СВЯТКОВІ БУДНІ

Часто престижні нагороди наші атлети здобувають не завдяки, а всупереч обставинам

По закінченні попереднього олімпійського сезону Ольга Саладуха пішла у декретну відпустку. 1 червня 2009 року в сім’ї відомої легкоатлетки і велогонщика Дениса Костюка народилася дочка Діана. Повернувшись у сектор для потрійного стрибка, 28-річна вихованка донецької школи «королеви спорту» не стала гаяти часу. 29 липня на одному з етапів «Діамантової ліги» у Стокгольмі Ольга вперше у своїй кар’єрі подолала гросмейстерську позначку в п’ятнадцять метрів. Дворазова чемпіонка світу Яргеріс Савіньє з Куби залишилася другою з результатом 14.87.

Тож не дивно, що під час головного старту сезону — чемпіонату світу з легкої атлетики в південнокорейському місті Тегу Ольга Саладуха знов піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу пошани. Вона випередила грізних суперниць — лідера світового рейтингу Ольгу Рипакову з Казахстану, Катерину Ібаргуен з Колумбії та кубинку Яргеріс Савіньє. Так лідер української збірної у потрійному стрибку зробила серйозну заявку на успіх у найпрестижніших змаганнях чотириріччя — літніх Олімпійських іграх-2012 у Лондоні.

Сьогодні найкращі вітчизняні атлети здобули 164 олімпійські ліцензії у дев’яти видах спорту — легкій атлетиці і плаванні, кульовій стрільбі і сучасному п’ятиборстві, стрибках у воду і кінному спорті, академічному веслуванні та стрільбі з лука.

Нагадаю, що на минулих Олімпійських іграх-2008 в Пекіні — найуспішніших для українських спортсменів — вони вибороли рекордну кількість нагород — 27. Великі надії подає молода зміна. Торік на перших Юнацьких Олімпійських іграх у Сингапурі юні атлети здобули 10 золотих, 9 срібних та 16 бронзових медалей і посіли третє місце в неофіційному командному заліку серед понад двохсот країн світу.

— На жаль, часто нагороди здобували не завдяки, а всупереч обставинам, виростали виключно з крові й поту наших спортсменів і тренерів, завдяки надлюдським зусиллям, — наголосив під час урочистостей з нагоди відзначення Дня фізичної культури і спорту голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін. — За 20 минулих років в Україні майже нічого не створено в інфраструктурі — за винятком чотирьох футбольних арен у Києві, Донецьку, Львові та Харкові, які збудовані або реконструюються завдяки проведенню Євро-2012, кількох льодових ковзанок та кількох сотень спортивних майданчиків.

За статистикою, в країні — понад 104 тисячі спортивних споруд, але вони часто або занедбані, або існують лише на папері. Єдиний всеукраїнський реєстр спортивних споруд, створений торік у грудні, дає можливість відстежити, як вони працюють і в якому стані перебувають. Найчастіше — не в найкращому…

Зарадити справі має концепція загальнодержавної цільової програми розвитку фізичної культури і спорту, яку уряд України схвалив минулого тижня. Планується, що фінансування програми на 2012-2016 роки становитиме понад 32 млрд гривень.

Нині наша країна готується до проведення молодіжного чемпіонату світу з хокею у другому дивізіоні, світової першості-2012 з фехтування, що пройде у Києві, юнацького чемпіонату світу з легкої атлетики-2013 у Донецьку, фінальної частини чемпіонату Європи-2015 з баскетболу. Найамбітніший спортивний проект — проведення у чотирьох українських містах фінальної частини континентальної першості з футболу. Право на проведення Євро-2012 — свідчення того, що світова спортивна спільнота дедалі більше довіряє нашій країні.