ПЕРЕДМОВА

Сьогодні в центральному матчі першого кола зустрінуться команди  Юрія Сьоміна і Мірчі Луческу

«Манчестер Юнайтед» — «Челсі» в Англії, «Мілан» — «Інтер» в Італії, «Глазго Рейнджерс» — «Селтік» у Шотландії. Останніми роками до цього рівня суперпринципових протистоянь підтягується і дербі української Прем’єр-ліги «Динамо» — «Шахтар».

У восьмому турі кияни на своєму полі обіграли «Іллічівець» — 3:1. У свою чергу гірники на «Донбас Арені» розтрощили «Волинь» — 5:1. Завдяки цьому розгрому чинний чемпіон країни випередив конкурента на чолі турнірної таблиці. За рівної кількості очок помаранчево-чорні випереджають динамівців лише за рахунок кращої різниці забитих і пропущених м’ячів.

— Сподіваюсь, на нас чекає поєдинок максимально високого рівня, — зазначив напередодні вітчизняного «класико» Мірча Луческу. — Матч транслюватиметься в багатьох країнах Європи, і хотілося б, щоб гра була видовищною. Уболівальники мають побачити, який насправді український футбол. Тим більше, що наступного тижня обидва клуби продовжать боротьбу в Лізі чемпіонів та Лізі Європи.

Партнери по збірній України — Шевченко і Ракицький сьогодні зіграють один проти одного. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Сьогодні о 20.00 на полі динамівської арени зійдуться  найсильніша атака країни і найнадійніший захист. На першій третині турнірної дистанції Євген Селезньов та його партнери забивали в середньому по два з половиною м’ячі за гру. Не випадково до списку кращих гравців Прем’єр-ліги за системою «гол плюс пас» входять відразу троє виконавців зі столиці Донбасу — Фернандіньо (2+6), Вілліан (2+3) та Луїс Адріану, який провів чотири м’ячі. Статистики підрахували: у нинішній першості на рахунку бразильських легіонерів гірників майже 70 % усіх забитих командою голів. 

Кияни в десяти проведених зустрічах пропустили лише чотири м’ячі.  Цей результат міг бути ще кращим, якби не незбагненні для такого досвідченого воротаря як Олександр Шовковський помилки, допущені у двох останніх турах проти «Іллічівця» і «Чорноморця». На боці біло-блакитних і серія успішних виступів. Наприкінці липня динамівці розійшлися миром у Донецьку з місцевим «Металургом» — 0:0. Після цього підопічні Сьоміна видали переможну серію з шести поєдинків поспіль: перед віце-чемпіоном склали зброю «Карпати» і «Арсенал», «Кривбас» і «Дніпро», «Іллічівець» і «Чорноморець».

Чинний чемпіон країни теж лише двічі втрачав очки: у Києві з «Арсеналом» та в Одесі з «Чорноморцем». Напередодні сезону Луческу зізнався, що налаштовував команду зробити очковий запас протягом двох літніх місяців. Адже гірники були звільнені від кваліфікації Ліги чемпіонів і почали грати відразу в груповому турнірі. Водночас  динамівцям довелося розриватися на два фронти вже наприкінці липня, коли жереб звів їх із російським «Рубіном».

— На мою думку, сьогодні «Шахтар» має вигляд сильнішого за чемпіона Росії — пітерський «Зеніт», — зробив комплімент суперникові Юрій Сьомін. Щодо «Динамо», то в нас підібралися гравці, схильні до комбінаційного футболу. Проблема в тому, що не вистачає нападника, який би холоднокровно завершував наші атаки.

У господарів поля сьогоднішню зустріч пропустить Артем Мілевський, якому арбітр зустрічі тиждень тому в Одесі показав четверту в сезоні жовту картку. Ймовірно, через пошкодження не побачать глядачі у центральній грі одинадцятого туру і півзахисника гостей Фернандіньо. Ключовий виконавець середини поля готуватиметься до поєдинку Ліги чемпіонів 28 вересня проти кіпрського АПОЕЛа.

Протистояння «Динамо» — «Шахтар»  (у Києві): 13 перемог господарів,  4 нічиї, 2 поразки