ФРИСТАЙЛ

Про вплив «монети» на піруети

Чверть віку тому в Миколаєві зародився фристайл. Екзотичний для півдня країни вид спорту завдяки ентузіастам став чи не найпопулярнішим серед молоді. Минулої зими місцева вихованка Ольга Волкова на чемпіонаті світу в США здобула бронзову медаль. Це найкращий результат українських спортсменів за всю історію.

Трамплін без спортсменів

Зоряний час цього напрочуд видовищного виду спорту настав у другій половині 1980-х завдяки тренеру Віталію Шведову. Він зібрав команду батутистів і запропонував їм перекваліфікуватися на «повітряних лижників». У 1987-му на перших республіканських змаганнях у Києві серед жінок перемогли Тетяна Задорожня, Наталя Жила і Тетяна Мартинова. Кращим серед чоловіків був також миколаївець Костянтин Фарадян.

Наступного року на території водно-спортивного комплексу «Спартак» з’явилася вишка з дев’ятиповерховий будинок. Це був перший і єдиний в СРСР трамплін, побудований на заводі імені 61 комунара. Красень-трамплін став з того часу візитівкою Миколаєва і базою для підготовки спортсменів. На Олімпійських іграх-1998 в Нагано Алла Цупер блискуче виступила у відбірному турнірі, але у підсумку олімпійської медалі не отримала. Кажуть, що саме цей факт став причиною конфлікту між Шведовим та керівництвом української збірної. Як результат, Алла Цупер і Віталій Шведов прийняли пропозицію тренуватися в Білорусі. Нині миколаївський тренер узагалі готує російську збірну в Сочі.

А що ж трамплін? Сьогодні він скоріше нагадує про славне минуле.  Виконувати сучасні складні стрибки на ньому неможливо. Для реконструкції потрібно близько двох мільйонів гривень. Зрозуміло, що для місцевих бюджетів ця ноша непосильна, а в державному поки  що такі витрати не передбачені.

Трамплін в «нікуди»? Фото автора

Чи є майбутнє в  акробатів на лижах?

На це запитання намагалися відповісти учасники зустрічі з журналістами — бронзова призерка чемпіонату світу Ольга Волкова, учасник двох Олімпіад Олександр Абраменко, заслужений тренер України Юрій Кобельнік, голова облради ФСТ «Україна» Валерій Бабій та начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Олександр Садовський.

Спершу  про сумне. Вразила своєю відвертістю Ольга Волкова. Безрадісно відізвалася вона про своє цьогорічне досягнення в Америці.

— Нам обіцяли: досягнете результату, і у вас буде все —  гроші і тренувальні збори на вищому рівні, —? розповіла спортсменка. — Але перша в історії України бронза світової першості нічого по суті не змінила. Навіть про окрему квартиру доводиться лише мріяти.

Окрім проблем побутового характеру, хвилює атлетів і підготовка до майбутніх зимових Ігор у Сочі.

— Прагну виконувати найскладніші стрибки, — розповів О. Абраменко. —  Але влітку ми замість тренувань сидимо вдома. Тоді як наші головні конкуренти  наполегливо готуються.

Відверто про наболіле: Ольга Волкова, Олександр Абраменко та Юрій Кобельнік на зустрічі з журналістами. Фото автора

Тренер молодих спортсменів Юрій Кобельнік розповів про плани на найближче майбутнє. Нещодавно національна команда побувала в Чехії, де відновлювала спортивну форму на трампліні в маленькому містечку Штіт. Волкова і Абраменко вибороли там головні призи турніру Czech open. Наступний етап підготовки пройде в Китаї. Там на березі Жовтого моря побудували сучасний трамплін, де передбачено все для відпрацювання технічних навичок. Восени лижні акробати проведуть домашній збір, після якого виїдуть до Фінляндії. А вже в січні наступного року стартує розіграш Кубка світу.

У свою чергу, начальник управління фізкультури та спорту Олександр Садовський повідомив, що під час зустрічі з головою облдержадміністрації Миколою Кругловим та головою обласної ради Ігорем Дятловим житлове питання спортивних зірок обговорювалося. У проект бюджету на 2012 рік закладені гроші на придбання квартир для спортсменів, які братимуть участь в Олімпійських іграх.

Перспективи у місцевих атлетів вимальовуються чудові. На їхньому боці —величезний досвід, який склався протягом чверті століття, серйозна школа, постійна участь у міжнародних змаганнях. Що радує найбільше – талановита молодь. Уже сьогодні до  груп фристайла набирають зовсім юних миколаївців.