     М     О

1     Іспанія        2     1     1     0     5-1      4

2     Хорватія     2     1     1     0     4-2      4

3     Італія          2     0     2     0     2-2      2

4     Ірландія     2     0     0     2     1-7       0