ПРЕМ’ЄР-ЛІГА 

«Шахтар» у принциповому матчі обіграв столичне «Динамо» 
 

За кілька днів до матчу, який наввипередки називали головним поєдинком туру та всього чемпіонату, наважився провести опитування. Десять уболівальників зі стажем отримали такі запитання. Скільки жовтих карток отримають у суботньому протистоянні гравці обох команд? Скільки буде вилучень із поля? У чиї ворота і скільки разів пробиватимуть пенальті? Результати виявилися прогнозованими: десять «гірчичників» прогнозували відразу сім респондентів із десяти. Шестеро були впевнені, що за вилученнями гравців буде рахунок 1:1. А щодо пенальті, то тут теж нічия: п’ятеро чекали призначення пенальті у ворота господарів і стільки само у ворота гостей.

Чому вдався до саме такого опитування? А що ще залишалося робити в умовах «золотої лихоманки», яка почалася за добрий тиждень до протистояння грандів вітчизняного футболу?! Дуже висока ціна двобою на «Донбас Арені», в якому «Шахтар» прагнув наздогнати «Динамо» і потім вирішити долю чемпіонства в «золотому матчі», неабияк вплинула на навколофутбольні пристрасті. Сама гра поступово відійшла на другий план, а обговорювали насамперед майбутні дії суддів, які, мовляв, сплять і бачать, як «убити» одну з команд. І, схоже, нагнітання пристрастей таки позначилося на і без того складному, принциповому, нервовому й напруженому поєдинку.

Футбольні гранди наблизилися до «золотого матчу». Фото УНІАН 

Стадіон у суботу закономірно був заповнений ущерть. Більш того — на «Донбас Арені» цього дня навіть зафіксували рекорд відвідуваності, адже вперше тут зібралися 53 тисячі 207 уболівальників. А далі всі вони, а також телеглядачі 12 країн, куди транслювалось українське дербі, побачили значно сумнівніші «досягнення». Ідеться, звісно, про події наприкінці першого тайму: вилучення гравця киян, навколо якого досі точаться суперечки, мало не купу-малу, в якій попокричали й поштовхалися футболісти та тренери обох команд, вилучення наставника динамівців та асистента головного тренера гірників…

У другому таймі донеччани таки впоралися із суперником, який залишився в меншості, й вирвали дуже важливу перемогу. Могли забити й більше. Хоча ще за рахунку 1:0 «Динамо» мало чудовий момент зрівняти рахунок і ще не відомо, як у цьому разі далі розгорталися б події на полі. Та цього не сталося, і динамівці, неабияк розчаровані суддівством і результатом, насамперед прийняли рішення проігнорувати пресу. «Ви що, знущаєтеся?» — тільки й кинув журналістам замість коментарів капітан «Динамо» Олександр Шовковський. А ось наставник динамівців Юрій Сьомін таки на кілька хвилин прийшов на прес-конференцію і був дуже лаконічним. «Коментар у мене один, — почав він. — Суддя із самого початку не сприяв тому, щоб команди грали на такому чудовому стадіоні й показували гарний футбол. Ми з перших хвилин грали проти 14 гравців. Це вилучення Гармаша… Я такого в житті ще не бачив! Подивіться повтор…»

Певна річ, в іншому настрої перебував тренер гірників Мірча Луческу. Вилученню динамівця, на його переконання, передувала «дитяча помилка» самого гравця. «Думаю, ми всі заслуговуємо бути щасливими після такої гри, — зазначив «Містер». — І тепер дуже прагнемо зіграти ще й у «золотому матчі» за чемпіонство. Сподіваємося, що цей поєдинок таки відбудеться».

«Шахтар» зрівнявся з «Динамо» за кількістю набраних очок, а за різницею забитих і пропущених та результатом особистих зустрічей має перевагу. Попереду чотири тури, однак у донеччан складніший календар: чого, наприклад, вартий гостьовий матч проти «Металіста». Тобто «золота лихоманка» виходить на фінішну пряму, бо кожен наступний матч претендентів на чемпіонство справді на вагу золота. І можна тільки здогадуватися, які пристрасті вируватимуть навколо додаткового матчу в разі потреби його проведення для визначення чемпіона України.

ТАБЛО «УК»

 Прем’єр-ліга. 26-й тур.

Шахтар — Динамо — 2:0

Волинь — Ворскла — 0:0 

Арсенал —   Оболонь — 4:1   

Карпати     — Металлург Д —   0:2

Черноморець — Зоря — 2:3

Іллічівець — Таврія — 0:2   

Кривбас — Олександрія — 1:2

Матч Дніпро — Металіст відбувся вчора