ЗМІНИ

Знання чинних і нових правил пасажироперевезень позбавить від неприємностей

Після скандалів, які зчинила преса з приводу висадки з поїздів мам із дітьми, які не мали при собі документів, що підтверджують вік їхніх дітей, ситуація врешті нормалізувалася. Уже ніхто не звинувачує батьків, що вони мали б  знати, що з 22 липня 2011 року діє норма «Правил перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України».

Діти  зі свідоцтвами, дорослі  з паспортами

Може й справді хтось знав, але ж ніхто із перевізників документів не вимагав, то навіщо їх було возити з собою? Нині, аби уникнути конфліктів, Укрзалізниця вкотре нагадує, що посадка у вагон без відповідних документів забороняється. Оригінал документа, яким підтверджується вік дитини, треба пред’являти провіднику під час посадки у поїзд та на шляху прямування. Якщо таких документів немає, начальник поїзда має право оформляти доплату до дитячого квитка для проїзду дитини.

Про це пасажирів попереджають касири під час оформлення дитячих проїзних документів. Звучать оголошення на вокзалах по гучномовцях Окрім того, невдовзі відповідні оголошення будуть розміщені на вокзалах біля кас та на інформаційних табло. А ще розпочато друкування відповідних нагадувань  безпосередньо на проїзних документах.

Варто нагадати й про те, що діти до шести років перевозяться безплатно. Однак якщо пасажир перевозить двох і більше дітей, то право безплатного проїзду має лише одна. Для решти необхідно придбати квитки, оскільки вони займатимуть окремі місця у вагоні. Вартість дитячого квитка становить 75% вартості квитка дорослого.

Аби  не трапилося неприємностей в дорозі з дорослими пасажирами, які виїздять залізницею за кордон, варто нагадати, що 5 червня 2012 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 22-1 Закону України «Про залізничний транспорт» (щодо відповідальності перевізників, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення). Згідно з ним перевізник зобов’язаний до початку подорожі перевірити наявність у пасажира паспорта або документа, що його замінює (проїзний документ дитини, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка). Якщо мандрівник не пред’явив необхідні документи, то йому мають право відмовити у перевезенні. У разі невиконання цієї вимоги перевізник сам несе відповідальність, передбачену законом.

Чиї діти — для Укрзалізниці не байдуже. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

Найпопулярніший маршрут  до моря

Схоже, що всі ці зміни, хоча й створили певні незручності на етапі їх впровадження, однак на величині пасажиропотоку не позначилися. Навпаки, з початком курортного сезону він зріс. За даними прес-служби Укрзалізниці, послугами перевізника лише за перший місяць літа скористалося понад 5,5 млн осіб. Найінтенсивніший пасажиропотік спостерігається у кримському напрямку (за червень туди було перевезено понад 1 млн осіб).

Задля якомога повнішого задоволення потреб пасажирів у перевезеннях, залізничники додатково задіяли для цих цілей 178 вантажних локомотиви. Таке рішення прийняли у зв’язку зі старінням парку пасажирських локомотивів та їх зростаючим дефіцитом. І хоча це неефективно з точки зору використання потужностей і призводить до фінансових втрат перевізника, однак іншого виходу немає.

Окрім того, для забезпечення підвищеного попиту в курортний сезон Укрзалізниця, окрім цілорічних графікових поїздів до місць масового відпочинку (Крим, Карпати), призначила 89 пар літніх поїздів. А для перевезення організованих груп пасажирів (дітей до місць відпочинку під час зміни в пансіонатах і таборах) виділила на окремі дати 5 додаткових разових поїздів. Також до послуг мандрівників понад 5000 пасажирських вагонів, з них майже 1,8 тис. обладнані системою  кондиціювання, інші — оснащені системою примусової вентиляції. Оновлено й постільну білизну: у вагонах СВ — 5164 комплекти, купейних та плацкартних — 200953 комплекти.

Окрім 38 вітчизняних літніх поїздів у межах України пасажирів перевозять 46 літніх графікових поїздів формування залізниць Росії, Білорусі та інших країн (з них 39 пар курсують до Криму). Зроблено все й для того, щоб уникнути черг у пунктах продажу на період збільшення пасажиропотоку. З цією метою відкрито 160 додаткових квиткових кас для оформлення проїзних документів у дальньому та приміському сполученні. Ті, хто подорожує залізничним транспортом, але бажає взяти з собою автомобіль, можуть скористатися послугами вагонів-автомобілевозів, які курсують у складі пасажирських поїздів №12/11 Київ — Сімферополь та №156/166 Київ — Дніпропетровськ.

Наскільки всі ці старання Укрзалізниці влаштують мандрівників, стане зрозуміло по закінченню курортного сезону. Перевізник, як завжди, підбиватиме підсумки восени. Хотілося, щоб там знайшли відображення й ті негаразди, з якими зіткнулися пасажири. Такий аналіз дав би можливість уже в  найближчому майбутньому поліпшити сервіс на залізничному транспорті.