ЛІГА ЄВРОПИ

Квола гра підопічних Юрія Сьоміна стала головним  розчаруванням чергового ігрового дня  

Валерій РЕКУНОВ, 
«Урядовий кур’єр»,
Стамбул — Київ

Взимку нинішнього року динамівці буквально розтрощили «Бешикташ» із рахунком  4:1 в 1/16 фіналу Ліги Європи. Минулого четверга у Стамбулі на поле добре знайомого киянам стадіону «Іненю» у складі гостей вийшли сім учасників того пам’ятного розгрому. Побачене кардинальним чином відрізнялося від подій восьмимісячної давнини.

За цей час багато води спливло у Босфорі. Був відправлений у відставку німецький тренер-невдаха «Чорних орлів» Бернд Шустер. Але основні виконавці у турецькій команді залишилися ті ж самі. У той же час колишній блиск зірок клубу — португальських легіонерів Рикарду Куарежми, Угу Алмейди, Сімау значною мірою потьмянів. Ця обставина тим часом жодним чином не завадила господарям здобути надзвичайно важливу у стратегічному плані перемогу.

Чим можна пояснити першу у груповому турнірі поразку українського віце-чемпіона? Відповідь, на мій погляд, очевидна: «Динамо» не тільки зупинилося в своєму розвитку, а й зробило величезний крок назад.

Марка Девич із партнерами мчать у футбольну весну. Фото Укрінформу

Молодий талант біло-блакитних Денис Гармаш у першому таймі отримує чергове попередження і після перерви залишається в роздягальні. Наступну зустріч у Великій Британії гравець, якого Олег Блохін запросив до лав збірної, пропустить через власну нестриманість.

Артем Мілевський під час розіграшу стандартних положень мав відповідати за центрального захисника господарів Коркмаза. Але в ключовий момент не встежив за своїм підопічним, який відзначив своє 29-річчя переможним голом. В той же час наш єдиний форвард за 90 хвилин не завдав жодного удару по воротах суперника.

Бездарно загубив перспективний момент у середині першої 45-хвилинки його найближчий друг Алієв. Невідомо де розчинилася і снайперська влучність штрафних ударів півзахисника. Сьогодні про те, що Олександр мав замінити блискучого універсала Романа Єрьоменка, який перейшов до казанського «Рубіна», вже ніхто не згадує. Дует легіонерів Карлос Корреа—Мілош Нінкович більше нагадує валізу без ручки: нести важко, кинути  поки що ніхто не наважується.

Після фінального свистка Юрій Сьомін з якогось дива сказав, що у другому таймі його підопічні повністю перехопили ігрову ініціативу. Це одкровення настільки вразило вітчизняних журналістів, що вони буквально вклякли на своїх стільцях. А головний тренер привітав гравців «Бешикташа» з перемогою і подякував усім за увагу.

Тим часом український віце-чемпіон, який ще два роки тому грав у півфіналі Ліги Європи, близький до того, щоб завершити свою єврокубкову кампанію вже за місяць.

Єдиною світлою плямою для уболівальників залишається «Металіст». Щоб вийти до 1/16 фіналу, харків’янам потрібно в наступному турі вдома не програти віденській «Аустрії».

— У другому таймі команда перебудувалася і моментами демонструвала дуже непоганий футбол, — зазначив на прес-конференції Мирон Маркевич. — Рахунок 3:1 закономірний, хоча шведи грамотно побудували гру і не дали нам розгулятися.

Поступившись у рідних стінах бельгійському «Стандарту», втратила навіть теоретичні шанси втрутитися в суперечку лідерів групи В «Ворскла».

За два тури до завершення групового етапу чотири клуби забезпечили собі путівки до плей-оф. Це бельгійський «Андерлехт», іспанський «Атлетик» та два представники Нідерландів — ПСВ і «Твенте».

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи, 4 тур

Група Е

Бешикташ — Динамо (Україна) — 1:0

 Гол: Егемен (66)

Маккабі — Сток Сіті — 1:2

Голи: Колаутті (90) — Уайтхед (51), Крауч (54).

                         І     В     Н     П     М      О

Сток Сіті         4     3     1     0     8-3    10

Бешикташ       4    2     0      2     7-4     6

Динамо            4     1     2      1      3-3     5   

Маккабі           4     0    1      3      3-11    1

1 грудня. Сток Сіті — Динамо, Маккабі — Бешикташ.

Група G

Металіст (Україна)  Мальме — 3:1

Голи: Тайсон (46, 57), Фінінью (90) — Ранегі (65)

Аустрія — АЗ — 2:2

Голи: Ортлехнер (58), Баразіте (61) — Ельм (19), Верблом (35).

                           І     В     Н     П     М     О

Металіст        4     3     1      0     10-4  10

АЗ                      4     1     3      0      9-6    6

Аустрія           4     1     2      1      7-7    5

Мальме           4     0     0      4      4-13  0

30 листопада. Металіст — Аустрія, Мальме — АЗ.

Група B

Ворскла (Україна) — Стандард — 1:3

Голи: Курилов (5), — Сейхас (17), Кану (45), Чіте (74).

Копенгаген — Ганновер — 1:2

Голи: Дойє (76) — Шлаудрах (71), Штиндль (74). 

                          І     В     Н     П     М     О

Стандард      4     2      2       0     6-1    8

Ганновер      4     2      2       0     6-4    8

Копенгаген  4     1      1       1     4-7   4

Ворскла        4     0      1       3     2-6   1

30 листопада. Ворскла — Копенгаген. Стандард — Ганновер.