Найсильніша
людина планети
Віталій ГЕРАСИМОВ

На Всесвітньому фестивалі богатирських ігор, що відбувся в Києві, Віталій вдруге став чемпіоном світу серед атлетів у вазі до 105 кг. Він найкраще виконав усі вправи: возив півтонні санчата з покришкою від БІЛАЗу, піднімав деревину в 130 кг, перекидав каміння вагою 170-200 кг. У вересні 2010 року 25-річний український богатир встановив черговий рекорд, піднявши лівою рукою шість разів за 75 с гантель вагою в 97 кг.

Найцікавіше те, що робив це не професійний спортсмен. Віталій - старший офіцер з обробки радіолокаційної інформації запасного командного пункту повітряного командування "Центр" повітряних військ України.

Мріяв літати я к супермен

- Віталію, як вдається поєднувати богатирські справи з військовими?

- Звикав до цього ще в інституті, де треба було встигати вчитися, займатися спортом та опановувати військову справу. На військовій службі - самі знаєте як. Спочатку, коли за розподілом приїхав до Дніпропетровська, було важко. Поки зарекомендував себе, доводилося інколи тренування пропускати. Зараз командири йдуть мені назустріч, розуміють, що я не пиво піду пити за рогом.

- Багато доводиться тренуватися?

- Тричі на тиждень по дві-три години, а перед змаганнями -не менше чотирьох, а то й п'ять годин на добу. Спасибі директорові спортклубу Андрію Дибрію, який єдиний у Дніпропетровську надав можливість безкоштовно тренуватися в престижному спорткомплексі. Мені виділили окремий майданчик на корті, де можу піднімати свої снаряди. Раніше з цим були проблеми, особливо взимку - доводилося тренуватися у холодному підвалі. Тепер будь-якої пори року можу готуватися до серйозних змагань.

- Як починався ваш спортивний шлях?

- Коли перейшов у 8 клас, слідом за старшим братом прийшов до секції і згодом виграв чемпіонат Павлограда з пауерліфтингу. Через півроку тренер побачив добрі перспективи і перетягнув у важку атлетику. Однак на змаганнях у цьому виді виступити не встиг - поїхав вступати до ліцею. Серйозно займатися спортом почав на третьому курсі вишу.

- Ваші батьки, напевно, високі й богатирської статури?

- Та ні. Мама маленька, а батько зростом такий, як я -метр вісімдесят.

- А серед ваших предків богатирі були?

- Коли останній раз приїздив до батьків у Павлоград, мати принесла від бабусі стару фотографію мого прапрадіда. Бабуся згадала, що її дідусь був найсильнішим на селі, запросто коня піднімав.

- У дитинстві бабуся казки про богатирів, про Котигорошка читала?

- Я сам читав, але більш за все мріяв літати як супермен. Дивився у дитинстві телепередачу "Богатирські ігри" і не міг повірити, що таке можливе. Для мене це було, як щось нереальне, позамежне. Здавалося, неможливо потягнути людині КАМАЗ або підняти велику кулю.

Рекорди зростають на молоці

- А тепер самі машину піднімаєте. Яке це було авто?

- "Шевроле", яке важить десь тонну чотириста. Навантаження на плечі було в 320 кг. Машина стоїть на спеціальній платформі, треба під неї підлізти і присідати.

- До змагань з якими машинами готувалися?

- Через те, що вид спорту в технічному плані складний, доводиться тренуватися на тих снарядах, що є, а змагатися на інших. Виграє спортсмен, який має більше досвіду і більше снарядів.

- Тих самих "Шевроле", наприклад...

- Ви знаєте, Федерація найсильніших атлетів України і перетягування каната, якою керує Володимир Кіба, - найавторитетніша в світі. У нас багато талановитих хлопців, ми їх підтримуємо. Єдина проблема - фінансування. Кожен готується, як може. А з участю в змаганнях федерація намагається допомогти.

- Цікаво було б дізнатися про призові.

- Мені обіцяли премію в $3 тис. за минулу перемогу, так само, як і за цьогорічну. Плюс 1,5 тис. наставнику - заслуженому тренеру України Роману Новіку.

- Чи дотримуєтесь спеціальної дієти?

- Обов'язково: щодня їм кілограм сиру, п'ю не менше двох літрів молока.

- А м'ясо, риба?

- М'ясо - це як другий хліб. Яловичина, курятина -приблизно грамів 800 на день. Вранці, наприклад, може бути курка, на обід - риба, ввечері - яловичина. Все купую тільки натуральне, на ринку у бабусь. Улюблені страви - пельмені, стейк з яловичини.

- Це задоволення не з дешевих...

- Так. Разом з дружиною Іриною доводиться ще платити за кімнату в гуртожитку. Добре, нам допомагають батьки. А от з дитиною наразі змушені зачекати.

- Таку дієту вам хтось складав спеціально?

- Ні, до всього дійшов сам. Читаю літературу і за самопочуттям визначаю - це головний показник. Якщо результати ростуть, це означає, що все роблю правильно. Звичайно, було б здорово проконсультуватися з лікарем-дієтологом. За кордоном у всіх спортсменів так і відбувається. У мене такої можливості немає. Навіть масаж не можу собі дозволити. Коли отримав затискання, жінка ногами спину розминала. Тому що масаж коштує 120 гривень і його треба робити через день.

- А стероїди не вживаєте?

- На фармакологічну підтримку коштів бракує (усміхається). Намагаюсь на натуральних харчах виїжджати, а хімії у нас і в магазинах достатньо. П'ю тільки молоко, інколи гранатовий сік. Чай - дуже рідко, каву не вживаю взагалі. Лише на Новий рік трошки пригубив шампанського.

Тупцювати на місці не збираюся

- На Arnold Classіc доводилося змагатися?

- Торік отримав запрошення виступити на цьому фестивалі, який щороку проводить Арнольд Шварценеггер. Однак поїхати не зміг, через тодішні проблеми з бланками мені не встигли вчасно зробити закордонний паспорт.

- А змінити громадянство не пропонували?

- Були такі пропозиції. Зацікавила Німеччина. Звідти приїжджали на чемпіонат хлопці, вихідці з країн СНД, сміялися: вони за сьоме місце отримують більше грошей, ніж ми за перше.

- Що можете сказати про найближчі плани?

- Наша федерація планує провести влітку найпрестижніший за всю історію богатирських видів спорту чемпіонат "Найсильніша нація планети". У складі кожної збірної крім чоловіків буде й по одній жінці. На змагання приїдуть представники з багатьох країн. Якщо ці плани справдяться, подія стане такою ж значущою для нашого виду спорту, як футбольне Євро-2012.

ДOСЬЄ "УК"

Віталій ГЕРАСИМОВ. Народився 25 грудня 1985 р. в Павлограді Дніпропетровської області. Майстер спорту міжнародного класу з богатирського багатоборства.

Найсильніша людина світу - 2009, 2010 (105 кг).

Багаторазовий рекордсмен світу, чемпіон України з пауерліфтингу за версією WBC - 2008 р. Переможець у складі команди матчу Україна - Європа серед богатирів у вазі до 105 кг.