ПОДІЯ

У Харкові відкрили навчально-тренувальний центр для команд-учасниць
чемпіонату Європи з футболу  2012 року «Сонячний»

Перший  символічний гол на  смарагдовому килимі  поля  нового стадіону забив у ворота віце-прем’єр-міністр—міністр інфраструктури Борис Колесніков. Він прибув до Харкова для участі в урочистостях з нагоди відкриття ще одного об’єкта до Євро-2012. Збудовано його на кошти Південної залізниці на одному з майданчиків її лікувально-оздоровчого центру для дітей «Сонячний», розташованого в лісопарковій зоні.

До складу навчально-тренувального центру, окрім обладнаного системою автоматичного поливу стадіону, двох трибун на 4924 місця, підтрибунних приміщень і відповідної інфраструктури, входять також  тризірковий мотель на 21 номер і стоянка на 250 машин та 30 автобусів. На підготовку тренувальної бази витрачено близько 40 мільйонів гривень. А ще  близько 10 мільйонів Південна залізниця планує освоїти на реконструкції двох корпусів дитячого табору, що додатково дасть близько 80-ти номерів для проживання футболістів з команд-учасниць Єврочемпіонату-2012.

Борис Колесніков високо оцінив споруджений  комплекс «Сонячний». Передбачається, що саме тут базуватиметься одна з кращих футбольних збірних Європи. Остаточно це буде визначено після жеребкування команд 2 грудня. Віце-прем’єр-міністр також повідомив, що після Євро-2012 навчально-тренувальну базу передадуть у спільне користування Південної залізниці та обласної державної адміністрації. У майбутньому там планують створити  дитячо-юнацьку спортивну школу.

Борис Колесніков зазначив, що цьогоріч в Україні буде здано в експлуатацію всі об’єкти Євро-2012. Найслабшою ланкою в підготовці залишається персонал. «Держава 20 років була за бортом процесів, що відбуваються в Європі. В СРСР не було міжнародних аеропортів, окрім «Шереметьєво-2». Єдине можу сказати точно: якщо поглянути на сучасну українську молодь, то не залишається сумнівів, що ми будемо готові на найвищому рівні», — зазначив віце-прем’єр. Він також підкреслив, що після здачі всіх об’єктів залишиться лише провести інсталяцію устаткування і навчити персонал в міжнародних аеропортах.

Сам аеродромний комплекс Харківського міжнародного аеропорту планується ввести в експлуатацію наприкінці жовтня. У зобов’язаннях з підготовки до Євро-2012 терміном здачі цього об’єкта значиться березень 2012 року. «Втім, якщо будівельники та авіатори нас переконають, ніщо не завадить здати злітно-посадкову смугу в останній декаді жовтня 2011 року», — підкреслив урядовець.

Він також повідомив, що того ж місяця на пункті пропуску «Гоптівка» буде проведено нараду за участю прикордонників з усієї України. «Я буду вимагати негайного виконання контрактних зобов’язань, — наголосив Борис Колесніков. — Уряд виділив Прикордонній службі 40 млн грн, але вони не освоєні. Прикордонна служба досі не може належно підготуватися до першості. Значить, потрібно вживати жорсткіших заходів до тих, хто не виконує своїх зобов’язань».